επιτέλους, λίγη συναίνεση

Τις προάλλες είδα εντελώς τυχαία το Rendition. Τα καλά του να κατεβάζεις χύμα ταινίες. Χωρίς να είναι κάτι φοβερό, είχε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία. Η ταινία (που όπως βλέπω τώρα βασίζεται σε ένα πραγματικό περιστατικό) αφηγείται, μεταξύ άλλων, την ιστορία ενός Αιγύπτιου που ζει στην Αμερική τα τελευταία 20 χρόνια και εργάζεται ως χημικός μηχανικός, καλοπληρωμένος και καταξιωμένος. Από ένα λάθος ή τέλος πάντων από μια πληροφορία που έχει η cia, ο άνθρωπος συλλαμβάνεται μυστικά και μεταφέρεται μυστικά σε μια άγνωστη φυλακή εκτός ΗΠΑ για ανάκριση. Εκεί υποβάλλεται σε διάφορα βασανιστήρια, δεν ενημερώνεται φυσικά για τίποτα, δεν έχει δικηγόρο ή οποιοδήποτε δικαίωμα, ενώ δεν ενημερώνονται και οι δικοί του. Ο άνθρωπος εξαφανίζεται και απ’ το αεροδρόμιο βρίσκεται ξαφνικά σε ένα μπουντρούμι, όπου αντιμετωπίζει ηλεκτροσόκ, ξύλο και ηλίθιες ερωτήσεις. Όλα αυτά ξεκινάνε από μια πληροφορία, από ένα λειψό και ό,τι να ‘ναι στοιχείο. Στο έργο φαίνεται ξεκάθαρα ότι η «υπηρεσία» αντιλαμβάνεται να βασανίζει ένα άνθρωπο απλά τυχαία, από μια ανακρίβεια ή μια σύμπτωση, αλλά δεν δείχνει να ενδιαφέρεται. Σε μια σκηνή ο πρωταγωνιστής, που έχει κάποιες ας πούμε ηθικές αναστολές, λέει στο βασανιστή «δεν έχει απαντήσεις να σου δώσει, δεν το βλέπεις;». Ο βασανιστής ψιλοενοχλημένος του απαντάει: «ε τότε θα γράψεις στην αναφορά σου: δεν έδωσε απαντήσεις»

*

Μια από τις συζητήσεις που επανέρχεται συνέχεια απ’ το 2010 και μετά είναι η γνωστή κολοκυθιά «χούντα» – «ξέρετε πώς ήταν τότε η χούντα, μη λέτε βλακείες» – «δηλαδή πώς ήταν η χούντα, χούντα σου λέω είναι» – «φαντασιώσεις είναι αυτά, καμία σχέση με χούντα» κλπ κλπ. (Θυμάμαι βέβαια το Ραφαηλίδη που έλεγε ότι η επταετία ήταν της πλάκας. Αφού λοιπόν αυτό ήταν της πλάκας, φαντάσου τι είναι το σημερινό, ούτε καν ανέκδοτο). Αν και βαρετή λοιπόν η συζήτηση περί χούντας ή μη, έχει ένα ενδιαφέρον. Απ’ τις μυστικές φυλακές της CIA ως το Γκουανταναμο και απ’ τις προληπτικές προσαγωγές μέχρι τους διάφορους αντιτρομοκρατικούς νόμους και τα βασανιστήρια, μπορούμε ίσως να υποψιαστούμε μερικά πράγματα. Στη Λαμπεντούζα, στην Ισπανία, στο Φαρμακονήσι βλέπουμε παρόμοιες πολιτικές. Στρατόπεδα συγκέντρωσης υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Οι μετανάστες μπαίνουν στο δημόσιο διάλογο μόνο ως «μεταναστευτικό πρόβλημα» που πρέπει να λυθεί. Οπότε, αν είσαι δεξιός τους πνίγεις (ή τους αφήνεις να πνίγονται), αν είσαι κεντρώος τους στοιβάζεις σε στρατόπεδα και αναθέτεις σε ΜΚΟ μια κάποια υλική στήριξη(είσαι και ανθρωπιστής, τί να κάνεις;), αν είσαι αριστερός δυσκολεύεσαι να ψελλίσεις ότι χωράμε όλοι και απλά καταγγέλλεις. Εντωμεταξύ η πολιτισμένη και δημοκρατική συνεργασία των Κρατών έχει λύσεις για το «πρόβλημα».

*

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ:

1. Σύντομο φωτορεπορτάζ: Η μη χούντα, ο μη φασισμός, το σοβαρό Κράτος, το δημοσιονομικά προσαρμοσμένο Κράτος κάνει δημόσιες σχέσεις και ανταλλάσσει απόψεις. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου χρειαστεί.

2. ή αν προτιμάτε τα παιχνίδια, σύντομο κουίζ: κοιτάξτε προσεκτικά τις επόμενες φωτογραφίες και βρείτε το φασίστα

1888574_669499583112747_768277685_n

mixaloliakos-ntora660

john-mccain-oleh-tyahnybok

*

Ναζί και νάζια στην Ελλάδα, στην Ουκρανία, στην Ισπανία. Κατά τ’ άλλα να προφυλάξουμε τη δημοκρατία μας, να τη σώσουμε απ’ τους αναρχικούς και τους πολέμιους των επενδύσεων και τους απεργούς και όσους ζορίζονται να βολευτούν με ένα μισθό, ένα επίδομα ή την ελπίδα αυτών. Να προφυλάξουμε τη δημοκρατία μας. Να την προστατεύσουμε (τουλάχιστον, αυτό μας λέει ο Βορίδης).

*

Το πρόβλημα ίσως δεν είναι  ότι οι δυτικές κοινωνίες, οι κοινωνίες των περίφημων δημοκρατιών του πλανήτη όχι μόνο ανέχονται τα παραπάνω, όχι μόνο τα αποδέχονται ή συναινούν σε αυτά, αλλά τα θεωρούν και αυτονόητα όπλα που χρησιμοποιούνται κατά των εχθρών της δημοκρατίας. Το πρόβλημα είναι ότι οι δυτικές κοινωνίες συνεχίζουν να φωνάζουν για την υπεροχή τους, για την αξία της δημοκρατίας, για την Ευρώπη και άλλα τέτοια κουραφέξαλα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι πρόβλημα οι επιχειρήσεις σκούπα ή οι βασανισμοί κρατουμένων.

Τώρα που διαβάζω για το νέο κόμμα του (εθνικού μας) πλυντηρίου και για πιθανές υποψηφιότητες της ΝΔ στο Ευρωκοινβούλιο (ο γνωστός ακροδεξιός σύμβουλος και φίλος του πρωθυπουργού), σκέφτομαι ότι ίσως αυτή η περίφημη σύγκλιση, η συναίνεση, η συνεννόηση για την οποία μας ζαλίζουν τόσα χρόνια, έγινε επιτέλους πραγματικότητα. Συζήτησαν οι (εθνικές) δυνάμεις, έγινε η (εθνική) συνεννόηση. Αυτή τη σύγκλιση ζούμε εδώ και δύο χρόνια ας πούμε, όταν λίγο πριν τις εκλογές του ’12, Πιπιλή και Καμίνης (ο κεντρώος, ο σοβαρός, ο κεντροαριστερός, ο ανένταχτος ή ότι άλλο τον δηλώνουν οι δημοσιογράφοι σήμερα) έβγαιναν εναλλάξ στα ραδιόφωνα και μιλούσαν για την ανάγκη δημιουργίας των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Και έλεγαν ότι δεν μπορεί ο κάθε δήμαρχος να διαμαρτύρεται ότι δεν τα θέλει στο δήμο του. Όπως με τα σκουπίδια, έτσι και με τους έγκλειστους μετανάστες, κανείς δεν τους θέλει έξω απ’ την πόρτα του. Εδώ επιτέλους συμφωνούμε. Και ιδού το πρόσωπο της συναίνεσης. Όχι δεν εννοώ τον Καμίνη. Εννοώ το μεταναστευτικό και την Βίλα Αμαλίας (για την οποία ο Ρηγόπουλος της Κ γράφει ότι το τηλεοπτικό κοινό την λέει έτσι, αλλά οι παλιοί Αθηναίοι την ξέρουν ως σχολείο στο οποίο φοίτησαν πολλοί ΕΠΩΝΥΜΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ). Εννοώ το μαφιόζικο καπιταλισμό και την λυσσώδη καταστολή. Εννοώ το φασισμό με ή χωρίς δωρικούς χαιρετισμούς. Το πρόσωπο της (εθνικής) συναίνεσης καθρεφτίζεται στον Κορυδαλλό, στις Σκουριές, στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, στην Αμυγδαλέζα και πάει λέγοντας.

2 Σχόλια

Filed under υπερβολές, ασυναρτησίες

2 responses to “επιτέλους, λίγη συναίνεση

  1. Αγαπητοί φίλοι,
    Εχουμε την άδειά σας να αναρτησουμε το κείμενο αυτό στην έκδοση της Πέμπτης 27 Φεβρουαρίου στο toportal.gr;
    Αν είστε online θα μας διευκολύνετε αν δεν καθυστερήσετε να μας απαντήσετε ὠστε να οργανώσουμε την αυριανή μας ύλη που «ανεβάινει» λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s