ευγνωμοσύνη

Μπαίνοντας σπίτι, τους ακούω να συνομιλούν στην είσοδο του φροντιστηρίου δίπλα. Αυτή κρατώντας το σκυλί της, λέει: «ε δηλαδή τί; Σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω; Ε όχι, θα παλέψω». Αυτός απαντάει: «Να πολεμήσεις δηλαδή για τα δικαιώματα του υπάλληλου και του εργάτη; Πώς δηλαδή; Αφού δεν υπάρχει τίποτα. Δεν έχει τίποτα. Τί να δώσει;Δεν γίνεται.»

*

Το σκηνικό σε μια τυχαία συνάντηση στο δρόμο. Βρήκε μια δουλειά, 350 ή 400 ευρώ, μαύρα. Στο ανακοινώνει. Είσαι αμήχανος, γιατί δεν ξέρεις πώς να αντιδράσεις. Είχε ζόρια, χρειαζόταν τα χρήματα. Πες μπράβο, πες ωραία, γιατί δεν λες; Δείξε τη χαρά σου ρε, γιατί δε τη δείχνεις; Τα χρήματα είναι λίγα, οι ώρες αρκετές ή πολλές, μένει στο νοίκι, τα έξοδα τρέχουν, να πάμε και για κανένα ποτό κάποια στιγμή. Τι να φτάσει; Πώς να χαρείς;

Η κυβέρνηση, τα μίντια, ο διπλανός στην πολυκατοικία και καμιά 60αριά διανοούμενοι πρώτης γραμμής σου λένε, πως άμα σου δώσουν 400 ευρώ για να ζήσεις θα πρέπει να λες ευχαριστώ. Θα πρέπει να δουλεύεις, να προσπαθείς, να είσαι συνεπής με τις υποχρεώσεις σου, να στύβεις την πέτρα, να είσαι αισιόδοξος, άμα χρειαστεί να είσαι καινοτόμος και ευέλικτος. Να μη ζεις πάνω απ’ τις δυνατότητές σου. Πόσες είναι οι δυνατότητές σου; 400 ευρώ. Ε θα ζεις ως τα 400 ευρώ. Αυτές οι δυνατότητες αυτή και η ζωή σου.

via @panosharitos

Ευγγελισμός. σύντομη αλλά ακριβής σύνοψη των συνθηκών ( foto via @panosharitos )

Σου λένε ότι τέτοιες είναι οι συνθήκες, άρα να λες ευχαριστώ. Να είσαι ευγνώμων που έχεις 400 ευρώ, κάποιο ελεύθερο χρόνο, μία απάντηση στο πού βρίσκεσαι τώρα των γνωστών. Να είσαι ευγνώμων γιατί είσαι ζωντανός, ζόμπι αλλά ζωντανός, δούλος αλλά ζωντανός, χωρίς επιθυμίες αλλά ζωντανός, χωρίς ζωή αλλά ζωντανός.

«so to cure you they must kill you»

Ποτέ δεν καταλάβαινα τους θιασώτες της παραγωγικότητας και της προκοπής. (μόνη ίσως θετική νοηματοδότηση της προκοπής: Ως προκοπή αντιλαμβάνομαι ένα ωραίο Κυριακάτικο τραπέζι και φίλους χορτάτους και μεθυσμένους. Άρα, προκομμένοι εμείς που τους δεξιωθήκαμε). Αλλά τώρα πια δεν μπορούμε να κάνουμε τη συζήτηση για την ουσία της παραγωγικότητας και τι αυτή τελικά σημαίνει για το πώς ζούμε. Τώρα πρέπει να λέμε απλά ευχαριστώ. Άλλωστε, το αμέσως επόμενο μεγάλο σκάνδαλο του καιρού θα είναι να απορρίπτεις προτάσεις εργασίας. Να μην θες να μπεις/επιστρέψεις στην εταιρεία. Να μην θες να βάλεις τη στολή της ειδικής οικονομικής ζώνης. Απαπα. Απαγορεύονται τέτοιες κουβέντες. Απαγορεύονται. Να κάνεις τη δουλίτσα για τα 400 ευρώ. Δεν βλέπεις ότι έχουμε κρίση; Δεν βλέπεις πώς είναι οι συνθήκες; Δεν επιτρέπεται πλέον κριτική στην εντατική εργασία, δεν επιτρέπεται αμφισβήτηση της ανάπτυξης. Εδώ για 400 ευρώ θα πρέπει να κάνεις υπόκλιση στον κύριο εργοδότη, για ποιό όχι μιλάμε;

*

«το πρόβλημα είναι ότι ξεκινήσαμε ως κομμουνιστές και καταλήξαμε αντιφασίστες»

Ο αντιφασισμός ως άδειο κέλυφος. Ο αντιφασισμός του Μπίστη και του μέγκα τσάνελ. Ο αντιφασισμός που δεν σημαίνει τίποτα, δεν ζητάει τίποτα, δεν βρίσκει τη βάση του πουθενά.

Η ζωή η ίδια ως άδειο κέλυφος.

Ευχαριστούμε τον κύριο εργοδότη για τα μαύρα 400 ευρώ, ευχαριστούμε τον κύριο εργοδότη για την εξαήμερη εργασία, ευχαριστούμε τον κύριο Βενιζέλο για τον αντιφασιστικό αγώνα, ευχαριστούμε το μέγκα τσάνελ για όλα.

*

Οι συνθήκες καθορίζουν τα πάντα. Τώρα υπομονή και πάλι υπομονή. Κάποιος θα σε ανταμείψει τόσο όσο να πληρώσεις ένα μέρος των υποχρεώσεών σου. Κάποιος θα σε βοηθήσει να φας κάτι, να μείνεις κάπου, αλλά πού; Πού είναι αυτό το σπίτι που αφήνει αρκετά ρέστα απ’ τα 400 ευρώ; Για ζωή, ευτυχία, ελευθερία ούτε λόγος. Δεν είναι ο καιρός τέτοιος. Πιες αλλά όχι πολύ, βγες αλλά όχι πολύ, γύρνα στο πατρικό σου, φύγε έξω, κάνε κάτι. Τόσο όσο.

Στις ειδικές οικονομικές ζώνες η συναίνεσή σου θα ζητηθεί για μια σειρά από θέματα. Χαμηλοί μισθοί, οικολογική καταστροφή, κατάρρευση. Μετά τη συναίνεση θα πρέπει να έρθει και η ευγνωμοσύνη.

*

Στην πλατεία Κοραή ο τοξικοεξαρτημένος – άστεγος επανέρχεται. Γιατί με κοιτάς έτσι, από πού είσαι εσύ; ρωτάει την κυρία που μάλλον κοιτούσε επίμονα ή και αποδοκιμαστικά. Μου κάνει εντύπωση η ερώτηση, αυτό το από πού είσαι εσύ; το έχω πει εκνευρισμένος σε ένα μπάτσο κάποτε, νομίζω στις 12 Φλεβάρη. Τότε μόλις το ξεστόμισα, γέλασα κατευθείαν με τον εαυτό μου. Τί εννοούσα άραγε μες στην τσαντίλα; Όχι φυσικά την καταγωγή του. Ότι δεν είναι απ’ την ίδια πραγματικότητα με μας; Ότι δεν μεγάλωσε στην ίδια πόλη με μας; Δεν είδε τους ίδιους δρόμους και τα ίδια αυτοκίνητα;

*

Η ανάγκη και οι συνθήκες. Φυσικά και θα δουλέψουμε κάποτε για 400 ευρώ, αλλά δεν είμαστε ζόμπι, τρομαγμένοι ναυαγοί σε άγνωστο τόπο. Ξέρουμε και τον κύριο εργοδότη και τον κύριο τηλεοπτικό αντιφασίστα. Ξέρουμε ότι δεν είμαστε ευγνώμονες. Μπορούμε να δούμε το ψέμα στη φράση «μη ζείτε πάνω απ’ τις δυνατότητές μας». Μπορούμε να μην μπερδεύουμε τη ζωή με την παραγωγικότητα και το χρόνο με την εργασία. Μπορούμε να αρνηθούμε αν χρειαστεί να σώσουμε κάτι απ’ τον εαυτό μας. Ξέρουμε ότι μπορούμε να σταματήσουμε την κανονική ροή των πραγμάτων.IMAG0329

Ξέρουμε ότι στην οδό Φιλιππίδου, στο κέντρο της Αθήνας, ένα χέρι θυμάται την ειρωνεία, τη λύσσα και τη χαρά που οι συνθήκες αδυνατούν να χωρέσουν. Ένα ειρωνικό σύνθημα, με κάποιο αλλόκοτο τρόπο, μου θυμίζει, πρωί στην Κυψέλη, ότι αυτό που αποκαλούμε συνθήκες και που επιχειρεί να καθορίσει τη ζωή σου, αναπόφευκτα θα πρέπει κάποια στιγμή να συγκρουστεί με τις πιο σφοδρές σου επιθυμίες. Και αυτή η μάχη δεν έχει ακόμη κριθεί.

Κάτω από ένα από τα δέντρα που – ελπίζω – δεν θα ‘ναι από τα τελευταία θα χαρώ να κοιτάω κάποτε την παραγωγικότητα, ως έννοια και ως πραγματικότητα, να αυτοκαταργείται.

13 Σχόλια

Filed under ασυναρτησίες

13 responses to “ευγνωμοσύνη

 1. Παράθεμα: ευγνωμοσύνη | Ελεύθερη Λαική Αντιστασιακή Συσπείρωση

 2. δε λυπόμαστε για τα δέντρα. ο ΣΚΑΙ θα οργανώνει δεντροφυτεύσεις. τα δέντρα θα ξανανθίσουν. η ανάπτυξη θα’ρθει ξανά.

  • spiral architect

   … αφού πρώτα το ευέλικτο άροτρο των 58 ίππων οργώσει με περίσσια καινοτομία και χωρίς τις ιδεοληπτικές αγκυλώσεις της κομμουνιστογενούς αριστεράς το στείρο χώμα της αέναης «ιδεολογικής» αντιπαράθεσης, για να φυτευθούν ελιές.
   (κορωνέϊκες που κάνουν καλό λάδι)
   Οι ελιές αυτές θα παράξουν λάδι που θα λιπάνει τα γρανάζια μιας πολιτικής που θα διανοίγει ένα χώρο δεξίωσης και όχι αποκλεισμού και κατακερματισμού. Η καθαρότητα, σ’ αυτό το μεταιχμιακό στάδιο της Ιστορίας, δεν θα εντοπίζεται τόσο σε ιδεολογικές δοξασίες, όσο στην καθαρότητα μιας επιθυμίας, μιας διπλής μάλιστα επιθυμίας κατανόησης, αυτής του παρόντος και των επερχόμενων.

   Επίλογος: Όχι στη βία, απ’ όπου κι αν προέρχεται. 😈

 3. Ακόμα κι αν εμείς ξέρουμε, ακόμα κι αν δεν είμαστε ευγνώμονες, αν δεν κάνουμε κάτι, τα παιδιά μας δεν θα ξέρουν. Οι έννοιες θα έχουν ξεχαστεί.

 4. Παράθεμα: ευγνωμοσύνη | πέμπτο κύμα

 5. antonis-team

  «ε δηλαδή τί; Σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω; Ε όχι, θα παλέψω»
  Και ναι μαζί σου, μα έρχεσαι μαζί μου, να παλέψουμε περισσότεροι?. Μόνος σου σε έφαγαν οι λύκοι, οι παραβατικοί της ανασφάλιστης εργασίας.
  Και αντέχεις για λίγο, ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, να τους αναφέρουμε ομαδικά, για να τους κλίσουν?.
  Εδώ λίγο, όχι να αγριέψουν, αλλά να σας ειρωνευτούν οι mod, τρέχετε να αλλάξετε πάνες…… αλλά βέβαια ο αφέντης ο αγάς……… εσείς τους κάνατε έτσι!. Δώσατε δύναμη σε μηδενικά, να καταδυναστεύουν την ζωή, το φαί σας, την ελευθέρια του λογού, της εργασίας σας. Δώσατε αγόγγυστα την απαξίωση της αξίας σας στα χέρια τους.
  Και σίγουρα η όλη κατάσταση, που καθόλου όμορφα δεν ίπταται, πρέπει να δίνετε ένα ευχαριστώ….. έστω και με σφιχτά δόντια, διότι θα κερδίσεις λίγο φαγάκι που πολλοί θα το ήθελαν σήμερα. Και οψόμεθα περιμένοντας την όποια ανάκαμψη, που οι δυνάμεις του πολιτικού σκότους απεγνωσμένα σαμποτάρουν.
  Ένα μήνα τώρα, για κάποιους λόγους, παρακολουθώ το κανάλι της βουλής. Εκεί βλέπω τον καταποντισμό από υπουργούς και υφυπουργούς, τσιρίζουσες επερωτήσεις, για πράγματα που έχουν γίνει, ή έχουν προγραμματιστή για γρήγορα. Φαίνετε ότι και οι τσιρίζουσες μαθαίνουν από τα ΜΜ Αποχαύνωσης, που αποχαυνωνόμαστε και εμείς……..
  Δεν είναι τα πράγματα ακριβώς όπως τα παρουσιάζουν Καναλάρχες, με ίδια συμφέροντα, εκβιάζοντας καταστάσεις που τελικά πληρώνουμε όλοι μας, πλην από αυτούς και από τους «μεγάλους» που ‘κλείνουν’ μα αμφίβολο εάν φαλίρουν……..
  Και η παραπληροφόρηση!. Ναι τα ράντζα……. Μα είχε χαλάσει το μηχάνημα, που σε 24 ώρες δούλεψε!!!!!….. και σε ένα μήνα θα έρθει και άλλο!. Τότε η φωτώ προς τι προσδίδει υγιή πληροφόρηση?.

  «το πρόβλημα είναι ότι ξεκινήσαμε ως κομμουνιστές και καταλήξαμε αντιφασίστες» και σίγουρα διότι όποιος μα χάιδευε τα αυτιά γιούρια μαζί του…..
  Ο ένας φώναζε ότι χρειάζονται διάφορα μέτρα, για να προλάβουμε τα κακά και θα προλαβαίναμε. Και ο άλλος καβάλα στα κάγκελα του λιμανιού, σίγουρα θυμόμαστε!……
  Από την άλλη καπάκι, ο ψεύτης μετανάστης εβραίο αμερικανός, πέταξε το «λεφτά υπάρχουν», το χάψατε σαν χάπι, του δώσατε το χαρτί, και τον στείλατε ζουπιστώ να σας πουλήσει……
  Και τώρα την ανεγκεφαλιά της τότε πολυψήφιας, καλούμενα πανεθνικά να πληρώσουμε τα κερατιάτικα του.
  Μεμψίμοιρες σκέψεις, της διαιώνισες των βρομερών καταστάσεων, δεν αποδέχομαι με τίποτα και δεν επικροτώ. Αυτές άκρος αυτοκτονικές, μάζευτες φιλέ συγγραφέα για πάρτι σου? όχι με τίποτα….. εγώ που γνωρίζω αρκετά δεν της ενστερνίζομαι, είμαι άκρως τσαντισμένος και όχι μαζί σου, μα περιμένω.
  Antonis-team.

 6. a passer by

  το αστειο ειναι οτι ολα μενουν τα ιδια χαλια και αυτο που αλλαζει ειναι ο κατωτατος μεσος «μισθος».δηλαδη απο κει που λεγαμε η γενια των 700 ευρω και ηταν απο μονο του γελοιο..πηγαμε στα 600 μετα στα 500 τωρα εχουμε παει στα 400 και ολο και πιο ευγνομωνες πρεπει να μαστε και καλα?! τα κειμενα μενουν ιδια αλλαζουν τα ευρω,,εδω βυτιο αναφερεις τα 400..λες και με 600 ή 700 μπορει καποιος να εχει μια ζωη ,,δεν μπορει!μπορει μονο να ζησει,τον κατεβαζουν που τον κατεβαζουνας μην ριχνουμε και απο μονοι μας τον πηχη

 7. Παράθεμα: ευγνωμοσύνη « απέραντο γαλάζιο

 8. Παράθεμα: TheNewsgr » ευγνωμοσύνη

 9. Παράθεμα: Ευγνωμοσύνη | Να κάνεις τη δουλίτσα για τα 400 ευρώ - I for Interview

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s