μέρες θαυμάσιες

-//-

Δημοσκοπήσεις, μετρήσεις, προβλέψεις. Σταθερά πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 30%.

Στο 6,5% το ΚΚ, στο 5,5 το ΠΑΣΟΚ και στο 14% οι φασίστες.

-//-

Κοινωνιολόγοι, δημοσκόποι, βουλευτές, δημοσιογράφοι, διανοούμενοι και πολιτικοί επιστήμονες επιχειρηματολογούν πάνω στο μέγα μυστήριο, την άνοδο του φασισμού.

Σοκαρισμένοι παρακολούθησαν (ορισμένοι) κάτοικοι της χώρας τα γεγονότα έξω απ’ το Χυτήριο.

( Κι όμως, «με τη βοήθεια της Παναγίας μπορούμε και θα τα καταφέρουμε» )

Σοκαρισμένοι άκουσαν (μερικοί) κάτοικοι της χώρας την είδηση ότι η ΧΑ ζητά στοιχεία για τα αλλοδαπά παιδιά των παιδικών σταθμών.

(Κι όμως, «θα πρέπει να σταματήσουμε την καραμέλα ότι είναι ρατσισμός» )

– // –

Μετρήσεις, νούμερα. Ανεργία.

Σε ποσοστό: 25,1%. Σε ανθρώπους:            1.261.604 άτομα

– // –

Νούμερα. Επανάληψη: Απ’ το 2,6% στο 43,9% σε πέντε χρόνια

– // –

Με υπομονή και νηφαλιότητα παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα στα δελτία ειδήσεων. Παρακολουθούμε σε μαγνητοσκόπηση, τη σωτηρία της πατρίδας και την σκληρή διαπραγμάτευση. Δυσκολίες με τις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας, κόκκινες γραμμές και μπροστά μας ο τελευταίος κάβος.

Στη ζωντανή μετάδοση, η εξαθλίωση κερδίζει το ματς. Παρατηρούμε (κάποιους) ανθρώπους με αγωνία να προσπαθούν να ορθώσουν ένα τείχος, μπας και φρενάρουν την ολοσχερή καταστροφή, δηλαδή την πλήρη επικράτηση του φασισμού. Απ’ την άλλη παρατηρούμε ότι ο συριζα και το κκε αδυνατούν για λίγο να ασχοληθούν με αυτό το 14% που επελαύνει. Όχι πως είναι θέμα ποσοστού. Κάθε άλλο, δεν πρόκειται για δημοσκόπηση, αλλά για χαλαρή αποτύπωση του τρόμου που κυκλοφορεί στις μη πλούσιες συνοικίες της πόλης. Ο συριζα και το κκε ασχολούνται κυρίως με το μαγαζί τους (θεμιτό) και με το να γράφει ο καθένας στην εφημερίδα του, ποιά μαλακία έκανε ο άλλος, ποιά λάθος εκτίμηση και ποιό ιστορικό λάθος. Από μένα συγχαρητήρια.

Στο μεταξύ ο φασισμός προχωρά. Απ’ τους παιδικούς σταθμούς πάει στο σχολείο.

Οι άλλοι, οι φιλελεύθεροι ή οι πιο μετριοπαθείς μιλάνε για αντιφασιστικό μέτωπο ή αντίδραση ενάντια στην ΧΑ, βάζοντας στο ίδιο μέτωπο τη ΔΗΜΑΡ που συγκυβερνά με τον tazer – Δένδια ή κρατώντας ρεσώ επειδή οι θρησκόληπτοι εμποδίζουν τον πολιτισμό να ανθίσει. Αναρωτιέμαι αν μπορεί να υπάρξει αντιφασιστικό μέτωπο που δεν θίγει το τι συμβαίνει σήμερα στους εργασιακούς χώρους ή το ότι η πολιτική αυτή οδηγεί στην κοινωνική εξαθλίωση. Αναρωτιέμαι πώς μπορεί να υπερασπιστεί κανείς «ατομικά δικαιώματα» βασιζόμενος σε μια νομικίστικη οπτική ή σε μια αφηρημένη επίκληση στον πολιτισμό και την μετριοπάθεια. Κακά τα ψέματα, ο ανθρωπισμός και η επίκληση στους θεσμούς δεν πιάνει ως επιχείρημα απέναντι στους (φανατικούς ή επιφανειακούς) οπαδούς του φασισμού. Όταν ο πληθυσμός εξαθλιώνεται δεν μπορείς να του μιλάς με μια υφ’ υψηλού οπτική που του υπενθυμίζει τα ιδανικά του πολιτισμού.

-//-

Bonus track.

Χθες: «κάθε λογής υπάνθρωπο, που έχει εισβάλει στην πατρίδα μας, με τις κάθε λογής αρρώστιες που κουβαλάει…»

Τις προάλλες: «το κέντρο της πόλης έχει καταληφθεί από απροσδιόριστες φυλές, οι οποίες ανεξαρτήτως προέλευσης, χρώµατος και θρησκείας έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: το έγκλημα».

14 Σχόλια

Filed under υπερβολές

14 responses to “μέρες θαυμάσιες

 1. Ακριβώς…και γι αυτό όσο η εξαθλίωση γενικεύεται, τόσο ο ρόλος ενός αντιφασιστικού μετώπου όπως το περιγράφεις γίνεται κρισιμότερος, και η απουσία του εγκληματική αδιαφορία… (άσχετο: πώς αντέχεις και διαβάζεις Πρετεντέρη; Άξιος!)

 2. παπανικολαου αντωνησ

  «κάθε λογής υπάνθρωπο, που έχει εισβάλει στην πατρίδα μας, με τις κάθε λογής αρρώστιες που κουβαλάει…»
  Τις προάλλες: «το κέντρο της πόλης έχει καταληφθεί από απροσδιόριστες φυλές, οι οποίες ανεξαρτήτως προέλευσης, χρώµατος και θρησκείας έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: το έγκλημα».

  Και μήπως αυτό δεν είναι μια αλήθεια?. μήπως δεν πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας για να μην συνεχιστεί, και μετέπειτα να εξαλειφτεί?. Μα η πολιτική μας τύφλωση, και το ίδιο συμφέρων μας, δεν μας αφήνει να σκεπτόμαστε εθνικά, υπέρ του γενικού συμφέροντος.
  Antonis-team.

  • cognord

   Antonis-team: τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Για πολλούς από εμάς είναι απείρως προτιμότερο να βλέπουμε «απροσδιόριστες φυλές» στους δρόμους αυτής της κωλοπόλης, από τις φάτσες των εθνικά σκεπτόμενων σκατόβλαχων. Αν επιμένεις να πιστεύεις αυτή την αδιανόητη παπαριά ότι για την κρίση και την συνεχιζόμενη εξαλθίωση μας (ντόπιων και ξένων) φταίει η εγκληματικότητα των ξένων, προτείνω να πας και εσύ στο κωλοχώρι σου και να μας αδειάσεις την γωνιά. Δεν χωράς ρε παιδί μου, τι να κάνουμε, μετρηθήκαμε και είμαστε ήδη πολύ. (Αν ποτέ η πείνα και η εξαθλίωση σε βάλει για πρώτη φορά να σκεφτείς να κλέψεις κανά σουπερ-μάρκετ μπας και την βγάλεις, θα είμαι ο πρώτος που θα προτείνει να σε κάνουμε σούμπιτο για στρατοπεδάκι συγκέντρωσης, δίπλα στην βρυσούλα της γιαγιάς και στο καμμένο δάσος της ελληνικής -πάνω από όλα- επαρχίας).

 3. Από διαπιστώσεις πάμε καλά.
  Από προτάσεις για λύση του προβλήματος δεν βλέπω τίποτα.

 4. Το άρθρο του Πρετεντέρη που έβαλες δεν είναι από τις «προάλλες» είναι από πέρσι πάντως…

 5. Άγγελος Κ.

  Υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία »συν-ελλήνων», που μας καλούν επιμόνως να αναγνωρίσουμε πως »υπάρχει πρόβλημα» και πως δεν έχουμε προτάσεις για τη »λύση του προβλήματος»…είναι προφανώς αυτοί που μέχρι το 2009 δεν είχαν κανένα πρόβλημα με την αισχρή εκμετάλλευση του φτηνού εργατικού δυναμικού των αλλοδαπών προλετάριων επί μία ολόκληρη εικοσαετία (από τις αρχές του 1990), αφού επάνω της έχτισαν τα φιαδρά μικροαστικά τους όνειρα…τώρα, που ξυπνήσανε απότομα, ζητάνε »λύση του προβλήματος»…

  Αυτό που ντρέπονται να πουν ευθέως, είναι ότι όσοι μιλούν για »λύση του προβλήματος» την έχουν ήδη μέσα στο κεφάλι τους αλλά δεν την εκστομίζουν θέλοντας να διατηρήσουν και το όποιο προφίλ »προοδευτικότητας» (τι λέξη κι αυτή!) τους συνοδεύει…

  Ε, λοιπόν, τη λύση την ξέρετε! Τουλάχιστον μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας…ζητώντας μας να σας »λύσουμε το πρόβλημα»…

  Ποιοι είμαστε εμείς, θα μου πεις; Εργάτες μας λένε, σε μια γλώσσα άλλη από αυτήν που καταλαβαίνετε…Τι; Δεν υπάρχουν εργάτες! Μόνο έλληνες αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και τα συναφή, που ζητάνε εδώ και τώρα »λύση του προβλήματος»…

  Μα τι λέτε, αθεόφοβοι!

  • @ Αγγελος Κ
   …ζητώντας μας να σας ”λύσουμε το πρόβλημα”…

   Ο δογματισμός έχει ένα μεγάλο προσόν!
   Απλοποιεί την σκέψη στο επίπεδο της ευαγγελικής ρήσης Πας μη ων μεθ΄ήμών καθ΄ημών!
   Έτσι λοιπόν αυτοπροσδιοριζόμενοι ώς Εργάτες, στην ίδια γλώσσα που καταλαβαίνουν και χρησιμοποιούν τα ιερατεία αλλά και τα Χρυσά Αυγά, με κατάταξαν στους «αισχρούς εκμεταλλευτές του φτηνού εργατικού δυναμικού των αλλοδαπών προλετάριων»
   Οπότε το πρόβλημα το έχουμε μόνο εμείς οι αισχροί εκμεταλλευτές , μιας και το δημιουργήσαμε, και έχουμε και το θράσος να υποτιμάμε την νοημοσύνη των σε μια άλλη γλώσσα αποκαλουμένων εργατών!
   Θρίαμβος της λογικής!

 6. καλησπέρες παίδες.

  Πρώτα να πω ότι συμφωνώ με τον Άγγελο Κ. Όσο υπήρχε χρήμα ή ψευδαίσθηση χρήματος, μια χαρά η ελληνική κοινωνία εκμεταλλευόταν το φτηνό εργατικό δυναμικό, περιορίζοντας τον ρατσισμό της στα όρια ενός θεμοαναστασιάδικου χαβαλέ. Μόλις οι μικρομεσαίοι απειλήθηκαν με φτωχοποίηση, οι από κάτω τους βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν λύσσα/μαχαίρια και στρατόπεδα συγκέντρωσης.

  Τεσπα, επίσης η φράση γενικό συμφέρον σηκώνει πολλή συζήτηση και ο καθένας αλλιώς τη νοηματοδοτεί, επίσης το εθνικό είναι τόσο θολό που δεν λέει εντέλει τίποτα (αν δεν εξηγείται) κλπ κλπ

  Κατά τ’ άλλα σχετικά με τις προτάσεις που λέει ο Αθεόφοβος, είπαμε, ο καθένας έχει τις απόψεις του και τις συζητά, τις ζυμώνει και τις εξελίσσει μέσα απ’ τις συλλογικότητες τις οργανώσεις του κλπ.

  χαιρετώ.
  υγ. συναφές με αυτό που θέλω να πω κτγμ το άρθρο στο red notebook που μιλάει γι το αντιφασιστικό μέτωπο:
  http://t.co/H0RKOjfZ

  • ο καθένας έχει τις απόψεις του και τις συζητά, τις ζυμώνει και τις εξελίσσει μέσα απ’ τις συλλογικότητες τις οργανώσεις του κλπ.

   Μακάρι να γινόταν αυτό και να υπήρχαν συγκροτημένες, πρακτικές και εφαρμόσιμες προτάσεις.
   Δυστυχώς το μόνο που ακούω είναι και βλέπω είναι από την μεν δεξιά κινήσεις εντυπωσιασμού ,από την δε αριστερά μια θολή ιδεολογικοπολιτική τοποθέτηση, τύπου ευχολογίου,χωρίς καμία πρακτική εφαρμογή.

   • εξαρτάται τί θεωρεί κανείς πρακτική εφαρμογή. Η πολιτική των κυβερνόντων είναι συγκροτημένη πρόταση ή απλά βίαιη φτωχοποίηση κ όποιον πάρει ο χάρος.
    προτάσεις υπάρχουν κτγμ, χειρότερες ή καλύτερες. Άλλα λείπουν. Κοινωνικό ρεύμα ριζοσπαστικό που να πιέζει προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, συνείδηση της κατάστασης κι ότι δεν υπάρχει επιστροφή στην προηγούμενη «ευμάρεια» κλπ. Αλλά αυτό είναι μεγάλη συζήτηση.

 7. a passer by

  οσο τα μιντια ελεγχουν και κατευθυνουν και οι φωνες αντικειμενικοτητας ειναι ελαχιστες και η προπαγανδα καραδοκει μεσα στο χαος των ανικανων πολιτ.παραταξ. ειναι λογικο(?!!) πολλοι να θεωρουν ως λυση την χα βλεποντας λιγοτερες επιλογες απ οσες πραγματικα εχουν ας βρουμε την ριζα του προβληματος και ας την καψουμε μονο ετσι θα ανοιξουμε τα ματια του κοσμου..εμας των ιδιων

 8. mapetstencils

  Σοκαρισμένοι άκουσαν (μερικοί) κάτοικοι της χώρας την είδηση ότι η ΧΑ ζητά στοιχεία για τα αλλοδαπά παιδιά των παιδικών σταθμών.
  (Κι όμως, «θα πρέπει να σταματήσουμε την καραμέλα ότι είναι ρατσισμός» )
  2 ακομα σχετικα στενσιλ..
  http://mapetstencils.wordpress.com/2012/10/08/89th-post/
  http://mapetstencils.wordpress.com/2012/09/25/88th-post/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s