τα ελληνικά αινίγματα

– τί είναι αυτό που ανεβαίνει με τα πόδια και το κατεβάζουν με κουβέρτα* –

τί είναι αυτό στο οποίο ο Μάριος Ζ. συλλαμβάνεται και φυλακίζεται; / τί είναι αυτό στο οποίο πριν από πορεία, πάνω στις μηχανές της ομάδας Δ βλέπει κανείς κρεμασμένες σάκες; / τί είναι αυτό στο οποίο κρατούμενοι βασανίζονται με tazer και κρατούμενοι αυτοκτονούν πέφτοντας απ’ το μπαλκόνι; / τί είναι αυτό που έχει στρατόπεδα συγκέντρωσης, κοντέινερ γεμάτα με ανθρώπους, που δεν επιτρέπεται να πάρουν αέρα, που τρώνε ξύλο κάθε τόσο, που βράζουν υπό τον αυγουστιάτικο ήλιο και την κρατική λαμαρίνα; / τί είναι αυτό που διώκει αναρχικούς ή συνδικαλιστές κυρίως εξαιτίας αυτής τους της επιλογής; / και τί είναι αυτό που απαλλάσσει από τις ποινικές ευθύνες τα μέλη οργανισμών που ασχολούνται με την αξιοποίηση της «δημόσιας υπηρεσίας», τί είναι αυτό που απαλλάσσει από τις ποινικές ευθύνες τον ειδικό διαχειριστή της Δημόσιας Τηλεόρασης; / τί είναι αυτό που το ίδιο το υπουργείο εργασίας του παρουσιάζει ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων να πληρώνονται με μόλις 10 ευρώ πάνω απ’ το όριο της φτώχειας που το ίδιο έχει καθορίσει; / τί είναι αυτό που ιδιωτικοποιεί το νερό; / τί είναι αυτό που χρεοκοπημένοι επιχειρηματίες με δημόσιο χρήμα αγοράζουν δημόσιες τράπεζες, ΠΑΕ και οργανισμούς; / τί είναι αυτό που διαπομπεύει αλλοδαπές οροθετικές πόρνες, που τελικά δεν είναι αλλοδαπές, ούτε πόρνες, αλλά μόνο φτωχές οροθετικές γυναίκες; / τί είναι αυτό που νομοθετεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου; / τί είναι αυτό που ο υπουργός του, λέει με ύφος γυμνασιάρχη του ’50 «εγώ είμαι ο προϊστάμενός σας» και απαιτεί άλλο ύφος απ’ τον συνομιλητή του; / τί είναι αυτό που βάζει καθαρίστριες στην κινητικότητα και μετά τους λέει ότι θα απολυθούν γιατί είναι χαμηλών προσόντων και μετά τους λέει να κάνουν επιχείρηση και να γίνουν εργολάβοι των εαυτών τους ως καθαριστριών; / τί είναι αυτό που εισβάλλει νύχτα σε σπίτια, που συλλέγει βίαια και μαζικά DNA, που τα σώματα ασφαλείας προστατεύουν μόνιμα τις επενδύσεις του εθνικού εργολάβου; / τί είναι αυτό που χρηματοδοτεί ή ενισχύει ή βοηθάει στην ανάδυση νεοναζιστικών οργανώσεων; / τί είναι αυτό που οι γυναίκες των υπουργών κάνουν δουλίτσες με το κράτος, τα παιδιά των υπουργών κληρονομούν τα έδρανα και οι επιχειρήσεις στελεχώνονται εναλλάξ από πρώην ή μελλοντικά στελέχη των κομμάτων; / τί είναι αυτό που μια ελίτ μπορεί να αυξάνει διαρκώς την απόστασή της από τους ανθρώπους που ψάχνουν στα σκουπίδια; / τί είναι αυτό που ο αντισημιτισμός και ο ρατσισμός παίρνει τις βασικές θέσεις στα υπουργεία;

τί είναι αυτό που κανονικοποιεί την φτώχεια και την εξαλθλίωση; / τί είναι αυτό που καθιερώνει ξανά το φαντασιακό του σκλάβου, του ανθρώπου χωρίς ανθρώπινα χαρακτηριστικά, του ανθρώπου που είναι ικανοποιημένος με μια επισφαλή κακοπληρωμένη θέση χωρίς κανένα δικαίωμα; / τί είναι αυτό που έχει ως στόχο τη δημιουργία πολλών διάσπαρτων Ειδικών Οικονομικών Ζωνών;

Δεν θα πω ο ελληνικός φασισμός, γιατί τότε θα περιμέναμε να δούμε μπότες, στολές, λόγια και χαιρετισμούς ανάλογα των αβγών. Το σημερινό ελληνικό κράτος δεν χαιρετάει ναζιστικά, ούτε παρελαύνει στις κεντρικές λεωφόρους με τανκς. Όπως έχει ξαναγίνει σ’ αυτόν τον τόπο, το ελληνικό κράτος όταν γλιστράει προς το φασισμό είναι λίγο πιο γελοίο, λίγο πιο γκροτέσκο ή γραφικό, λίγο πιο κάφρικο, λίγο πιο αρπακολατζίδικο απ’ ότι θα το έφτιαχνε η φαντασία μας.

Αλλά όπως αναφέρει για παράδειγμα ο Γκαλεάνο, ναζισμός δεν ήταν μόνο τα όπλα, οι βόμβες, οι παρελάσεις και οι λόγοι του Χίτλερ. Ο Γκαλεάνο λέει ότι ο ναζιστικός εφιάλτης δεν θα υπήρξε αν δεν υπήρχαν οι φίλοι του. Η Στάνταρντ Όιλ, ο Χένρι Φορντ, η IBM, το ίδρυμα Ροκφέλερ, η Deutsche Bank, η IGFarben (μετέπειτα Bayer), οι Siemens, Bosch, οι ελβετικές τράπεζες και πάει λέγοντας.

Συνεπώς το αίνιγμα έχει τεθεί και ο καθένας δίνει την απάντησή του. Τί είναι αυτό που ζούμε;

*(η ταράτσα της οδού Μπουμπουλίνας, τα σώματα ασφαλείας και η ποίηση) Ρένα Χατζηδάκη, Κατάσταση Πολιορκίας

16 Σχόλια

Filed under ασυναρτησίες

16 responses to “τα ελληνικά αινίγματα

  1. Δε σ’αρεσει η λεξη «καπιταλισμος» ετσι;

    • μ’ αρέσει πως δε μ’ αρέσει, αλλά εν προκειμένω φασισμός είναι η λέξη μου.. εσένα που στο άλλο ποστ μας έλεγες για το πατριωτικό κλπ δλδ σ’ αρέσει; 🙂

      • Λολ – απλά αυτό που περιγράφεις είναι ο καπιταλισμός κατά την άποψή μου. Ο φασισμός είναι μια έκφανσή του, απλά, η πιο ακραία, η πιο φριχτή, η πιο ό,τι θες.
        Εννοώ πως τελικά, είτε μας αρέσει είτε όχι, η πραγματικότητα ειναι ο καπιταλισμός κι ο καπιταλισμός είναι η πραγματικότητα.

        [τι σχεση εχει το πατριωτικο;]

        • στο πρώτο που λες συμφωνώ εννοείται. απλά είμαστε σ’ αυτή τη φάση στην φριχτή που λες, δεν πρέπει να το ξεπερνάμε εύκολα.

          [για το πατριωτικό αφενός σε κοροϊδεύω, αφετέρου ε νομίζω ότι αν κάνεις την ανάγνωση καπιταλισμός/φασισμός , ιστορικά μάλλον έχει αποδειχτεί ότι η απάντηση δεν είναι το πατριωτικό (τουλάχιστον δεν είναι το κυρίαρχο. αλλά αυτή δεν είναι συζήτηση για τα σχόλια του βλογ, από κοντά)]

        • Μα Φσκ κ δεν πρέπει να το ξεπερνάμε! Ίσα ίσα: να αναδεικνύουμε πρέπει το γεγονός οτι, για να φτάνει ο καπιταλισμός σε αυτή την εκδοχή του, τα πράγματα είναι πολύ οριακά, και για τον ίδιο.

          Το άλλο είναι όντως μεγάλη κουβέντα. Σαν τροφή για σκέψη αναφέρω μόνο δύο παραμετρους: η πρώτη είναι το περιεχόμενο της «πατρίδας» κ τίνος είναι τελικά αυτή; η δεύτερη είναι πως, η ιστορία μας δείχνει πως δεν υπαρχει έτοιμη συνταγή: εξαρτάται από ρη συγκυρία και τις περιστάσεις. Η επανάσταση του ’21 πχ ήταν μια ταξική επανάσταση με σαφη «πατριωτικό» προσανατολισμό.

        • Τι έγινε ρε παιδιά; Καιρό είχε να γίνει κουβέντα εδώ μέσα! 🙂

  2. δύτη οι συζητήσεις κομμένες, μόνο από κοντά, δεν υπάρχει πια υπομονή για διαδικτυακή κουβέντα 🙂 άσε που άμα κάνουμε την κάνουμε στο φμπ (γιατί; ποιός ξέρει;)

    Κροτ, η συγκυρία δείχνει ότι δεν υπάρχει έτοιμη συνταγή. ναι αλλά το παρελθόν μα δείχνει ότι η συνταγή με πατριωτικό κυρίως πρόσημο οδηγεί σε ήττα ξες ποιας πλευράς. Σήμερα ειδικά, πλέον (τονίζω το πλέον, γιατί δεν το έλεγα τάχα απ’ την αρχή), νομίζω ότι είναι η κατεξοχήν συνταγή αποτυχίας. (κάτι σαν το 30 στη Γερμανία ή το 40κάτι εδώ, κάτι σαν λέω όχι ακριβώς).
    όσο για το περιεχόμενο της πατρίδας, σε ένα φιλοσοφικό επίπεδο ναι καταλαβαίνω τι λες και συμφωνώ, αλλά στην καθημερινή πρακτική – σήμερα – το «πατριωτικό» είναι πολύ προβληματικό. Ο φασισμός στην ελληνική κοινωνιά βαράει κόκκινα, δεν ξέρω αν μπορείς να χρησιμοποιήσεις με θετικό πρόσημο – σήμερα – τον όρο πατρίδα στην πολιτική μάχη. όχι με αυτά τα χαρακτηριστικά της κίνησης του κόσμου προς τα ακροδεξιά.

    Επίσης δεν είμαι καθόλου σίγουρος στην εξήγηση που δίνεις στην επανάστα του 21, αλλά απ’ την άλλη έχω διαβάσει ελάχιστα πράματα για τότε, οπότες θα κρατήσω πισινή.

  3. Παράθεμα: τα ελληνικά αινίγματα | Ώρα Κοινής Ανησυχίας

  4. Παράθεμα: τα ελληνικά αινίγματα | Ελεύθερη Λαική Αντιστασιακή Συσπείρωση

  5. μανικακος

    Είναι η ιστορία μιας κοινωνίας που καθώς πέφτει,
    επαναλαμβάνει στον εαυτό της:

    “…Ως εδώ όλα καλά….
    …Ως εδώ όλα καλά…..
    …Ως εδώ όλα καλά…..”
    Σημασία δεν έχει η πτώση
    Αλλά η προσκρουση…..

    τικ τικ τικ τικ

    ΜΠΟΥΜ!

  6. τι ειναι αυτο που καταδίκασε μια υπάλληλο Δήμου που προσπάθησε να ελέγξει κάποιους που είχαν ακρες και εξουσία, σε 27 μήνες φυλάκιση….http://emdydaskm.blogspot.gr/2013/11/blog-post.html

  7. Παράθεμα: Τα ελληνικά αινίγματα « απέραντο γαλάζιο

  8. antoni-team

    Το να ξεκινάμε από το 1821, κλέβουμε την δουλειά των ιστορικών!.
    Ας πάρουμε τα 40 τελευταία χρόνια!.
    Αινίγματα, μα είναι εστιασμένα και απαντημένα απόλυτα!.
    Ο πρώτος ΓΑΠ, ο γεννήτορας, έφερε την χούντα. 1Χ!.
    Ο δεύτερος ΑΓΠ, έφερε την χρέωση. «Τσοβόλα δώστα όλα» και άλλα πολλά. 2Χ.
    Και τέλος ο ΓΑΠ, ο σύγχρονος, μας ξεπούλησε. 3Χ.
    Έτσι και μόνον μια οικογένεια, με τρία ΧΧΧ, προδοσία, υπερχρέωση, ξεπούλημα, δούλεψε σαν καταλύτης των δινών μας…..
    Μα όπως προείπα, δούλεψε σαν καταλύτης, της δίκης μας σούπας!.
    Σίγουρα εάν δεν ενεργούσαμε σαν ζώντα ζώα, δεν θα συνέβαινε τίποτα….
    Είχαμε ένα μισθό, μα θέλαμε να ζήσουμε σε ανώτερη κλίμακα, της οποίας τα προσόντα, δεν φροντίσαμε να αποκτήσουμε!.
    Θέλαμε TV και στο σαλόνι, και στο δωμάτιο, και στην κουζίνα, και στην τουαλέτα. Μα χρήματα δεν είχαμε. Πάρε δάνειο έντοκο…..
    Τα λεφτά μας έφταναν για 1000cc αυτοκίνητο, μα αγοράσαμε 1600 1800 2000 2000+. Μα λεφτά δεν είχαμε. Πάρε δάνειο έντοκο…..
    Παίρναμε δώρο Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι, μα ενώ είμαστε υπάλληλοι, θέλαμε ζωή αφεντικού. Μα δεν είχαμε λεφτά. Εορτοδάνεια, δάνεια διακοπών και άλλα πολλά, έντοκα.
    Η κοινωνική μας θέση, που είναι μια πραγματικότητα, που όποιος δεν το καταλαβαίνει, είναι η κρετίνος ή κομουνιστής , αφορούσε περίπου 90τμ σπίτι. Εμείς θέλαμε 140 160 200 200+.μα λεφτά δεν είχαμε. Να τα δάνεια……

    Και έτσι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, μα μυαλό δεν βάζουμε. Κανένας δεν δανείζει με γνώμονα τον αγύριστο!.

    Η λύση μια. Δουλεία φίλοι μου, δουλεία με δύναμη και επιμονή. Δουλεία με φιλότιμο και ακρίβεια στην απόδοση. Σφίξιμο το ζωνάρι. Κανένα περιττό έξοδο. Και πάλι με χρόνια και καιρούς πάλι δικά μας θα είναι……..
    Antonis-team.

  9. Ούτις

    Βασικά το «τι» δεν τονίζεται. Ποτέ. Για κανένα λόγο. Εγώ εκεί κόλλησα.

Σχολιάστε