φαντάσματα

Φρέναρα λίγο στο σημείο αυτό στην οδό Κασταμονής, είδα την πινακίδα για πολλοστή φορά και συνέχισα. «Εδώ στις αρχές του Μάρτη 1944 Γερμανοί και ντόπιοι συνεργάτες τους κρέμασαν Έλληνα πατριώτη». Κοιτάζω την πινακίδα και σκέφτομαι ότι θα μ’ άρεσε περισσότερο να έγραφε «εδώ Γερμανοί και ντόπιοι φασίστες κρέμασαν έναν άνθρωπο που αγωνιζόταν για την ελευθερία και έτυχε να είναι Έλληνας». Αναρωτιέμαι αν αυτή η σκέψη είναι σκέτη πόζα ή αν είναι αποτέλεσμα κάποιων τελευταίων διαβασμάτων σε συνδυασμό με την απέχθεια για τη σημερινή διακυβέρνηση του Κράτους της δεξιάς, που μας τρίβει στα μούτρα τη λέξη «έθνος» σε κάθε ευκαιρία. Είτε μιλάμε για την πολιτική διαμαρτυρία, είτε μιλάμε για το περιστατικό με τη μάνα που έχασε το παιδί της τις προάλλες, για ό,τι και να μιλάμε, δεν σταματάει η επίκληση στο έθνος. Όπως και να ‘χει, στέκομαι εδώ στην οδό Κασταμονής, στη Νίκαια, λίγο πριν φτάσω στη δουλειά και παρατηρώ την πινακίδα και παρατηρώ τα παλιά φαντάσματα.IMAG0380

*

Παρατηρώ φαντάσματα. Μια Σέρβα χάνει το παιδί της και κινδυνεύει με απέλαση. Ο άστεγος που κοιμόταν και τα συμπράγκαλα έφευγαν μακριά με τον αέρα, δεν πήρε χαμπάρι τίποτα. Κάποιοι υπάλληλοι, κάποιοι εργαζόμενοι, κάποιοι εργάτες προσάγονται πρωινιάτικα μπροστά σε κάποιο υπουργείο. Διαμαρτύρονται γιατί μπαίνουν σε κινητικότητα, μπαίνουν σε διαθεσιμότητα, πες το καλά επιτέλους, διαμαρτύρονται γιατί απολύονται. Ένας άνθρωπος σε μια εκπομπή μιλάει στο Βρούτση και μιλάει για την αναπηρία του από κάποιο παλιό εργατικό ατύχημα, για τα 600 ή τα 400 του ευρώ, μοναδικό του εισόδημα.

Παρατηρώ φαντάσματα, ζωντανά, πραγματικά, που αρνούνται να χαθούν μέσα στο χαμό και την αυταρχική ελληνική ιστορία.

Στο καφενείο «Χαλαρά» βλέπω μια παράσταση ( http://enfo.gr/ar2164 ). Μια παράσταση για κανονικούς ανθρώπους, γι’ αυτούς που μιλάει – τα ‘χουμε ξαναπεί – αριστουργηματικά ο Χρήστος Οικονόμου. Άνθρωποι δύσκολοι σε ζοφερούς καιρούς. Τι σημαίνει κρίση; Τι σημαίνει δουλειά, τι σημαίνει ζωή και τι θάνατος; Τα διηγήματα του Οικονόμου μιλάνε για τη Σέρβα μάνα, για το εργατικό ατύχημα κάποιου Πέτρου, για διαμαρτυρίες, αγωνίες και ματαιώσεις πριν γράψει γι’ αυτά η “Guardian”.blackout

Ας μιλήσουμε για τη φτώχεια, για τον αληθινό κόσμο, ας μιλήσουμε για ανθρώπους, την ίδια ώρα ζωντανούς και φαντάσματα. Φαντάσματα γιατί δεν μιλάμε γι’ αυτούς παρά ελάχιστα, φαντάσματα γιατί περνάνε χρόνια ολόκληρα μέσα στη φωτιά και η επίσημη μνήμη τους αφήνει μόνιμα απ’ έξω, αρνείται να τους προσεγγίσει, να τους καταλάβει, να τους ακούσει. Η επίσημη μνήμη, η επίσημη ιστορία ασχολείται με τους βρούτσηδες και τους φαήλους. Ασχολείται με όσους πατάνε την γενική, αόρατη και παντοδύναμη σκανδάλη. Τα σκάγια όμως χτυπάνε τους από κάτω. Και οι από κάτω μιλάνε μόνο στ’ αυτιά όσων έχουν θάρρος και καρδιά ανοιχτή.

Η παράσταση (Blackout – μια μικρή διαμαρτυρία) παίζεται ανάμεσα σε κανονικούς ανθρώπους, όχι στο σύνηθες θεατρικό κοινό των γυναικών με τις γούνες ή της στρατιάς των εναλλακτικών. Θαμώνες ταβλαδόροι, γέροι που δεν βγάζουν ποτέ το μπουφάν τους, εργάτες που κρατάνε το τσίπουρο με όλη τους τη χούφτα. Κι ανάμεσά τους οι ήρωες της παράστασης και μεις οι θεατές. Ένας γέρος έτρωγε και ύστερα έκλεινε τα μάτια ακούγοντας τον ηθοποιό. Σε μια στιγμή γύρισε και τον κοίταξε. Ο ηθοποιός μιλούσε για έναν σιδερά.

Η παράσταση προσεγγίζεται με το αίσθημα. Οι ιστορίες των φαντασμάτων συνοδεύονται με τσίπουρο και η ζωή κάθεται πάνω στους ώμους μας ατόφια σαν ένα στέρεο κομμάτι κάρβουνο, ελαφριά και βρώμικη σαν τη στάχτη από ένα τασάκι.

*

Στέκομαι εδώ στην οδό Κασταμονής, στη Νίκαια και παρατηρώ την πινακίδα. Βρίσκομαι δίπλα σε έναν απ’ τους ήρωες της παράστασης. Αυτός δούλευε στην οδό Καισαρείας στο σούπερ μάρκετ δύο στενά από εδώ. Τα παλιά φαντάσματα συναντάνε τα νέα. Οι ντόπιοι φασίστες ακόμη στέλνουν κόσμο αδιάβαστο, οι εργάτες έχουν να αντιμετωπίσουν υπουργούς και αφεντικά και η επίσημη μνήμη εξακολουθεί να μην βρίσκει λόγια να πει για τους ανθρώπους που σηκώνουν τα χρόνια σαν φορτίο.

*

Πίνω ένα τσίπουρο στην υγειά των ανθρώπων που είδα, θαμώνων και συντελεστών της παράστασης (http://www.youtube.com/watch?v=2cCxZD2Z_vE), στο καφενείο «χαλαρά» στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη.

Ας σταματήσουμε να αναρωτιόμαστε όλο προσποίηση και γκρίνια, υπάρχει τέχνη μες στην κρίση; Υπάρχει, μόνο που κρύβεται σε στοές και καφενεία, ψιλοντρέπεται για τον εαυτό της και συνυπάρχει με την πραγματική ζωή. Όταν ανοίξει όμως το στόμα της, καίγονται τα σωθικά μας.

21 Σχόλια

Filed under διάφορα

21 responses to “φαντάσματα

 1. υγ. για κάποιο λόγο δεν παίρνει τα λινκ το παλιόπραμα. μόλις τα πάρει θα τα τακτοποιήσω σωστά. για να είμαστε σωστοί, καθαροί και τακτοποιημένοι.

 2. «θα μ’ άρεσε περισσότερο να έγραφε «εδώ Γερμανοί και ντόπιοι φασίστες κρέμασαν έναν άνθρωπο που αγωνιζόταν για την ελευθερία και έτυχε να είναι Έλληνας».»

  Οι λεξεις από μονες τους ειναι ουδέτερες. Χρωματίζονται με βάση το περιεχόμενο που τους βάζει όποιος τις χρησιμοποιεί. Η λέξη «εθνος», κτγμ δε σημαινει τπτ, γτ ειναι ετσι κι αλλιως κατι κατασκευασμένο.
  Αλλά δεν ισχύει το ιδιο για τη λεξη «πατριδα» πχ., στην οποία βεβαια ο καθενας μας δινει περιεχομενο με βαση τα βιωματα του, ειναι ομως κατι πραγματικο.
  Κατα τα αλλα, «αυτο το χωμα ειναι δικο τους και δικο μας» 🙂

 3. (μια παρατηρησούλα, ο Οικονόμου είναι Χρήστος…)

 4. antoni-team

  Καλό θα ήταν, εάν βάζαμε πολυεστιακά γυαλιά, για να βλέπουμε και κοντά και μακριά!.
  Όψιμα φίλε διαπίστωσες ότι στην Ελλάδα υπάρχουν και φασίστες……. Ρώτα και τους παλιούς!.
  Εάν εσένα δεν σου αρέσει να είσαι εθνικιστής, δηλαδή εθνικά σκεπτόμενος Έλληνας, τότε φαίνετε ότι σκέπτεσαι σαν τους βούλγαρους, αλβανούς, σκοπιανούς, και μαυριδερούς μετανάστες. Εγώ είμαι εθνικιστής νεοδημοκράτης, οπαδός της ελεύθερης οικονομίας, και της «γούνες» μας εγώ και οι γυναίκα μου, της αποκτήσαμε δουλεύοντας από το πρωί μέχρι το βραδύ, μέχρι και σήμερα που είμαι 68.
  Όταν σπουδάζαμε δουλεύοντας, δεν ξέρω που ήσουν εσύ. Σήμερα όπως φαίνετε στενοχωριέσαι που οι κυβερνήσεις δεν συνεχίζουν να δανείζοντα για να συντηρούν στρατιές αχρήστων ατόμων. Βεβαία υπάρχουν και εξαιρέσεις. Μα αναρτιέμαι μήπως και εσύ ήσουν από αυτούς που ψήφισαν τον αμερικανό μετανάστη, τον γιο της πολονοευρεας κυρίας, που χωρίς ντροπή, έφτιαξε το σκηνικό για να μας πουλήσει στους της ΕΕ.
  Σήμερα μέσα σε έναν χρόνο, σχεδόν σταθεροποιηθήκαμε, και θα αρχίσει και η ανάκαμψη, και το καλοκαίρι θα φύγει και η τρόικα.
  Ουσιαστικά η διαφορά μας είναι…… ότι φορώ πολυεστιακά, και βλέπω και αυτά που γράφεις , μα και τα αλλά. Εάν έχεις παιδία, μην τα μαλώνεις μόνον όταν δεν κάνουν κάτι σωστά, μα να τα επαινείς και όταν κάνουν τα σωστά!. Αλλιώς θα μαραζώσουν. Και σίγουρα σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, δεν θέλουμε κυβέρνηση μαραζωμένη!.
  Antonis-team.

  • @antoni-team διαβάζω τα σχόλια σας εδώ και μήνες καθότι έχετε και την συνήθεια να απαντάτε σχεδόν σε όλα τα κείμενα του βυτίου. ντρέπομαι να διαβάζω τις λέξεις που χρησιμοποιείτε, ούτε να τις επαναλάβω δεν θέλω. ντρέπομαι που δεν ντρέπεστε να πείτε πως είστε νεοδημοκράτης (το εθνικιστής ήταν πλεονασμός) με γούνες (λες και αν δεν τις έκλεψες και τις δούλεψες είναι οκ). ντρέπομαι που δεν μπορείτε να δείτε στα 68 σας ότι μάλλον φταίτε για αυτά που οι πολύ μικρότεροι σας τραβάμε και θα τραβάμε. Δεν τα τραβάμε γιατί είμαστε άχρηστοι όπως αναφέρετε πιο πάνω, αυτά τα λένε οι φίλοι σας στα έδρανα και τα τηλεοπτικά πάνελ σε μια προσπάθεια να μην αναλάβουν ούτε λίγο της ευθύνης που τους αναλογεί. Αυτά τα πιστεύουν αυτοί που ψήφισαν τους και επίσης δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Λυπάμαι που κάτω από ένα τόσο ωραίο κείμενο και την αναφορά στον Οικονόμου, αναγκάζεται κανείς να διαβάσει ένα συνδυασμό των απόψεων του άδωνη, του σαμαρά και του κάθε φασίστα (εκτός και εντός φυλακής). Λυπάμαι που δεν μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο αυτό (όπως και πολλά άλλα που εχετε σχολιάσει στο παρελθόν) με λίγη ταπεινότητα παραπάνω. Μπορείτε να συνεχίσετε να ζείτε στη φούσκα σας που έχει ανάκαμψη και σταθεροποίηση, σε αυτήν που θέλει την τρόικα να φεύγει το καλοκαίρι και να αφήσετε εμάς τους υπόλοιπους – χωρίς γούνες – να προσπαθούμε να βρούμε την άκρη ή απλώς δουλειά. Αλλά κάντε μας την χάρη και πάτε στο δεξί εξτρέμ να σχολιάσετε.

   • Άψογος φίλε μου. Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, στο παρά πέντε, υπάρχει κόσμος που ακόμα πιστεύει πως έχει διαφορά το ένα κόμμα από το άλλο. Στα 68 του. Επίσης, μια παρατήρηση: ο εθνικισμός είναι η πίστη ότι το εκάστοτε έθνος είναι υπεράνω όλων των άλλων. Άρα, ο Γερμανός εθνικιστής πιστεύει ότι η Γερμανία είναι ανώτερη, ο Έλληνας το ίδιο για την Ελλάδα, ο Αμερικανός παρομοίως για τις ΗΠΑ. Όπως πολύ εύστοχα είπε κάποιος, λοιπόν, εφόσον δεν γίνεται όλοι να είναι ανώτεροι όλων, προφανώς όλοι οι εθνικιστές έχουν άδικο.

  • Αληθινός

   xaxaxa!!!! Αντώνης-τιμ, ετυχε να διαβασω ένα περσινό κείμενο του βυτίου, το «Δεν ήμουν» και εκεί διάβασα τα…. όλο οργή σχόλιά σου, που καλούσε σε εξέγερση, με μπροστάρηδες που πρέπει να τους βρούμε και άλλα τέτια!!! ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗ ΜΟΥ;; Να σου πω εγώ: Ο εθνικισμός Αντώνη μου είναι η ψεύτικη ντόπα που σου σερβίρει το σύστημα για να σε ψήσει πως το έθνος σου είναι ανώτερο απο άλλα έθνη. Ο εθνικισμός Αντώνη, είναι η ψευτιά και η απάτη του καπιταλισμού για να σε έχει υποταγμένο και ραγιά!!!!

   1. ΕΛΛΗΝΕΣ μας απολύουν (οι έλληνες κεφαλαιοκράτες Αντώνη), ΕΛΛΗΝΕΣ μιας καταστρέφουν σαν λαό και σαν έθνος (οι έλληνες αστοί πολιτικοί και μεγαλοεπιχειρηματίες). ΕΛΛΗΝΕΣ πουλάνε τα νησιά (και η Χρυσή Αυγή μαζί με ΠΑΣΟΚ/ΝΔ/ΔΗΜΑΡ ψηφισαν το ξεπουλημα των βραχονησίδων σε ιδιώτες Αντώνη). ΕΛΛΗΝΕΣ διαλυουν την παιδεία και την υγεία και οδηγούν τους συνταξιούχους στην εξαθλίωση και το θανατο και όλους τους υπόλοιπους στη μιζέρια και την ακραια φτώχεια!!!!

   2. ΑΛΛΟ εθνικισμός και ΑΛΛΟ πατριωτισμός Αντώνη. ΚαΙ γνωρίζω πολύ καλά πως ΜΟΝΟ αν ΟΛΟΙ οι λαοί είναι καλά σε αυτόν τον πλανήτη, τότε και μόνο τότε μπορεί και ο ελληνικός λαός να ευτυχήσει! Μέχρι τότε, αγωνιζόμαστε για να διώξουμε τα μνημόνια και την τρόϊκα, να διώξουμε τους έλληνες αστούς και κεφαλαιοκράτες που μας διαλύουν, να εφαρμόσουμε την ουσιαστική οργανωμένη άμεση δημοκρατία η οποία γεννήθηκε σε αυτόν τόν τόπο!

   3. Γράφεις Αντώνη: «….Σήμερα μέσα σε έναν χρόνο, σχεδόν σταθεροποιηθήκαμε, και θα αρχίσει και η ανάκαμψη, και το καλοκαίρι θα φύγει και η τρόικα.». Ε, θα πέσεις έξω, όσο και αν δεν σου αρέσει. Ούτε η ανάκαμψη θα έρθει, ούτε η τροϊκα θα φύγει. Ανάκαμψη με μισθούς στα 300 και 400 ε ΔΕΝ υπάρχει. Ή αφορά τους λίγους. Ανάκαμψη με ιδιωτική Υγεία και Παιδεία, με ιδωτικές τις πρώην δημόσιες υπηρεσίες ΔΕΝ υπάρχει ή αφορά λίγους. Διάλεξε Αντώνη.

   • antoni-team

    Φίλε Αληθινός, και διαφωνώ και συμφωνώ μαζί σου!.
    Σαν εθνικά σκεπτόμενος Έλληνας, θέλω οι αποφάσεις να προέρχονται από το εσωτερικό. Όταν αυτό κάπου στραβώνει, (εσωτερικά), τότε επαναστατώ χωρίς μέτρο. Δεν αλλάζω από οπαδός της ελεύθερης οικονομίας, φύση αστός και όχι βιομήχανος!. Από 16 άτομα, σήμερα είμαστε 5. Με 16 άτομα δεν θα επιζούσαμε. Βεβαία σε όλους τους βρήκα δουλειές, διότι οι τεχνίτες μου έχουν γίνει από τα χέρια μου άξιοι και περιζήτητοι. Δεν είμαι εναντίων του περιορισμού του προσωπικού, και είμαι φαν της σωστής διαχείρισης του έμψυχου υλικού. Βέβαια έχω διώξει κιόλας ανεπίδεκτους μαθήσεως εκ πεποιθήσεως…….
    Μέχρι εδώ βλέπεις τίποτα κακόηχο?.
    Οι βραχονησίδες και άλλα πολλά ανεκμετάλλευτα, πρέπει να πουληθούν, διότι δεν μπορεί να τα αξιοποιήσει η πολιτεία. Αντίθετα ο επενδύτης, θα αρχίσει να πληρώνει φόρους και άλλα πολλά. Και για να μην γράφεις για ξεπούλημα, αποτίμησε την αξία ενός αντικειμένου, που ενόσω δεν αποδίδει ούτε ευρώ, θα γίνει παραγωγικό στα χέρια του κατάλληλου!. Εάν έβρισκα εύρωστο επενδύτη, μέχρι και που θα του το χάριζα!……..
    Όσο για την παιδία, ο υπουργός ζήτησε εσωτερική αξιολόγηση, και του την αρνήθηκαν. Πρωτοστατώντας ο πολιτικάντης πρύτανης με την κόκκινη χλαμύδα, που πάει να τα κάνει μπάχαλο. Εάν αυτός δεν είναι εθνικά προδότης, τότε τι είναι?. Και δεν φταίνε ούτε οι της ΧΑ, (που από αυτούς μόνον σκουριά και νύχτα βλέπω), ούτε ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ, μα η υπέρμετρη βλακεία μας και παραβατικότητα, όταν σε μια χειμάζουσα οικονομία δεν θέλουμε να βοηθήσουμε σε τίποτα. Τα δικά σας δικά μας, τα δικά μας δικά μας, και οι υπόλοιποι στα οα μας…….
    Μα έχω στήλη της προτάσεις μου, σαν ελεύθερος Έλληνας φορολογούμενος. Η περίοδος θα αρχίσει από 01/01/2014, και θα φτάσει και στο καλοκαίρι. Βέβαια τον ερυθροχλαμύδα, καρατόμηση……

    Εθνικισμός και πατριωτισμός, είναι συνυπόστατες αίνειες, κατά την δική μου αντίληψη.
    Όλοι οι λαοί δεν είναι δυνατόν να είναι καλά. Είναι ευθύνη τους, βάσει αποφάσεων τους.
    Σε 4 μήνες θα είμαστε εκτός μνημονίου, δεν θα έχουμε πλουτίσει, μα θα έρθει στα χέρια μας η ευθύνη της ανάκαμψης, η οποία προχώρα.
    «να διώξουμε τους έλληνες αστούς και κεφαλαιοκράτες που μας διαλύουν»!. Ούτε η συμπαθέστατη Αλέκα δεν το έχει πει ποτέ!!!!!!….. θα ήθελα να μάθαινα που έντασης πολιτικά της σκέψης σου, μα χρειάζεται θάρρος και θράσος……
    Σίγουρα αυτό το τελευταίο που γράφεις δεν περιχεί σταγόνα δημοκρατίας. Κατά Σταλινισμό τραβάει!.

    Θα φύγουν φίλε μου οι υπαλληλίσκοι των δανειστών και το μνημόνιο. Στο λέω έγκυρα, και σε καμία περίπτωση φίλε για να σου κάνω στην περίπτωση αντίλογο.
    Δυστυχώς φίλε μου, δυστυχέστατα, τα γελοία μεροκάματα των 300 και 400 ευρώ, ΦΕΡΝΟΥΝ την ανάκαμψη. Δεν θα χρειαστεί ο επιχειρηματίας να πάει Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία για να πάει να ανοίξει εργοστάσιο…… μα και στο χωράφι δεν υπάρχουν τέτοια μεροκάματα!. Βέβαια πάσχουμε από εποπτικά όργανα, μα τον τελευταίο χρόνο όλα αλλάζουν σιγά σιγά δυστυχώς, μα πρωτόγνωρα για την φουκαριάρα την χώρα μας.
    Ας δώσουμε τα χέρια και ας εργαστούμε δυνατά, και όλα θα φτιάξουν.
    Μην σκεπτόμαστε μεμψίμοιρα και οπισθοδρομικά, και προ παντός μην ενεργούμε έτσι.

    Αξίζει να παρακολουθήσουμε μέχρι το βράδυ την βουλή των ελλήνων. Για να δούμε αυτούς που ψηφίσαμε μα και τους άλλους!. Μην τους πιστέψουμε ντε και καλά, μα θα πάρουμε μια μεγάλη γνώση!.
    Φιλικά
    Antonis-team.

 5. Να πω εδώ ότι η λέξη «πολονοευρεας» στο κόντεξτ που χρησιμοποιείται είναι ένα χιλιοστό απ’ το να είσαι άνθρωπε antoni-tim ο πρώτος άνθρωπος που θα μπλοκάρω σε οποιοδήποτε σόσιαλ μίδιο. Κ θα το κάνω με πόνο ψυχής, αλήθεια.

 6. antoni-team

  Τώρα είναι η ώρα εθνικών και διεθνών ειδήσεων!. Τώρα θα γράψω εις υγεία στον γράφοντα του κειμένου με τσίπουρο, διότι χρειάζεται για να μην παίρνουμε αγχολυτικά!.
  Θα απαντήσω διότι έχει ενδιαφέρον, αλλά όχι σήμερα!.
  Antonis-team.

 7. Είχα πάντα την απορία γιατί η πινακίδα δεν αναφέρει το όνομα του εκτελεσμένου. Ο καπετάνιος του ΕΛΑΣ Γιώργος Βογιατζής. Το πτώμα του το άφησαν τρεις μέρες κρεμασμένο για παραδειγματισμό και το φρουρούσαν οι ταγματασφαλίτες όπως ήταν τότε η συνήθης πρακτική.

 8. Παράθεμα: φαντάσματα | Ελεύθερη Λαική Αντιστασιακή Συσπείρωση

 9. Προσωπικά θα είχα κάποιον ενδοιασμό για το συγκεκριμένο μπλοκάρισμα. Καθώς τα κείμενα του «γράφοντα με το τσίπουρο» αποτελούν ήδη ιστορική (ίσως και μοναδική, μαζί με το βιβλίο του Οικονόμου) καταγραφή της εποχής και της ανθρωπογεωγραφίας της κρίσης, νομίζω ότι τα σχόλια του συγκεκριμένου αναγνώστη αποκωδικοποιούν και ολοκληρώνουν όσα υπονοεί με μεγάλη διακριτικότητα ο κειμενογράφος. Αν υποθέσουμε ότι εδώ μέσα (συν)διαμορφώνεται η σύγχρονη ιστοριογραφία, στην οποία θα επιστρέφουμε κάποτε για να μελετήσουμε την εποχή, τότε τα συγκεκριμένα σχόλια έχουν τεράστια αξία για την ερμηνεία της και χρήζουν χωριστής ανάλυσης περιεχομένου για τους μελλοντικούς κοινωνικούς επιστήμονες. Επιπλέον, θα πρέπει να βρίσκονται στο ψηλότερο βάθρο του μπλογκ ως μνημείο αναλγησίας, απανθρωπιάς κι εν τέλει ντροπής και περιφρόνησης όλων όσων μπροστά στην ανθρώπινη ζωή παρατάσσουν τα προσωπικά τους χυδαία απωθημένα.

 10. antoni-team

  Και συνεχίζω, διότι δεν συνηθίζω να γράφω υπό την επήρεια των ειδήσεων, όπου και μου κάνει παρέα το τσίπουρο, και όχι πάντα. Μας σαν αγχολυτικό……..
  Στον γράφοντα δεν έκανα κριτική για το κείμενο του, μα ζήτησα ποιο ολοκληρωμένο πακέτο, για να βοηθιέται σφαιρικά η σκέψη και οι αποφάσεις μας. Δεν μας βοηθάνε σήμερα στην καθημερινότητα οι λογοτεχνικές έγραφες, τμήματος της πραγματικότητας!. Ψάχνομαι να βρω λύσεις για το σήμερα, και για να καταλάβω που ήταν το λάθος που κάναμε οι μεγαλύτεροι, για την ολέθρια κληρονομία προς τα παιδία μας……
  Δεν μπορώ να μην συνυπολογίζω την διεθνή ύφεση.
  Δεν μπορώ να μην συνυπολογίζω την κάλυψη θέσεων εργασίας από εκπαιδευμένα άτομα.
  Σε μια δημοκρατία δεν μπορεί να μπαίνει φίμωτρο σε ιδέες, σκέψης, και απόψεις , σε μυαλά υγιώς συνυπάρχοντα, έστω και εάν ιδεολογικά διαφωνούμε κατά κόρον με αυτά!. Θα αγωνίζομαι να ακούγετε ισχυρά και ο αντίλογος, ίσως και αυτός βελτιώσει κατιτί τον λόγο!.
  Με θάρρος, ίσως για ορισμένους και με θράσος, θα αυτοπαρουσιάζομαι, (πράγμα που σπανίζει εν γένη!). έτσι με την ευθύτητα που με διακρίνει, και την πλέρια αποδοχή μου των ευθηνών μου απέναντι στον νομό και την ηθική, θα δίνω ερείσματα στον απέναντι γράφοντα….. για να μην τσαλαβουτάει σε θολά νερά!. Άλλωστε συμπορεύομαι, διότι δεν ανήκω παρά μόνον στον εαυτό μου, σε κόμμα εξουσίας κατά συνέπεια πολυψήφιας, με αρχηγό που σε όλες της δημοσκοπήσεις θεωρείτε πρώτος, μακρά του δεύτερου. Αυτόν και σχολιάζω σε ορισμένες περιπτώσεις σκληρά, μα τον επαινώ και στα σωστά.
  Η επιθετικότητα απέναντι ελεύθερων ή έστω φιλελευθέρων ατόμων, είναι φασιστική ή απλά δικτατορική συνήθεια και τακτική……
  Καλό είναι να μελετάμε τας γραφάς του απέναντι και να ερευνούμαι, και εάν χρειάζεται να παίρνουμε διευκρινίσεις , που τουλάχιστον εγώ δίνω.
  Φίλε βυτίο, το να ερευνούμαι την καταγωγή ενός άτομου, είναι εργαλείο!. Το να μου πει κάποιος ότι είναι σκοπιανός, και ένας άλλος ότι είναι γάλλος, μου δίνει το έρεισμα της καταγωγής και θα ξέρω πως θα χειριστώ από άρχεις το θέμα. Που θα ανοιχτώ και που θα κουμπωθώ!!!!….. που οι συμπολίτες μας δεν αξιολόγησαν, πίστεψαν σε παραμύθια, και συνυπεύθυνα μας οδήγησαν στο ανήλιο πηγάδι που διαβιούμε….. κάνεις ότι θέλεις μα κρίνεσαι….. και σίγουρα δεν κάνεις αυτό που δεν θα ήθελες!. Μάλιστα σε έναν άνθρωπο που βρίσκει ενδιαφέρον στην ενότητα σου, ( που και γι’ αυτό κατηγορήθηκα!!!!!!……).
  Φίλε Νίκο μου ναι «Άψογος φίλε μου. Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, στο παρά πέντε, υπάρχει κόσμος που ακόμα πιστεύει πως έχει διαφορά το ένα κόμμα από το άλλο.» όταν έχεις περάσει και σαν Τροτσκιστής και 47 χρόνια βαθιά βουτηγμένος στην πολιτική, βρίσκεις διαφορές μέσα από τα ίδια συμφέροντα τους. Δεν γίνετε να κυβερνηθεί μια χώρα από αντιεξουσιαστές εν έτη 2013 σήμερα!. Και σίγουρα δεν θα αφήσω τους από το εξωτερικό εθνικιστές, αδρανώντας να μπουν να αλέσουν και αλεστικά να μην δώσουν!. Τι θα έπρεπε να πει ο «κακός» Μέταξας το 1940, ΝΑΙ?!.
  «παρατάσσουν τα προσωπικά τους χυδαία απωθημένα.», δεν διαπίστωσα τίποτα για κάτι τέτοιο εδώ μέσα. Δεν μπορώ να καταλάβω από πού συνυφάνει μια τέτοια διαπίστωση.
  Καλό σας βράδυ.
  Antonis-team.

  Και συνεχίζω, διότι δεν συνηθίζω να γράφω υπό την επήρεια των ειδήσεων, όπου και μου κάνει παρέα το τσίπουρο, και όχι πάντα. Μας σαν αγχολυτικό……..
  Στον γράφοντα δεν έκανα κριτική για το κείμενο του, μα ζήτησα ποιο ολοκληρωμένο πακέτο, για να βοηθιέται σφαιρικά η σκέψη και οι αποφάσεις μας. Δεν μας βοηθάνε σήμερα στην καθημερινότητα οι λογοτεχνικές έγραφες, τμήματος της πραγματικότητας!. Ψάχνομαι να βρω λύσεις για το σήμερα, και για να καταλάβω που ήταν το λάθος που κάναμε οι μεγαλύτεροι, για την ολέθρια κληρονομία προς τα παιδία μας……
  Δεν μπορώ να μην συνυπολογίζω την διεθνή ύφεση.
  Δεν μπορώ να μην συνυπολογίζω την κάλυψη θέσεων εργασίας από εκπαιδευμένα άτομα.
  Σε μια δημοκρατία δεν μπορεί να μπαίνει φίμωτρο σε ιδέες, σκέψης, και απόψεις , σε μυαλά υγιώς συνυπάρχοντα, έστω και εάν ιδεολογικά διαφωνούμε κατά κόρον με αυτά!. Θα αγωνίζομαι να ακούγετε ισχυρά και ο αντίλογος, ίσως και αυτός βελτιώσει κατιτί τον λόγο!.
  Με θάρρος, ίσως για ορισμένους και με θράσος, θα αυτοπαρουσιάζομαι, (πράγμα που σπανίζει εν γένη!). έτσι με την ευθύτητα που με διακρίνει, και την πλέρια αποδοχή μου των ευθηνών μου απέναντι στον νομό και την ηθική, θα δίνω ερείσματα στον απέναντι γράφοντα….. για να μην τσαλαβουτάει σε θολά νερά!. Άλλωστε συμπορεύομαι, διότι δεν ανήκω παρά μόνον στον εαυτό μου, σε κόμμα εξουσίας κατά συνέπεια πολυψήφιας, με αρχηγό που σε όλες της δημοσκοπήσεις θεωρείτε πρώτος, μακρά του δεύτερου. Αυτόν και σχολιάζω σε ορισμένες περιπτώσεις σκληρά, μα τον επαινώ και στα σωστά.
  Η επιθετικότητα απέναντι ελεύθερων ή έστω φιλελευθέρων ατόμων, είναι φασιστική ή απλά δικτατορική συνήθεια και τακτική……
  Καλό είναι να μελετάμε τας γραφάς του απέναντι και να ερευνούμαι, και εάν χρειάζεται να παίρνουμε διευκρινίσεις , που τουλάχιστον εγώ δίνω.
  Φίλε βυτίο, το να ερευνούμαι την καταγωγή ενός άτομου, είναι εργαλείο!. Το να μου πει κάποιος ότι είναι σκοπιανός, και ένας άλλος ότι είναι γάλλος, μου δίνει το έρεισμα της καταγωγής και θα ξέρω πως θα χειριστώ από άρχεις το θέμα. Που θα ανοιχτώ και που θα κουμπωθώ!!!!….. που οι συμπολίτες μας δεν αξιολόγησαν, πίστεψαν σε παραμύθια, και συνυπεύθυνα μας οδήγησαν στο ανήλιο πηγάδι που διαβιούμε….. κάνεις ότι θέλεις μα κρίνεσαι….. και σίγουρα δεν κάνεις αυτό που δεν θα ήθελες!. Μάλιστα σε έναν άνθρωπο που βρίσκει ενδιαφέρον στην ενότητα σου, ( που και γι’ αυτό κατηγορήθηκα!!!!!!……).
  Φίλε Νίκο μου ναι «Άψογος φίλε μου. Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, στο παρά πέντε, υπάρχει κόσμος που ακόμα πιστεύει πως έχει διαφορά το ένα κόμμα από το άλλο.» όταν έχεις περάσει και σαν Τροτσκιστής και 47 χρόνια βαθιά βουτηγμένος στην πολιτική, βρίσκεις διαφορές μέσα από τα ίδια συμφέροντα τους. Δεν γίνετε να κυβερνηθεί μια χώρα από αντιεξουσιαστές εν έτη 2013 σήμερα!. Και σίγουρα δεν θα αφήσω τους από το εξωτερικό εθνικιστές, αδρανώντας να μπουν να αλέσουν και αλεστικά να μην δώσουν!. Τι θα έπρεπε να πει ο «κακός» Μέταξας το 1940, ΝΑΙ?!.
  «παρατάσσουν τα προσωπικά τους χυδαία απωθημένα.», δεν διαπίστωσα τίποτα για κάτι τέτοιο εδώ μέσα. Δεν μπορώ να καταλάβω από πού συνυφάνει μια τέτοια διαπίστωση.
  Καλό σας βράδυ.
  Antonis-team.

 11. antoni-team

  Δεν ξέρω πως θα διαγράψω το διπλό ποστάρισμα…..
  Α.

 12. Παράθεμα: φαντάσματα | κόκκινος γάτος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s