ασύνδετο

Καμιά φορά σκέφτομαι ότι οι γύρω στα 30 (λίγο πάνω λίγο κάτω) έτυχε να ζήσουμε σε μια διαρκή μεταβατική περίοδο. Όλο κάπου πάμε, όλο κάτι αλλάζουμε και όλο αυτό δε μας αρέσει ή μας πετάει έξω ή οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν… Η μέθοδος επιβίωσης, κριτική και ειρωνεία φροντίζοντας να κρατηθούν σε κάθε περίπτωση οι αποστάσεις, δεν λειτουργεί πια. Ίσως γι’ αυτό, όσο κι αν ο the boy μοιάζει ακριβής, η ακρίβεια αυτή φτάνει μέχρι τα τέλη του 2008. Από κει και μετά όλα αλλάζουν. Οπότε τώρα, κάνει έναν ωραιότατο δίσκο εμπνευσμένος από μια ωραιότατη ταινία. Η κριτική, η διαπίστωση του κενού, της πόζας ή της προσποίησης δεν παρηγορεί πια. Δεν μπορείς να πιεις παρέα της. Κάποιοι ξανανακαλύπτουν ένα μέρος του λαϊκού τραγουδιού, που κάποτε ονόμαζαν σκυλάδικο. Άλλοι μετά από δέκα χιλιάδες ακροάσεις, ακούνε πρώτη φορά το ίδιο ρεμπέτικο. Τώρα, δεν σημαίνει τίποτα να λες ότι ο κόσμος είσαι κάλπης ή σάπιος. Εξαιτίας των όσων συμβαίνουν, ο εαυτός μοιάζει να επιζητά μια στροφή. Ο κόσμος ναι μεν είναι ψεύτικος, ίσως και εχθρικός, αλλά επιβάλλεται να ξανακοιτάξουμε τα πρόσωπα γύρω μας.

Αναρωτιέμαι αν αναπολώ στ’ αλήθεια την εποχή που ένα κατάστρωμα ήταν αρκετό. Τώρα κανένα καλοκαίρι δεν είναι ικανό να παριστάνει πως θα μας σώσει. Οι τύψεις και μια κάποια αόριστη αίσθηση χρέους (να τα και τα γραφικά) δεν επιτρέπουν την παραμικρή απομόνωση, πόσο μάλλον την παραίτηση. Κάθε βράδυ θα πέφτεις ηττημένος οριστικά και κάθε πρωί η μόνη επιλογή θα είναι να σηκωθείς έτοιμος να ξαναρχίσεις τη μάχη. Σίσυφος, κι ας μην υπάρχει Καμύ να σε τραγουδήσει.

Απ’ τις νύχτες που πέφτω ηττημένος, οι πιο βαριές, δεν είναι αυτές που προέρχονται από τα διάφορα νομοσχέδια ή τις νεότερες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Δεν με πειράζουν και τόσο τα άρθρα τύπου κανέλλη, ανθρώπων δηλαδή που ορίζουν ως προοδευτική την εξίσωση που λέει ότι για 11 εκατομμύρια ευρώ (συν μερικούς τραγελαφικούς όρους) μπορούμε να καταστρέψουμε 4.600 στρέμματα δάσους. Δεν με πειράζει ο θεοδωράκης, όταν δεν βλέπει και τόσους πολλούς άστεγους ή δεν βλέπει να διώκονται οι μετανάστες.

Η συνθήκη που φλερτάρει με την παραίτηση είναι αυτή που περιγράφεται απ’ τα σηκωμένα δάχτυλα που κουνιούνται περιφρονητικά από οικεία χέρια. Δεν μπορείς να πιστεύεις αυτό ή το άλλο, γιατί τότε «δεν είσαι αρκετά επαναστάτης, αρκετά ρεαλιστής, αρκετά σοβαρός» ανάλογα με την περίσταση. Η πλευρά που αντιτίθεται στην ασκούμενη πολιτική έχει τόσα πολλά δίκια και όλα αυτά είναι μοναδικά. Αν δεν τα καταλαβαίνεις είσαι συμβιβασμένος, αδιάβαστος, παρορμητικός, ανεύθυνος, ανάλογα με την περίσταση. Η πλευρά που αντιτίθεται στην ασκούμενη πολιτική κάτι φορές μοιάζει να μην έχει άλλο στόχο, παρά να περιφέρει το δίκιο της. Στο μεταξύ οι δουλειές λιγοστεύουν, η εξαθλίωση κάνει παρέλαση, ο φασισμός επιχειρεί να κάνει επίδειξη δύναμης και η απελπισία είναι η καλύτερή μας φίλη. Αλλά μερικές φορές, πριν απ’ τους αδύναμους, στέκεται ο ένας και μοναδικός τρόπος που μας υπαγορεύει το δίκιο μας. Τί κι αν έχει αποτύχει ο τρόπος; Εμείς όχι μόνο θα λέμε ότι είναι ο σωστός, αλλά θα κατακρίνουμε κι όποιον δοκιμάζει κάτι διαφορετικό σαν επαναστατικά άσχετο.

Αλλά ακόμη και τώρα που γράφω τα πιο συνηθισμένα και κλισέ πραγματάκια για τη γενιά που δυσκολεύεται να συμβιβαστεί με τους ελάχιστους κανόνες μιας συλλογικότητας, αναρωτιέμαι. Είναι ώρα για γκρίνια, δυο μέρες πριν την απεργία; Είναι ώρα να κοιτάει ο ένας την καμπούρα του άλλου, την ώρα που αρχίζουν να κατονομάζονται οι ηθικοί αυτουργοί, όλοι εμείς δηλαδή; Είναι ώρα να ανταλλάσουμε αυτοαναφορικές κουβεντούλες; Προφανώς και δεν είναι.

Πόσο μάλλον που στον διπλανό υπολογιστή και στα πλαίσια αυτής της απόπειρας να γυριστεί ένα ντοκ για τις οροθετικές, ακούγεται – κατά την  απομαγνητοφώνηση – η συνέντευξη μιας απ’ αυτές τις γυναίκες.

Το να περιγράφεις το κενό δεν σημαίνει τίποτα σήμερα. Το να τραγουδάς εξαιρετικά την απόγνωση βοηθάει ελάχιστα. Τα λόγια αυτής της γυναίκας που διαπομπεύτηκε απ’ τον λοβέρδο και τους λοιπούς προστάτες της ηθικής ελλαδάρας, υπαινίσσονται πού πρέπει να ρίξεις το βλέμμα σου. Η σημερινή εφεύρεση της ηθικής αυτουργίας στις Σκουριές, το βίντεο που δείχνει το κουτί με το κορμί του Cheikh Ndiaye να φθάνει στην πατρίδα του, υπαγορεύουν τη στάση σου.

Το πρωί φορτώνεις την μεγάλη πέτρα στους ώμους και αρχίζεις να ανεβαίνεις το λόφο. Γελαστός, απελπισμένος, ηττημένος, βαρύς και ασήκωτος, ψιθυρίζοντας ή σιγοτραγουδώντας, δεν θα σταματήσεις να κουβαλάς την πέτρα.  Δε θα σταματήσεις όσο έχεις αυτιά και ακούς την φωνή αυτής της γυναίκας. Κάθε πρωί. Δε θα σταματήσεις.

17 Σχόλια

Filed under διάφορα

17 responses to “ασύνδετο

 1. κάθε ώρα ειναι καλή για γκρίνια.
  εφόσον η γκρίνια ειναι γόνιμη και δεν γίνεται στριμωγμένη κ κατσουφιασμένη σε μια γωνία.
  υπάρχει και η καλή γκρίνια.

  • παπανικολαου αντωνησ

   Και η καλή γκρίνια, ονομάζετε απαίτησης δικαιωμάτων!. Μα πρέπει να έχει ρυθμό και σωστό δρόμο. Να είναι εφαρμόσιμη. Να μην αφαιρει από κανέναν το δικαίωμα να ευοδωθούν και οι δικες του απαιτήσεις.
   Ας μας δώσει η Κανελή τα μύρια, και θα της δώσουμε και αλλά πάρκα, η αριστερή με δεξιά τσέπη!. Δουλειά στον κόσμο θέλω να δώσουμε, και ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά δεν γίνετε.
   Ξέρετε πόσα δέντρα φυτευτήκαν αλλού το 2004?. Σωστές συμβάσεις χρειάζονται, ανταποδοτικές και όχι ξεπουλήματα.
   Μα και από την άλλη, ειρήνη από χώρα που στην κάθε γειτονία, είναι αλλόγλωσσα διαφορετικά μπαϊράκια σηκωμένα, θετικό αποτέλεσμα δεν βλέπω.
   Εδώ ο σαρικάτος χτες είπε, ότι δεν ψάχνουμε επενδυτές μαζοχιστές ψάχνουμε. Όντας, όλοι στην επικράτεια φερόμαστε σαν παραβατικοί σαδιστές…….
   Όλοι κάνουμε μαθήματα προς τρίτους, μα μήπως είμαστε αμόρφωτοι άξεστοι ακοινώνητοι παραβατικοί?.
   Κρίνουμε χωρίς να δίνουμε αντίστοιχες και όχι όμορες λύσεις για το πρόβλημα μας που σίγουρα είναι οξύ. Απεργία = δεν σε αφήνω να πας στην δουλειά σου. Απεργία = δεν σου δίνω επί χρήμαση τρόφιμα να φας. Απεργία = σου κατεβάζω τους διακόπτες, να παγώσεις και να πετάξεις τα τρόφιμα που πλήρωσες για να έχεις. Απεργία = δεν ανοίγω το επάγγελμα μου, ώστε να κονομάω μόνον εγώ, και εσύ στην ανεργία.
   Και πολύ σας προτρέπω, δείτε ποιοι είναι οι μπροστάρηδες….. μήπως είναι έχοντες και κατέχοντες?. Μήπως στην πλάτη του φτωχού διαδηλωτή, πιέζουν της ψηφοθηρίζουσες ομάδες, για να πάρει να πάρει να πάρει, ο είδη σκασμένος από πλούτο, με ελάχιστη εργασία?.
   Πριν τον αγώνα και όχι την μάχη, περισυλλογή προγραμματισμός, πλέρια δικαιοσύνη και γραφτά για να επιδοθούν. Ισονομία και σίγουρα ισχυρή περιφρούρηση.
   Antonis-team.

 2. Είμαστε όλοι ξοφλημένοι απ΄τη γενιά μας. Με το ζόρι παλεύουμε να μη κόψουμε τις φλέβες μας. Μια ολόκληρη γενιά σε ακραία κατάθλιψη. Δε μπορεί να μας σώσει τίποτα και κανείς. Εξακολουθούμε να σκεπτόμαστε ως μονάδες, γιατί ΟΥΤΕ δυο δε μπορούμε να γίνουμε πια.

  • παπανικολαου αντωνησ

   Δεν θέλω με τίποτα να ακούω βλακείες, έχοντας δυο τριαντάρικα περίπου κορίτσια, ελεύθερα. Σε επαναφέρω στην τάξη.
   Δεν γίνεστε δυο διαβάζοντας το Ε9.
   Μίλα για πάρτι σου, σε έχουν εξουσιοδοτήσει να μιλάς για όλους?.
   Οι αγωνιστές δεν έχουν κατάθλιψη, ούτε πήραν τα ξυράφια να κόψουν τουλάχιστον της δικες του φλέβες…….
   Εξοφλημένος είναι οποίος το πιστέψει, ή είναι ψυχωτικός, που οπωσδήποτε χρήζει ιατρικής Βοήθιος.
   Με τρελούς δεν απαιτείς, απλά λουφάζεις….
   Σήκωσε τους ώμους σου κοπέλα μου, πάρε δυο βαθιές αναπνοές, και βαλε μια δυνατή φωνή να σε ακούσουν δυο γειτονιές, και στείλε στο άπυρο την κατάθλιψη.
   Υπάρχει και εναλλακτική, βάλετα μαζί μου…..
   Α.

   • Στο τέλος θα τα βάλω, και έχεις και τήμ.:)
    Υπάρχουν οι πρωταγωνιστές, οι αγωνιστές, και, τέλος, οι κομπάρσοι.

    • παπανικολαου αντωνησ

     Το team στην εξέδρα. Μαζί σου και δίπλα σου και απέναντι σου….. τα 68 μου χρόνια!. Μα μια μεγάλη απάντηση από την μετανάστρια μου, που έφυγε έχοντας καλοπληρωμένη συνεχή δουλειά, διότι δεν άντεχε το κλίμα εδώ!. (πριν μερικές μέρες γράφτηκε)…..
     «κι εγώ σ’αγαπώ πολύ γιατί είσαι ξεχωριστός!!!!!σας ευχαριστώ που με μάθατε να παλεύω για το καλύτερο!!!σας φιλώ πολύ!!!!».
     Και εδώ τα μάτια μας θολά….. μα θολά και με θυμό και όταν διαβάζω, τα δικά σου γραφόμενα….
     Ψάξε τους πρωταγωνιστές και τα ίδια συμφέροντα τους…
     Εντάξου με τους αγωνιστές μα με λογική και αιτία…. Επαναστάτης χωρίς αιτία, είναι μόνον τίτλος κινηματογραφικού έργου, μα πέθανε ο πρωταγωνιστής..….
     Και τέλος οι κομπάρσοι, δεν γυρίζουμε έργο με μπουλούκι κινηματογραφικό, την μελλοντική ζωή μας παρουσιάζουμε – αξιώνουμε….
     Μα δεν σε άκουσα να φωνάζεις δυνατά….. φοβήθηκες το team μου?. ραλιάρηδες είναι, γκαζιάρηδες είναι, αν και ορισμένοι, θέλουν 10 κουκουλοφόρους στην καθισιά τους…. Και δεν είναι το 100, έχουν μάθει να τρέχουν….
     Περιμένω επίθεση!!!!!!…..
     Α.

 3. Aντώνη με συγκίνησες χτες. Ήθελα να σου γράψω κάτι αλλά τα λόγια δε μπορούν πάντα να εκφράσουν αυτό που θέλουμε να πούμε.Καλημέρα από δω.
  Βυτίο, δηλώνω επισήμως φαν. Σου έχω βγάλει πολλές φορές το καπέλο.

 4. j95

  11 εκατομμύρια ευρώ + 1500 δουλειές Χ 27 χρόνια + 23% επι των κερδών από περίπου 20 δισεκατομμύρια μετάλλευμα. Και δεν είναι καν σίγουρο ότι καταστρέφονται και τα 4.600 στρέμματα.

  Αλλά ΟΚ είστε οι καλοί και είναι οι κακοί έχετε όλα τα δίκια έχουν όλα τα άδικα, τα περιφέρετε, τα περιφέρουν, κλαψ, λυγμ, ένα στρώμα κάτω από τον ήλιο, διακοπές, το κορίτσι, γίνομαι 30, κλαψ λυγμ.

  • παπανικολαου αντωνησ

   υπάρχουν αμειβόμενοι μπαχαλάκιδες, από κέντρα αποσυντονισμού της χώρας μας, για να έρθουν και να τα πάρουν όλα τζάμπα.
   Είναι οφθαλμοφανέστατo, ποιοι κομματικά συνεργούν σε αυτό.
   Οι μεν προσπαθούν να φέρουν επενδύσεις, και ορισμένοι μαυρίζουν το περιβάλλον.
   Μα τελικά είμαστε κρετίνος λαός?.
   Antonis-team.

   • Άπατρις

    Η σιωπή δεν είναι χρυσός
    Του Γιώργου Αυγερόπουλου από την εφημερίδα των συντακτών
    http://www.efsyn.gr/?p=4489#.USFJjJ7Sh6S.twitter
    Καθώς ένα χρόνο τώρα ασχολούμαι με τη θεματική «Χρυσός στα χρόνια της κρίσης» έχοντας δουλέψει μαζί με τους συνεργάτες μου στην Κολομβία (1), τη Ρουμανία (2) και την Ελλάδα (3), οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες.

    Θα συγκρίνω την ελληνική περίπτωση με αυτή της Ρουμανίας (γιατί αν αρχίσω από την Κολομβία πολλοί θα πουν ότι συγκρίνω την Ελλάδα με μια λατινοαμερικανική χώρα και «τι σχέση έχουμε εμείς με αυτούς, εδώ είναι Ευρώπη» και άλλα τέτοια, κατά τη γνώμη μου ευτράπελα).

    Πριν απ” αυτό όμως ας θυμηθούμε τι προβλέπουν τα δύο μεταλλευτικά σχέδια:

    ΕΛΛΑΔΑ

    Το ελληνικό κράτος έχει παραχωρήσει τα μεταλλευτικά δικαιώματα μιας έκτασης 317.000 στρεμμάτων στη Βόρεια Χαλκιδική, πλούσιας σε χρυσό, χαλκό και άλλα μέταλλα, στην καναδική πολυεθνική Eldorado Gold.

    Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το κοίτασμα χαλκού – χρυσού στις Σκουριές, που σήμερα εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια, δύο προϋπάρχοντα ορυχεία μαζί με τις εγκαταστάσεις τους, 310 σπίτια στο Στρατώνι, καθώς και τα δικαιώματα έρευνας και επέκτασης της εξορυκτικής δραστηριότητας με το άνοιγμα και άλλων μεταλλείων.

    Το αντάλλαγμα που πλήρωσε η εταιρεία στο ελληνικό κράτος το 2003 για να αποκτήσει τα παραπάνω ήταν 11 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που έχει χαρακτηριστεί από κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου και από κατοίκους της περιοχής «ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα της χώρας».

    Οσοι αντιδρούν στο μεταλλευτικό σχέδιο, υποστηρίζουν ότι η επένδυση θα προκαλέσει ανεπίστρεπτη καταστροφή στο περιβάλλον, με τα οφέλη να είναι λιγότερα από τις απώλειες.

    ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Στη Ρόσια Μοντάνα της Ρουμανίας μια άλλη καναδική εταιρεία, η Gabriel Resources, και το ρουμανικό κράτος θέλουν από το 1997 να εξορύξουν το μεγαλύτερο κοίτασμα χρυσού στο υπέδαφος της Ευρώπης.

    Για να το κάνουν αυτό θα ανατινάξουν όλα τα βουνά της περιοχής δημιουργώντας τέσσερα ορυχεία ανοιχτής εξόρυξης και μια μεγάλη δεξαμενή εναπόθεσης αποβλήτων, που θα περιέχει κυάνιο και άλλες τοξικές ουσίες.

    Οι κάτοικοι που αντιδρούν λένε ότι αυτό θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον καθώς και στην ιστορική κληρονομιά της Ρόσια Μοντάνα, αφού εκεί βρίσκονται οι πιο καλά διατηρημένες ρωμαϊκές στοές παγκοσμίως.

    Οι ιστορικοί λένε πως η ακμή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας οφείλεται ώς ένα βαθμό στο χρυσάφι της Ρόσια Μοντάνα και οι τεχνίτες της εποχής είχαν αναπτύξει ένα δίκτυο υπόγειων στοών για την εξόρυξη, τόσο αριστοτεχνικό, που πολλοί το παρομοιάζουν με υπόγεια Ακρόπολη.

    ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ

    1. Και οι δύο χώρες πλήττονται βάναυσα από την οικονομική κρίση.

    2. Και οι δύο χώρες θέλουν να εξορύξουν το χρυσάφι τώρα που οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου βρίσκονται στα ύψη.

    3. Και οι δύο χώρες έχουν ως επενδυτές καναδικές εταιρείες.

    4. Κάτοικοι και των δύο περιοχών αντιδρούν υποστηρίζοντας πως τα σχέδια εξόρυξης θα έχουν καταστροφικές συνέπειες.

    ΔΙΑΦΟΡΕΣ

    1. Στη Ρόσια Μοντάνα αστυνομία δεν πάτησε ποτέ, παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων που πολλές φορές ήταν έντονες και παρά τη συμμετοχή ξένων ακτιβιστών που ταξίδεψαν στη Ρουμανία ειδικά για κείνες τις διαδηλώσεις. Στις Σκουριές στέλνουν τα ΜΑΤ.

    2. Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου, που είναι αναφανδόν υπέρ του πρότζεκτ, επισκέπτεται τη Ρόσια Μοντάνα και συνομιλεί με τους κατοίκους που αντιδρούν. Στην Ελλάδα δεν άκουσα ποτέ για μια τέτοια συνάντηση σε τόσο υψηλό επίπεδο.

    3. Στη Ρουμανία το πρότζεκτ το έχει αναλάβει μια κοινοπραξία, η Rosia Montana Gold Corporation (4). Σε αυτή την εταιρεία οι Καναδοί έχουν το 80,69%, ενώ το υπόλοιπο 19,31% έχει μείνει στον έλεγχο του κράτους.

    Στην Ελλάδα έχει σχηματιστεί μια αντίστοιχη κοινοπραξία, η «Ελληνικός Χρυσός». Οι Καναδοί ελέγχουν το 95%, ενώ το υπόλοιπο 5% ανήκει στην ελληνική κατασκευαστική εταιρεία «Ακτωρ» του ομίλου Μπόμπολα. Το ελληνικό κράτος δηλαδή δεν έχει κρατήσει απολύτως τίποτα.

    4. Το ρουμανικό κράτος, σύμφωνα με τη Rosia Montana Gold Corp., θα πάρει 4 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτή την επένδυση, συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης (royalties) που θα εισπράττει βάσει των νόμων κατ” αναλογία με το μετάλλευμα που θα εξορύσσεται (5).

    Αντίθετα η Ελλάδα παραχώρησε στην «Ελληνικός Χρυσός» τα πάντα για 11 εκατομμύρια ευρώ και δεν θα εισπράξει ούτε σεντ από δικαιώματα εξόρυξης στο μέλλον καθώς ο μεταλλευτικός κώδικας που γράφτηκε επί χούντας δεν προβλέπει κάτι τέτοιο (6).

    5. Ολοι οι υπουργοί που πέρασαν από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος της Ρουμανίας, διστάζουν να δώσουν περιβαλλοντική άδεια στο πρότζεκτ της Ρόσια Μοντάνα, και ως εκ τούτου το πράσινο φως για την έναρξή του.

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ατίλα Κοροντί, μάλιστα απέρριψε το 2007 την περιβαλλοντική μελέτη της εταιρείας καθώς δεν είχαν προσκομιστεί όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. «Χρειαζόμαστε επενδυτές σε αυτή τη χώρα που να είναι σοβαροί, και η εταιρεία κατά τη γνώμη μου δεν είναι αρκετά σοβαρή», είπε στην συνάδελφο Γεωργία Ανάγνου.

    Η τωρινή υπουργός Περιβάλλοντος μάλιστα, Rovana Plumb, πρότεινε πρόσφατα να δοθεί όλος ο φάκελος στη δημοσιότητα προκειμένου οι Ρουμάνοι να γνωρίζουν κάθε λεπτομέρεια αναφορικά με το πρότζεκτ (7).

    Στην Ελλάδα, παρ” όλο που εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει το αν θα αρχίσει το πρότζεκτ ή όχι, το υπουργείο Περιβάλλοντος με εντολή του παρεμβαίνει υπέρ της «Ελληνικός Χρυσός» και ουσιαστικά διατάζει το δασαρχείο να εγκρίνει εργασίες υλοτομίας στο αρχέγονο δάσος των Σκουριών, πριν από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (8).

    6. Η Rosia Montana Gold Corporation προσπαθεί να κερδίσει την κοινή γνώμη της Ρουμανίας με διαφημιστικά σποτ στην τηλεόραση και στις εφημερίδες. Σε σχέση με τη διαφήμιση η εταιρεία κατατάσσεται τρίτη μετά τις δύο μεγάλες εταιρείες τηλεφωνίας. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχει και την εγχώρια πληροφόρηση, αφού όπως καταγγέλλουν Ρουμάνοι δημοσιογράφοι, «είναι αδύνατον να δεις να γράφονται άρθρα εναντίον του πρότζεκτ της Ρόσια Μοντάνα στον εθνικό Τύπο».

    Στην Ελλάδα η «Ελληνικός Χρυσός» δεν έχει ούτε καν ιστοσελίδα (9) και δεν δαπανά τίποτα για διαφήμιση. Ούτε και φαίνεται να νοιάζει κανέναν -και μιλώ κυρίως για το κράτος- να ενημερωθεί η κοινή γνώμη της Ελλάδας για το τι ακριβώς σχεδιάζεται να γίνει στη Χαλκιδική.

    Είναι λες και μιλάμε για μια έρημη τοποθεσία στον πλανήτη Αρη. Τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ σιωπούν εναρμονιζόμενα με την κυβερνητική γραμμή περί ανάπτυξης και ξένων επενδύσεων uber alles, ενώ το γεγονός ότι στην κοινοπραξία συμμετέχει και ένας από τους πιο σημαντικούς επιχειρηματικούς ομίλους της Ελλάδας, βασικός μέτοχος και σε ΜΜΕ, καθιστά τη δημοσίευση κριτικής σχετικά με το project πρακτικά αδύνατη.

    7. Στην Ρουμανία το πρότζεκτ είναι μεγαλύτερο (4 ανοιχτά ορυχεία) και συνεπώς έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον από ότι το πρότζεκτ στις Σκουριές. Επίσης θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπευθύνων της «Ελληνικός Χρυσός» όχι.

    Όπως λένε, από τη στιγμή που το κοίτασμα στις Σκουριές περιέχει χαλκό, θα χρησιμοποιήσουν μια τεχνική για μεταλλουργία χαλκού που λέγεται flash smelting (στιγμιαία τήξη) και θα παίρνουν τον χρυσό ως παραπροϊόν.

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

    Το ρουμανικό κράτος, παρ” όλο που έχει να κερδίσει περισσότερα χρήματα από τα σχέδια εξόρυξης χρυσού στο έδαφός του, παρ” όλο που έκανε καλύτερες συμφωνίες και παρ” όλο που και το ίδιο είναι μέτοχος της κοινοπραξίας, φαίνεται να κινείται με περισσότερη ωριμότητα, υπευθυνότητα και προσοχή σε σχέση με την Ελλάδα.

    Το ελληνικό κράτος, που χορεύει στον ρυθμό των Μνημονίων, βιάζεται. Με μοναδικό κριτήριο το «να δώσουμε θέσεις εργασίας» ή «να φέρουμε ξένες επενδύσεις» κινείται άρον άρον με προχειρότητα, κερδίζοντας ελάχιστα, και μάλιστα σε ένα θέμα τόσο σημαντικό που αφορά το περιβάλλον μιας περιοχής απερίγραπτου φυσικού κάλλους.

    Και επειδή οι άνθρωποι που ζουν εκεί πιστεύουν ότι τα αρχέγονα δάση που θα κοπούν δεν ξαναγίνονται και πως κάθε απόφαση που θα ληφθεί τώρα, θα επηρεάσει άμεσα και τις επόμενες γενιές, διαμαρτύρονται. Ωστόσο αντί να βρουν ένα κράτος που θα σκύψει και θα τους ακούσει, εκείνο τους στέλνει τα ΜΑΤ για να καταπνίξει τη φωνή τους.

    Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης όπου συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει καμία ανάλογη περίπτωση, από τη στιγμή που η Ελλάδα έγινε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, όπου ένα μεταλλευτικό σχέδιο επιχειρήθηκε να επιβληθεί με αυτόν τον τρόπο, διά της βίας, εκ των άνω, από ευρωπαϊκό κράτος στον λαό του.

    Αυτά είναι πράγματα που συχνά τα βλέπει κανείς να συμβαίνουν σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Στη Γουατεμάλα, όπου ΜΑΤ και άνδρες ιδιωτικής εταιρείας σεκιούριτι επενέβησαν προς χάριν της μεταλλευτικής CGN προκειμένου να καταπνίξουν τη διαμαρτυρία ιθαγενών Μάγιας.

    Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτώσουν φριχτά τον ηγέτη τους, κομματιάζοντάς τον με ματσέτες. Στο Περού για το ορυχείο της Newmont, όπου δυνάμεις καταστολής συγκρούστηκαν με τους ντόπιους που επίσης διαμαρτύρονταν κατά του πρότζεκτ, αφήνοντας πίσω τους νεκρούς και τραυματίες.

    Και στην Κολομβία, όπου εξαιτίας του 50χρονου εμφύλιου πολέμου, ο στρατός είναι αυτός που φυλάει τις ιδιωτικές εταιρείες χρυσού. Αλλά είπαμε: Εμείς δεν έχουμε καμιά σχέση με Λατινική Αμερική, είμαστε στο ευρώ, είμαστε Ευρώπη!

    Ρώτησα τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος που έβαλε την υπογραφή του για το πρότζεκτ, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τι ακριβώς κερδίζει η χώρα. (Θυμίζω ότι πήραμε 11 εκατ. ευρώ και τέλος. Ούτε σεντ από royalties στο μέλλον.)

    Μου απάντησε αυτολεξεί: «Το κράτος κερδίζει γιατί παίρνει φόρους, το κράτος κερδίζει γιατί προσλαμβάνονται πάνω από 1.000 άτομα και αυτά τα άτομα έχουν εισοδήματα, άρα πληρώνουν φόρους».

    Θέσεις εργασίας

    Ο κ. Στρατουδάκης της «Ελληνικός Χρυσός» μιλάει για «1.700 άμεσες θέσεις εργασίας και τις διπλάσιες έμμεσες». Περίπου 5.000 δηλαδή. Κάτι που με ευκολία επιβεβαιώνει και ο δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Πάχτας:

    «Πείτε μου, σε ποια άλλη περιοχή της πατρίδας μας, στην επόμενη πενταετία θα δημιουργηθούν άλλες 5.000 θέσεις απασχόλησης;».

    Παρ” όλο που θεωρώ έωλο τον αριθμό των έμμεσων θέσεων -γιατί κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να επιβεβαιώσει ότι π.χ. οι γαλότσες που θα φορούν οι εργάτες θα φτιάχνονται από ελληνικά χέρια και δεν θα αγοράζονται από τη Βουλγαρία- θα θεωρήσω ότι ο αριθμός των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι όντως 5.000.

    Οπως επίσης θα τονίσω και κάτι που δεν ακούγεται συχνά: ότι σύμφωνα με τις μελέτες της εταιρείας για τις Σκουριές, το ορυχείο θα έχει ζωή 27 χρόνων.

    Αμείλικτα ερωτήματα

    Τα ερωτήματα λοιπόν που καλείται να απαντήσει η ελληνική κοινωνία είναι τα εξής: Δέχεται για μια υπόσχεση 5.000 θέσεων εργασίας που θα διαρκέσουν 27 χρόνια, να κοπούν εκατοντάδες στρέμματα αρχέγονου δάσους;

    Δέχεται να ρισκάρει τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ατυχήματα;

    Δέχεται να εξορυχτεί χρυσάφι που θα φεύγει έξω, χωρίς να αφήνει περαιτέρω κέρδη στον τόπο από δικαιώματα εξόρυξης, παρά μόνο όσα θα προκύπτουν από τη φορολογία της επιχείρησης και των εργαζομένων της;

    Και το πιο σημαντικό: Δέχεται αυτού του τύπου την ανάπτυξη;

    Αυτά τα βασικά ερωτήματα θα πρέπει να αποτελέσουν την καρδιά μιας δημόσιας διαβούλευσης, η οποία κανονικά θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει. Ετσι ώστε όλοι οι Ελληνες να είναι ενημερωμένοι γι” αυτό που σχεδιάζεται να γίνει σε ένα μέρος της πατρίδας τους.

    Μας αφορά όλους. Αλλωστε όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης, «Το κύριο γνώρισμα του πολίτη είναι η συμμετοχή στην απονομή δικαιοσύνης και στην άσκηση εξουσίας». Δυστυχώς στη σύγχρονη ελληνική δημοκρατία αυτά είναι ψιλά γράμματα.

    1. http://www.exandasdocumentaries.com/gr/documentaries/chronologically/2011-2012/278-to-aggigma-tou-mida

    2. http://www.exandasdocumentaries.com/gr/documentaries/chronologically/2012-2013/314-o-xrysos-sta-xronia-tis-krisis-mavri-vilva

    3. http://www.exandasdocumentaries.com/gr/documentaries/chronologically/2012-2013/330-xrysos-sta-xronia-tis-krisis-o-thisavros-tis-kassandras

    4. http://en.rmgc.ro/

    5. http://en.rmgc.ro/rosia-montana-project/economy/business-plan.html

    6. Μεταλλευτικός Κώδικας, ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΤΕΤΑΡΤΟΝ, ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΚΤΗΣΙΑ ΕΝΝΟΙΑ – ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΝ – ΜΕΤΑΒΟΛΑΙ Δικαίωμα μεταλλειοκτησίας http://www.ndf.gr/el/law/law/finish/1—/3-210–35101973.html

    7. http://actmedia.eu/energy-and-environment/rovana-plumb-insists-on-declassification-of-files-on-rosia-montana/41457

    8. http://www.exandasdocumentaries.com/gr/news/interesting-articles/315-omi-paremvasi-tou-ypeka-yper-tis-ellinikos-xrysos

    9. http://www.hellas-gold.com/

    10. http://www.newsbomb.gr/politikh/story/109173/o-panishyros-giorgos-mpompolas–ta-dimosia-erga-kai-ta-mme

    02/12/2012

    • παπανικολαου αντωνησ

     Με προβλημάτισες φίλε….
     Σίγουρα μετράει η φερεγγυότητα των πηγών σου.
     Μα από δευτέρα θα αρχίσω το ψάξιμο.
     Με ενδιαφέρει ιδικά, και λιγότερο γενικά.
     Antonis-team.

 5. Κυριάκος Ιωαννίδης

  Τα πάντα ρει. Η ζωή είναι σύντομη κοίταξε να πάρεις το άρωμά της. Κάνε αυτό που πιστεύεις και ααπάς.

  • παπανικολαου αντωνησ

   Και εγώ την θέλω ‘πιτσιρίκι’ πίσω. Μα πρέπει πρώτα να εξοφλήσουμε, για να λήξει η παρακράτηση – προσημείωση…..
   Τώρα από τα δανικά, λίγα είδαμε εμείς!. Ας μην είμαστε κομματόσκυλα!. Ας μην πουλάγαμε έναντι πινακίου φακής στον συρφετό των λαοπλάνων την ψήφο μας.
   Ας μην πιστεύαμε τον δόλιο ψεύτη, που έλεγε «λεφτά υπάρχουν» ας πιστεύαμε τον μπόμπο που ωρύετο. Πες τι έκανε αυτός?. π@π@ριες!.
   Θα τολμούσα να πω, ότι η ευρέος φάσματος τρικομματική, έχει περισσότερα περιθώρια εάν θέλει. Αλλιώς πως, θα ψάχνουν την ψήφο της μάνας τους……
   Μα ας έχουμε αυτιά και μάτια ανοικτά, όχι να ιστάμεθα ώσπερ χάνοι στην παραλία!.
   Λένε και είναι αλήθεια, ότι εάν δεν κλάψει το μωρό, δεν βλέπει Βιζή….. μα μετάξι του κλαίω και του κλέβω σπάω καίω, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Υπάρχουν πολιτικοί, που σιγοντάρουν την ανομία, για να μαζέψουν ψήφους ηλιθίων. Ελπίζω η τελευταίοι να είναι και να παραμένουν μειονότητα…..
   Κουράγιο παιδιά, και εγρήγορση!.
   Antonis-team.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s