«Μέσα απ’ της βιτρίνας τα θρύψαλα»

Ήθελα να γράψω εδώ και καιρό κάτι για όλους τους πρώην κεντρώους που κατέληξαν απ’ το 2008 και μετά απολογητές (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) κάθε δεξιού ή αντιδραστικού επιχειρήματος, αλλά όλο σκέφτομαι τον ΚΚΜοίρη και κάτι που έγραψε για τα φάρμακα τις προάλλες.

Επιβιώνουμε (όσοι επιβιώνουμε) εύκολα ή δύσκολα και ακροβατούμε μεταξύ θυμού, αμηχανίας, παγώματος και κάπου κάπου δημιουργικού χάους. Κάνουμε αστεία για την οικονομική μας κατάσταση, βγαίνουμε αρκετά λιγότερο ή πίνουμε λιγότερο όταν βγαίνουμε, ανταλλάσουμε σχολιάκια για το πόσοι απ’ την παρέα είμαστε ανασφάλιστοι ή τί θα επιλέξουμε να μην πληρώσουμε. Ψιλοσυνηθίσαμε την κουβέντα και την κάνουμε πότε πότε με μια ελαφρότητα. Ή απλά με έναν ρεαλισμό που μοιάζει περισσότερο με κυνισμό ή με μια σκληρότητα που με τη σειρά της, δεν μοιάζει αλλά είναι απάνθρωπη. Συνηθίσαμε και μετράμε πού θα βοηθήσουμε και πόσο. Έναν άστεγο, μια δομή για παιδιά που κλείνει, έναν μετανάστη στο φανάρι. Κι έπειτα δανεικά εγώ από αυτόν, αυτός απ’ τον άλλο κι αντίστροφα ανάλογα το μήνα και τις υποχρεώσεις. Κι όλα αυτά κοροϊδεύοντας και γελώντας και λέγοντας ένα κάρο μαλακίες.

Όμως, καλά όλα αυτά και το χιούμορ και η ελαφρότητα και η διάθεση να μην μας πάρει από κάτω και το δε γαμιέται δεν θα πεθάνουμε κιόλας. Αλλά το αστείο περί ανασφάλιστης παρέας κρατάει όσο κρατάει ο από μέσα ψίθυρος, το «μην τυχόν και». Το χιούμορ περί αφραγκίας κρατάει όσο να σου πει δικός σου άνθρωπος δεν έχω για φάρμακα. Η ελαφρότητα κρατάει μέχρι να σε πιάσει η καρδιά σου απ’ το πόσους άστεγους/ζητιάνους/παιδιά ναι παιδιά έχεις προσπεράσει σε μια διαδρομή με τα πόδια. Σήμερα ένας σήκωσε το πατζάκι του παντελονιού του να μου δείξει το πόδι του, ενώ ήμουν σταματημένος στο φανάρι. Σήκωσε το πόδι του στο τζάμι, να το δω. Αργότερα κάποιοι ψάχναν σε ότι είχε απομείνει απ’ τους πάγκους στη λαϊκή. Ζήλεψα που δεν πιστεύω, να πω ένα βοήθα παναγιά μου , να το πω και να το πιστεύω μέσα μου όσο μπορεί κανείς να το πιστεύει.

Κι όλα αυτά γίνονται ακόμη χειρότερα, κι ας φανώ υπερβολικός, απ’ αυτή την αίσθηση ότι δεν υπάρχει ένα ίχνος ντροπής απ’ αυτούς που επιμένουν να μιλάνε για θυσίες του λαού που πιάνουν τόπο και για μόνη εφικτή λύση και για χαμηλούς μισθούς που είναι αναγκαίοι για την ανταγωνιστικότητα. Η ανταγωνιστικότητα, τα 586€ και τα 410 και τα ακόμη λιγότερα. Μην τα αραδιάζω, πήγα να βάλω κάτω μόνο όσα ξέρω από πρώτο χέρι, να τα στείλω σε ένα φίλο που μένει έξω μπας και αντιληφθεί τι γίνεται και κόλλησε το χέρι μου ύστερα από λίγο. Πώς να περιγράψεις τις ζωές των ανθρώπων όταν διαλύονται; Πώς να μιλήσεις για όλους αυτούς τους ανθρώπους;

Λίγη ντροπή, τίποτα άλλο, δε ζητούσα τίποτα. Ύστερα, γύρισα απ’ τη δουλειά κι είδα αυτή τη φωτογραφία απ’ το πολυκατάστημα του φωκά στην Ερμού. Του καταστήματος που έχει, απ’ ότι ακούω, απλήρωτους εργαζόμενους απ’ τον Αύγουστο και που θέλει να υπαχθεί στο άρθρο 99. Αυτό το ίδιο πολυκατάστημα, οι διαφημιστές του, η διεύθυνσή του, πάει και βάζει αυτό το σλόγκαν στη βιτρίνα.

pic via @jaquoutopie

pic via @jaquoutopie

Και πεινασμένοι και θύματα λοιδορίας. Και να ζεις στο δρόμο και να ψάχνεις στα σκουπίδια και να μην σου φτάνουν τα χρήματα για τα φάρμακα και να σου λένε: Hungry but chic.

Αχώνευτες οι μέρες. Την οικονομική δυσπραγία θα την αντέξουμε. Ελπίζω όμως, να μην αντέξουμε άλλο την περιφρόνηση προς τους αδύναμους, τους τελευταίους, τους νεκροζώντανους του καιρού. Ελπίζω να μην αντέξουμε για πολύ ακόμη τον εξευτελισμό.

Ούτε πεινασμένοι, ούτε chic, ούτε τίποτα. Μας περιμένει μεγάλη μάχη αν θέλουμε να γίνουμε άνθρωποι.

Advertisement

19 Σχόλια

Filed under ασυναρτησίες

19 responses to “«Μέσα απ’ της βιτρίνας τα θρύψαλα»

 1. gazakas

  Πρώτη φορά ένιωσα τόσο έντονα ότι θέλω να σπάσω μια βιτρίνα -και μάλιστα όχι γι’ αυτό ου συμβολίζει ή προφυλάσσει, αλλά γι’ αυτό που γράφει επάνω.

  • Σχεδόν το ίδιο σχόλιο ήθελα να κάνω.
   Ποτέ μου δεν έχω θελήσει να σπάσω βιτρίνα, μα αυτή θέλω να την κάνω κομμάτια, με ορμή και οργή. Πετώντας πάνω της με το κεφάλι αυτόν που το σκέφτηκε.

 2. σταχτη σκετη.ο μπουρμπερης πινει καφε ,δεν ασχολειται με καριοληδες.

 3. κρατάω την τελευταία φράση «αν θέλουμε να γίνουμε άνθρωποι» ως κοινό στόχο που – δυστυχώς – διαφεύγει κάθε πολιτικής και οικονομικής ανάλυσης.

 4. παπανικολαου αντωνησ

  Δεν έχω ούτε λέξη να προσθέσω η να αφαιρέσω από την εγγραφή σου φίλε. Διατυπώνεις με κεφαλαία γράμματα την κατάντια μας…..
  Μα περιμέναμε 2+ χρονιά, ας περιμένουμε λίγο ακόμα. Διαβάζω στα ΓΜΜΕ, ζοφερούς καιρούς που μας έρχονται….. επενδύουν στην καταστροφή, γιατί αυτή ‘πουλάει’ σήμερα. το αύριο δεν το σκέπτονται?. Μα πόρον απέχει η «ενημέρωση» τους, από το τι μέλει γενέστε. Καναλάρχες φερόμενοι ώσπερ υπερυπουργοί, μπουρδολογώντας ασυστόλως, μαυρίζουν της ψυχές μας.
  Μα από την άλλη, δειλά παρουσιάζονται ειδήσεις θετικές. ΑΟΖ, QATAR, αύξηση εξαγωγών!.
  Και σίγουρα όταν κλωτσάς την τσανάκα, χύνεις το γάλα που έκανες ½ ώρα να την γεμίσεις σε ένα δευτερόλεπτο, με μια υπογραφή ΓΑΠ……
  Και το τρελό!!!!!…… στην Τουρκία για τουρισμό, και να αφήσουμε τα λίγα εναπομείναντα χρηματάκια μας, χρειάζεται μόνον ταυτότητα. Για να έρθουν οι Τούρκοι και να μας αφήσουν τα δικά τους, θέλουν 2 μέρες για σφραγίδες και υπογραφές, το ίδιο και οι Ρώσοι…..
  Κάποιοι επενδύουν στην καταστροφή μας και στο εσωτερικό……
  «Μας περιμένει μεγάλη μάχη αν θέλουμε να γίνουμε άνθρωποι». Με τρεμάμενα χέρια φίλε μου, προσθέτω και με ΑΙΜΑ και δεν τρέμουν τα χέρια μου από φόβο, μα από της συνέπειες που έχουμε γνωρίσει 46-52…. Εκεί είναι το απολυτό χάος…… λίγο ακόμα υπομονή καλέ μου φίλε!. Αγάλι αγάλι γίνετε η αγουρίδα μέλι!!!!!…..
  Antonis-team.

 5. Παράθεμα: “Μέσα απ’ της βιτρίνας τα θρύψαλα” « IthomatasDias's Blog

 6. Παράθεμα: “Μέσα απ’ της βιτρίνας τα θρύψαλα” « Paganeli

 7. spiral architect

  Ελπίζω να μην αντέξουμε για πολύ ακόμη τον εξευτελισμό.
  Δεν τον αντέχω. Πλέον λογοφέρνω. Τους γυρίζω στη μούρη τις ενοχές που θέλανε να μού φορτώσουν.
  Και θα’ ρθουν κι άλλα …

 8. Συγχαρητήρια για το κείμενό σου! Συμφωνώ και συμμερίζομαι τα συναισθήματά σου απόλυτα.
  Ας μην παραχωρούμε όμως την ικανοποίηση της οργής μας, σε ηλίθιους ανθρώπους. Ο βαθμός ευφυίας τους φτάνει ως τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μια γκρίζα διαφήμιση. Και ο βαθμός της βλακείας τους φτάνει ως το σημείο να θεωρούν ότι αυτό είναι ιδιοφυϊα.

  Τα σέβη μου!

 9. lucia

  παίζει να δανειστώ κι εγώ αυτή τη φωτογραφία.
  τελευταία δεν μπορώ να πω και πολλά. μετά απο 1 χρόνο άνεργη δεν είμαι σίγουρη αν το ψυχολογικό είναι χειρότερο απο το οικονομικό. για το μόνο που είμαι σίγουρη ειναι οτι εχω μαζέψει μέσα μου πολλη οργή.

  • παπανικολαου αντωνησ

   Όταν σε σκοτώνουν ψυχολογικά, τότε δεν αντιδράς όταν σε φτωχοποιούν.
   Βάστα ζωντανή την οργή σου, πέτα την ψυχολογική βία που εξασκούν τα ΓΜΜΕ.
   Τότε με καθαρό μυαλό, θα αντιδράσεις ορθολογιστικά. Καλή τύχη να έχεις.
   Antonis-team.

 10. jorn hammerrat

  Hungry but chic(?)

  Καλά, πραγματικά, δε ντρέπονται;

  Όποιος το σκέφτηκε, σκάει και σε κηδείες με μαρκέ μπλουζάκι που γράφει «και του χρόνου», έτσι, επειδή είναι πολύ hip, cool και trendy;

  • παπανικολαου αντωνησ

   Η προώθηση μιας πώλησης, δεν είχε ποτέ ηθικό υπόβαθρο, και δεν θα αποκτήσει….
   Εάν θα ‘πουλούσε’ στην κηδεία το μπλουζάκι, σίγουρα θα το έβλεπες….
   Πάρε τώρα που πεινάς στα δυο γιαούρτια, + 1 δώρο. Για να επιζήσω εγώ, χωρίς να κερδίζεις πολλά εσύ!. Σίγουρα χωρίς χασούρα μου….. και όταν σταθεροποιηθείς, κόβω την προσφορά, και στα ξανά παίρνω!. Δεν γράφει πουθενά έκπτωση!.
   Και τώρα κρίνε: ποιο είναι πιο πολύ ανήθικο…..
   Antonis-team.

 11. Παράθεμα: “Μέσα απ’ της βιτρίνας τα θρύψαλα” « pigassosnews…Ανεξάρτητο, πολιτικό και ενημερωτικό ιστολόγιο…Έχεις αυτια να ακούς και μάτια να βλέ

 12. panagos

  Όσο έχουν δουλειά οι διαφημιστές, τέτοιες μαλακίες θα γράφουνε. Το ότι μας ενοχλεί τώρα, είναι ευκολονόητο. Προσοχή στον θυμό.

 13. Παράθεμα: Μέσα από της βιτρίνας τα θρύψαλα « απέραντο γαλάζιο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s