λόγω της ημέρας (σκόρπια)

1.

Νωρίς το βράδυ στην μισοάδεια Συγγρού με τα παράθυρα ανοικτά και τη δροσιά στο πρόσωπο. Στο πλάι αμάξια, άσχημα κτίρια και κόσμος στη στάση του λεωφορείου. Οδηγώντας, σκεφτόμουν ότι η Αθήνα κάποιες φορές σε πιάνει απ’ το λαιμό με τις πιο αντιφατικές ομορφιές. Σχεδόν ταυτόχρονα, το κορίτσι, κοιτώντας κάπου αόριστα μπροστά, μου είπε απότομα «το να ζεις εδώ είναι ανυπόφορο».

2.

Παρακολουθούσε την οθόνη και τα δάχτυλά του έσφιγγαν το πλάι της καρέκλας. Είχαν πεταχτεί οι φλέβες στο λαιμό και το πρόσωπο ήταν κόκκινο.

Κάποτε συνήθιζε να λέει, «εμείς ρε δε θα γίνουμε Αμερική». Βλέπαμε, πριν δέκα και βάλε χρόνια, σε live μετάδοση μία απ’ τις γνωστές καταδιώξεις της αμερικάνικης αστυνομίας που καταλήγουν σε σύλληψη ή θάνατο κάποιου φυγά. Τα έβλεπε και μουρμούριζε. Άνοιγε τη μία μπύρα μετά την άλλη. Βλέπαμε για το Αμπου Γκραιμπ. Κρατούμενοι χωρίς στοιχεία, χωρίς κατηγορίες, χωρίς δικηγόρο. Ανώνυμοι βασανισμένοι και φωτογραφίες που οι ίδιοι οι δεσμοφύλακες δημοσιεύουν. «Εμείς ρε δε θα γίνουμε Αμερική, εδώ έχουμε κινήματα ζωντανά, εδώ η αριστερά έχει ιστορία, εδώ η ιστορία ακόμη μυρίζει χούντα».

«Εμείς ρε δε θα γίνουμε Αμερική». Ακόμη και η φτώχια εκεί είναι διαφορετική. Όταν πήγα εκεί για λίγες μέρες, του περιέγραφα τις βόλτες στη Νέα Ορλεάνη και άλλες μικρότερες πόλεις του νότου. Τις πινακίδες “no trespassing” μπροστά σε ετοιμόρροπα τροχόσπιτα. Τις γειτονιές των μαύρων που δεν μπορούσες να φανταστείς ότι κόσμος μένει στ’ αλήθεια και τις απειλές προς τυχόν κλέφτες. «Εμείς ρε δε θα γίνουμε Αμερική, εμείς δε θα σκοτωθούμε μεταξύ μας. Εδώ έχει κοινότητες, γειτονιές, οι ταινίες δείχνουν ακόμη τον πόνο του φτωχού, τις ίδιες ιστορίες μας έλεγαν οι παππούδες μας και οι σημερινοί μετανάστες». Έτσι έλεγε, σίγουρος και ανακουφισμένος που εδώ τα πράγματα δεν θα γύρναγαν πια πίσω.

Τώρα, κοιτούσε τα πρόσωπα μιας ακόμη φουρνιάς πιτσιρικάδων στο σάιτ της αστυνομίας. Κι ύστερα προληπτικές προσαγωγές και ηλεκτροσόκ και ξύλο, πολύ ξύλο. Στη Μπουμπουλίνας ακόμη δέρνουν.

Τώρα, άκουγε κάποιον αριστερό να μιλάει για «περίεργη και χαλαρή στάση της αστυνομίας» απέναντι σε επί 6 μήνες απλήρωτους εργάτες. Κι ύστερα ανακοινώσεις και επερωτήσεις και ποστ (να σαν κι αυτό). Γεμίσαμε φαντάσματα.

Δεν μιλούσε, μόνο έσφιγγε την καρέκλα.

3.

«Εν πλήρει συγχύσει ένοχοι» ( και όχι πια αθώοι όπως το θελε ο στίχος ) παρακολουθούμε το φεστιβάλ του αυταρχισμού ζητώντας πότε ΕΔΕ και πότε απάντηση από τον ένα ή τον άλλο υπουργό. Τις προάλλες είδα στο μετρό Ακρόπολης να ψάχνουν όποιον έβρισκαν μπροστά τους, αρκεί να είχε τσάντα. Προσαγωγές πριν ξεκινήσει η διαμαρτυρία «επειδή είχε μάσκα». Πολύ αργότερα καμιά τριανταριά δελτάδες πιάνουν έναν πιτσιρικά στην Αιόλου. Του περνάνε χειροπέδες, τον βάζουν να φορέσει τη μάσκα που είχε μαζί του και τον τοποθετούν μπροστά τους να περπατάει πρώτος ενώ οι άλλοι ακολουθούν με τα μηχανάκια πίσω του. Επίδειξη του τρόπαιου, διασυρμός και ξεφτίλα. Μέχρι και από το (όχι και τόσο αριστερό ή αναρχικό) μαγκαζέ ο κόσμος εξανίσταται. Φωνάζουν «τί είναι αυτά που κάνετε στο παιδί;» «ντροπή». Ένας απ’ τους μπροστινούς δελτάδες σήκωσε το χέρι του, κάνοντας το σήμα της νίκης. Ανάμεσα στους αστυνομικούς που έψαχναν στο μετρό Ακρόπολης, ένα παιδί απ’ το χωριό μου. Μου μίλησε, έχασα την ψυχραιμία μου. Τον έχω δει χιλιάδες φορές, έχουμε παίξει μπάσκετ, έχουμε πιει μπύρες στο πανηγύρι. Τώρα, όταν του είπα ότι είναι παράνομο να ψάχνετε χύμα τον κόσμο, χωρίς αιτιολογία μου λέει: «Υπάρχει αιτιολογία. Λόγω της ημέρας και λόγω ενδυμασίας».

Λόγω ενδυμασίας, λόγω βλασφημίας, λόγω ανάγκης, λόγω χρεών, λόγω διαμαρτυρίας, λόγω αντίδρασης, λόγω τακτικής, λόγω της ημέρας, λόγω της επίσκεψης, λόγω του ελλείμματος, λόγω ευρωπαϊκού προσανατολισμού, λόγω της πίστης, λόγω νηφαλιότητας, λόγω υπευθυνότητας, λόγω της ημέρας ξαναλέω, παρακαλείστε να συνεχίσετε να παρακολουθείτε ήρεμοι και χωρίς πολλά πολλά φίλους, συγγενείς και άγνωστους περαστικούς να εξευτελίζονται. Μην ανησυχείτε, αύριο θα διαταχθεί επείγουσα ΕΔΕ. Θα αποδοθεί δικαιοσύνη, θα δείτε. Θα το πουν και στις ειδήσεις.

6 Σχόλια

Filed under τα ελάχιστα

6 responses to “λόγω της ημέρας (σκόρπια)

 1. Βλέποντας τα » εδώ δε θα γίνουμε Αμερική, εδώ έχουμε κινήματα ζωντανά, εδώ η αριστερά έχει ιστορία, εδώ η ιστορία ακόμη μυρίζει χούντα» σκέφτηκα αυτό που λέω και στα παιδιά στην τάξη δλδ
  τι κάνουμε σήμερα στην πράξη μετράει να μην ξαναζήσουμε τα ίδια.

  Δυστυχώς η Αριστερά (η επίσημη τουλάχιστον, η κοινοβουλευτική) φέρεται σαν κάποιους κακούς δασκάλους όλων των βαθμίδων που νομίζουν τα πτυχία/οι περγαμηνές τους θα διδάξουν/μιλήσουν στους άλλους κι όχι οι ίδιοι κάθε φορά.

  Πιο απλά: καλή η προηγούμενη εμπειρία /μαρτυρία αλλά η ιστορία είναι ζωντανή κι όχι το «κάπου/κάποτε» .

  (Αν βγάλεις άκρη, σφύρα μου)

 2. παπανικολαου αντωνησ

  Είναι η μόνη φορά που δεν βρίσκω λόγο να σου ‘κολλήσω’ . ΝΑΙ έτσι είναι πλέον….
  Και δεν θα πάρω στοίχο στοίχο σου, διότι θα διαφωνήσω σχετικά!. Μα θα σε ρωτήσω μην περιμένοντας απάντηση, όπως άλλωστε και δεν μου δίνεις. Συνηθίζεις να απαντάς σε αυτούς που σε θωπεύουν!!!….
  Δεν θέλουμε να γίνουμε Αμερική, μα αγοράζουμε προϊόντα τους, και φοράμε τα ξεκόλλα της μόδας τους.
  Δεν θέλουμε να γίνουμε Αμερική, μα γινόμαστε παραβατικοί, όπου αυτό μας συμφέρει.
  Δεν θέλουμε να γίνουμε Αμερική, μα βάζουμε στην παρέα μας παραβατικούς, που όταν μάλιστα μας κερνάνε, τους κάνουμε με της πράξης μας, καλύτερους φίλους.
  Δεν θέλουμε να γίνουμε Αμερική, μα είναι ο πρώτος προορισμός στο μεταναστευτικό. Κανένας δεν θέλει να μεταναστεύσει Ρωσία!. Μέχρι και οι αριστερίζουσες τάσης ΚΚΕ + συρφετός τσιπρίζων, ΔΕΝ θέλουν να κυβερνήσουν, και το απέδειξαν λόγο και έργο!. Έτσι κάθε ψήφος προς αυτούς, δεν είναι για να κυβερνηθούμε, αλλά για να αποστασιοποιηθούμε από την έννομο τάξη και την παραγωγή. Το μπάχαλο είναι το χωράφι τους. Άλλωστε σήμερα, από την αριστερά του Φώτη, έως την δεξιά του Αντώνη, υπάρχει κυβερνώσα εκπροσώπηση. Ο Χρηστός να βάλει το χέρι του…..
  Δεν θέλουμε να γίνουμε Αμερική?, χλομό το βλέπω…… γιατί θα ήταν είναι η λύση μας!. Σίγουρα Ρωσία και Πολωνία και Ουγγαρία, και Βουλγαρία δεν θέλουμε να γίνουμε.
  Antonis-team.

  • δεν είναι αυτός ο λόγος που δεν απαντάω. Η αλήθεια είναι ότι διαφωνώ σε τόσα πολλά που πρέπει να γράψω καινούριο ποστ για να απαντήσω. Πάντως σίγουρα δεν εννοούσα αυτό με το δε θα γίνουμε Αμερική. Δεν μιλούσα για «παραβατικούς» (όρος που δεν μ’ αρέσει καθόλου για ευνόητους λόγους) ή για μόδες και ντυσίματα. Μιλούσα για την καταστολή, το έλλειμμα δημοκρατίας, το λόγο περί ασφάλειας και την κυρίαρχη εκεί ιδεολογία.
   κατά τ ‘ άλλα ο Χριστός είναι αγάπη κ ας μη βάλει το χέρι του γιατί όπου το βάζει – διά των εκπροσώπων του – μοιράζει σφαλιάρες και αποθηκεύει λεφτά.

   Χαιρετώ.

 3. Εδώ δε θα γίνουμε Αμερική..πόσο απέχουμε αλήθεια από αυτό;;Θέλω να ελπίζω αρκετά.θέλω να ελπίζω οτι παρά τις τελευταίες,απερίγραπτες μέρες,με τα αυγά να σταματούν παραστάσεις,με τους υπουργούς να ανακινούν νόμους και κανόνες χούντας,είναι μια παρένθεση…θέλω να ελπίζω,γιατί η πραγματικότητα με διαψεύδει…Γιατί,δυστυχώς,η ιστορική αριστερά ευρισκόμενη υπό ηγέτες που δεν της αρμόζουν,που είναι λίγοι,ασχολείται κυρίως με την αποδόμηση της όποιας κυβέρνησης,αλλά όχι με τα σημαντικά..όχι με το έλλειμμα δημοκρατίας που ζούμε,όχι με τη φίμωση από μια ντουζίνα αυγά..καλημέρα!πάρα πολύ όμορφο και πάρα πολύ αληθινό το κείμενο! 🙂

 4. Xριστίνα

  Τελικά ήταν τόσο εύκολο να γίνουμε Αμερική, χωρίς όμως και τα πλεονεκτήματα της.. Εμείς, οι μίμοι, απλώς κοπιάρουμε τη βία, τους ανώνυμους φυγάδες, τα άγνωστα θύματα, όπου μας παίρνει, όσο μας πάιρνει κι έπειτα πάλι ραγιάδες. Δε μας χωρίζει τίποτα σα σύνολο απ αυτο που περιγράφεις. Στη μονάδα εναποθέτω την πίστη μου. Σε μένα, τον κολλητό μου το Γιάννη, σε σένα. Γράφε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s