σημεία διανομής και άλλα (μπαχάρ* τ.3)

Το Μπαχάρ*3 με θέμα «ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας» κυκλοφορεί σε καφέ και βιβλιοπωλεία. Πάρτε το, γεμίστε το άμμους και αθηναϊκό καύσωνα και ετοιμαστείτε για τα πιο σκληρά ζόρια.

Αναζητήστε το (update 24/07) : Στα βιβλιοπωλεία Πολιτεία, Πρωτοπορία, Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο, Free Thinkin Zone (κέντρο Αθήνας), Βιβλιοπωλείο Π.Μοσχονά (Αγρίνιο). Στα καφέ Σέλας, Πέντε Δρόμοι, Χάρτες, Κόκκοι Καφέ, Φλοράλ (κέντρο Αθήνας), Μπάμπουρας (Πετράλωνα), Φυσαλίδα (Αγρίνιο). Προσεχώς σε Γιάννενα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Πάτρα, Ανάφη, Τήνο, Κρήτη, Σύρο, Γαύδο, Ξάνθη, Κέρκυρα και βλέπουμε.

foto @domianos

Με τον @radio_sociale μας έχουν κολλήσει διάφορες έμμονες ιδέες. Τις γυροφέρνουμε από πέρσι το καλοκαίρι πίνοντας καυτή αγκοστούρα και περπατώντας ημιλιπόθυμοι κάτω απ’ τον ήλιο.

Ιδέες, όπως ας πούμε ότι πολιτική τοποθέτηση κρίνεται όχι απ’ το λεξιλόγιο ή την επιθετικότητα ενός συλλογισμού, αλλά απ’ τη γενικότερη στάση απέναντι σε μια σειρά από πράγματα (πχ. σχέσεις με τους συναδέλφους ή τα περίφημα αφεντικά) ή απ’ το πώς μιλάμε για τον έρωτα. Ακούγεται προφανώς ανόητο ή υπερφίαλο τον καιρό των απολύσεων ή της φτώχειας, εσύ να επικεντρώνεσαι στο ερωτικό ζήτημα. Πιθανώς και να είναι. Οπότε προς το παρόν το αφήνω στην άκρη.

Μια άλλη εμμονή είναι η ιδέα ότι στο διαδίκτυο τα διάφορα ανώνυμα και ύποπτα άβαταρς παράγουν πολύ πιο ενδιαφέροντα λόγο, απ’ αυτόν που κυκλοφορεί σε καθωσπρέπει και σοβαρά έντυπα ή βαριά από άποψης βιογραφικού τοκ σόου. Αυτά που λέγονται και ο τρόπος που εκφέρονται μοιάζουν να αποκαλύπτουν μια οπτική του σημερινού κόσμου που στις επίσημες σελίδες παραμένει υποβαθμισμένη αν όχι κρυφή. Ο τρόπος που εκφέρονται, ο τρόπος που αποτυπώνονται οι λέξεις, που μοιράζονται και διαχέονται είναι από μόνος του κάτι άλλο εξίσου ενδιαφέρον.

Τις λέξεις των άβαταρς τις εκτιμάμε ιδιαίτερα και τείνουμε να τις αποδώσουμε μια σημασία αρκετά μεγάλη. Στα κείμενα του σραόσα, της ουμίνγκ, του ολντ ή του ΚΚΜ και πάει λέγοντας, δεν χρειάζεται να τους αναφέρω όλους, προσωπικά αναγνωρίζω το αίσθημα που είχα όταν στα 16 και στα 18 μου πρωτοδιάβαζα αυτούς που ακόμη και σήμερα θεωρώ σημαντικούς γραφιάδες. Ακόμη περισσότερο το σημείο απ’ το οποίο αφηγούνται την πραγματική ζωή, είναι το σημείο που με ενδιαφέρει. Ζωή εν τω γενάσθαι που είπε και ο Ξυδάκης, με άλλη βέβαια αφορμή. Εδώ, σ’ αυτά τα κείμενα, αυτών των ανώνυμων πληκτρολογούντων, γεννιέται, περιγράφεται και τελικά συνδιαμορφώνεται μια μεγάλη αφήγηση. Η κρίση, η ζωή η ίδια, εδώ κάτω στο κέντρο της πόλης και στις παρυφές των οριακών προβλημάτων (κάποτε κ μέσα τους), έτσι γραμμένη, μοιάζει στα μάτια μου σαν μια εκδοχή της ιστορίας από τα κάτω (για να πολιτικολογήσω και λίγο). Πιθανώς υπερβάλλω, πιθανώς υπερεκτιμώ φίλους ή σχεδόν φίλους.

Το Μπαχάρ* , ως κομμάτι του blogs.radiobubble.gr , όμως, ήρθε να συναντήσει αυτήν ακριβώς την υπερβολική/αλαζονική/ακραία πεποίθηση. Κείμενα, διηγήματα, σχόλια όπως τα ονειρευτήκαμε ο RS κ ο υποφαινόμενος.

Έτσι δεν μπορούμε παρά να ευχαριστήσουμε όλους τους ωραίους αυτούς ανθρώπους που συμμετείχαν στο Μπαχάρ*, γράφοντας, φωτογραφίζοντας, σχεδιάζοντας. Τον εντελώς ύποπτο τύπο (@domianos) που το έστησε. Και βέβαια όλους όσους συμμετείχαν στο donate του radiobubble αφού με αυτά τα λεφτά τυπώθηκε.

Στο Μπαχάρ* γράφουν οι : sraosha, κ.κ.μοίρης, morgan s. bailey, silentcrossing, ou ming, gasireu, φωτιάδης, το βυτίο, mdsousou, tintooth, δημουλάς, radio_sociale, jaquou utopie, δομιανός, πορτατίφ

Φωτογραφίζουν οι: Σπ. Στάβερης, Pen Tri, Muplejane, Arcadesx, Patsiko_, M.Khalili, Urbanisms, Κ. Μασσέρας

Σχεδιάζουν οι: Τ. Αναστασιάδης, Γ. Νικολόπουλος, Odysseasgp

15 Σχόλια

Filed under ζεστές μέρες, radiobubble

15 responses to “σημεία διανομής και άλλα (μπαχάρ* τ.3)

 1. Eimaste Theies!

  υπάρχει και σε ηλεκτρονική μορφή για να το αγοράσουμε;

 2. a passer by

  υλοποιειται τις φαντασιες μου κ πολλων αλλων φανταζομαι,,συνεχιστε γερα

 3. Κι αφού απαντάς επιλεκτικά, ξανά γκρρρ

 4. αυτά μας φτάσαν εδώ δύτη.

 5. Παράθεμα: Το στριφτό* « Jaquou vs l' Utopie

 6. Παράθεμα: Το στριφτό* « //ΠαραλληλοΓράφος//

 7. Παράθεμα: Το στριφτό « contramee

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s