ελαφρύς

1.

Είδα – γιατί τέτοιος είμαι – τον Παπακωνσταντίνου στους Φακέλους. Μερικές παρατηρήσεις μεταξύ παγωτού και μπύρας:

* Το επιχείρημα που κυριαρχεί λέει: Η Ελλάδα είναι το τελευταίο σοβιετικό κράτος. Ύστερα πιο συγκεκριμένα: εσείς οι αριστεροί (τσουβαλιάζοντας εννοούν από κκ και σύριζα μέχρι αναρχικούς) είστε κρατιστές. Χθες στο τηλέφωνο άκουσα: «Τί φωνάζεις; Δηλαδή να μην πουληθεί η ΔΕΗ και να πληρώνουμε μια ζωή τους Φωτόπουλους; Το είδαμε το κράτος». Πρόκειται για μια ωραιότατη παρανόηση. Η ΔΕΗ όπως και οι περισσότεροι δημόσιοι οργανισμοί αυτοί τη στιγμή δεν είναι καθόλου δημόσιοι. Είναι κομματικά μαγαζιά, μέσω των οποίων ικανοποιούσαν τα δύο μεγάλα κόμματα (κατά κύριο λόγο, πιθανότατα όχι αποκλειστικά) την εκλογική τους πελατεία. Όταν λέω ότι θέλω η ΔΕΗ να είναι δημόσια, δεν εννοώ να διοριστεί η μισή Αρκαδία, ούτε να κάνουν πάρτι οι συνδικαλιστές του πασόκ. Εννοώ ότι θέλω φτηνό ρεύμα για όλο τον πληθυσμό και προκειμένου να έχω αυτό το αποτέλεσμα, δέχομαι η ΔΕΗ να είναι ελλειμματική. Και αυτό το έλεγα από παλιά. Αντίθετα, αυτό που εννοεί το πασόκ και το κάνει πράξη εδώ και χρόνια είναι το εξής: Η ΔΕΗ είναι κρατική σημαίνει διορίζω ασύστολα με αντίτιμο τη σιωπή, την έλλειψη πολιτισμού (και ίσως λίγο καρκίνο). Το πασοκ (και οι συνδικαλιστές του) τώρα λέει: «Διέλυσα κάθε δημόσιο οργανισμό κάνοντας ρουσφέτια, κάνοντας δώρα, παίρνοντας μίζες. Τώρα δεν συμφέρει άλλο τον ελληνικό λαό να συντηρεί τέτοιες καταστάσεις. Τώρα θα πουλήσω τη ΔΕΗ και οι Έλληνες θα είναι και ευχαριστημένοι επειδή δεν πληρώνουν άλλο την πασοκίλα». Αν το πασόκ ενδιαφερόταν για οτιδήποτε άλλο εκτός απ’ το να πληρώνει τα δανεικά που το ίδιο κατασπατάλησε, θα έλεγε: «με ενδιαφέρει να φτιάξω μια λειτουργική ΔΕΗ που θα προσφέρει φτηνό ρεύμα σε όλους ή δημόσιες μεταφορές της προκοπής, που θα σας κάνουν να αφήσετε το αμάξι σας. Ή γενικά θέλω να κάνω κάτι να λειτουργήσει. Για να το κάνω αυτό ίσως χρειαστεί να γίνουν μετατάξεις, απολύσεις, εξοροθολογισμοί. Το σχέδιο μου είναι αυτό και σας το παρουσιάζω. Δέχεστε;». Όμως το πασόκ απλά μαζεύει λεφτά. Δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ, ούτε και τώρα, για το αν κάτι σε αυτή την κοινωνία λειτουργεί.

* Άλλο επιχείρημα: «το δημόσιο δεν είναι καλός επιχειρηματίας. Οι ιδιώτες θα βοηθήσουν την οικονομία». Δύσκολο στην Ελλάδα να ξεχωρίσεις τον ιδιωτικό τομέα απ’ τον δημόσιο. Για τη στρέβλωση αυτή δεν φταίω εγώ, δεν φταίει ο Τσίπρας, δεν φταίνε καν οι απεργίες της γσεε (εδώ γελάνε). Φταίει το πασόκ με τη νέα δημοκρατία, που επέτρεψαν στον ιδιωτικό τομέα να απομυζεί τον δημόσιο, και μάλιστα χωρίς να δημιουργεί έστω και στο ελάχιστον ανάπτυξη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Τα ΜΜΕ. Εκατοντάδες μέσα – φούσκες που ζουν από κρατική διαφήμιση και μαύρο χρήμα. Αφεντικά εφημερίδων που ζουν απ’ τα άρθρα που πληρώνονται κατευθείαν απ’ τα υπουργεία. Άλλο παράδειγμα: Δημόσιες υπηρεσίες και ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι πχ. καθαρίστριες κλπ. Ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα είναι βαθύτατα προβληματικός. Όχι κρατικοδίαιτος, αλλά μαφιόζικος εις βάρος του δημόσιου χρήματος.

* Ο Παπαχελάς ρωτάει αν ο υπουργός φοβάται ότι θα «καεί» πολιτικά. Στα πάνελ, στις ειδήσεις, στις εφημερίδες, στα «ενημερωτικά βλογς» (πάντα ήθελα να γράψω αυτή τη φράση) κυριαρχεί το κουτσομπολιό, η παραπολιτική οπτική. Η μικρότητα, η ασημαντότητα βρίσκει την πρωτοκαθεδρία της στο δημόσιο λόγο γιατί οι ομιλητές πάσχουν από άκρατη εγωπάθεια και έλλειψη επαφής με τον έξω απ’ το σινάφι τους κόσμου. (Όπου σινάφι: άνθρωποι που ασχολούνται με την πολιτική, τα media, τη δικηγορία και την «τέχνη», όπως αυτή ορίζεται απ’ τους καλεσμένους στα εκλογικά πάνελ και το «στην υγεία μας»)

Ξέρω πως οι δύο άνθρωποι στην τηλεόραση δεν καταλαβαίνουν, δεν έχουν ιδέα για το τι συζητάνε. Η οικονομική και κοινωνική τους απόσταση απ’ την πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας είναι τεράστια. Δεν μπορούν να φανταστούν τι σημαίνει να ζεις με 700€, με 400 €, ανασφάλιστος. Εννοώ πραγματικά τί σημαίνει. Ο υπουργός λέει: «οι θυσίες του λαού», «οι δ.υ. μάτωσαν». Δεν έχει ιδέα για το τι μιλάει, είναι εμφανές. Δεν ξέρει τι σημαίνει να ακριβύνει το πετρέλαιο. Δεν ξέρει τι σημαίνει μείον είκοσι (όχι παραπάνω) ευρώ το μήνα. Δυστυχώς. Γιατί τότε ίσως να το ξανασκεφτόταν, τότε ίσως να μην μιλούσε τόσο εύκολα για καμία εναλλακτική. Γιατί κι αυτός που δεν μπορεί να πληρώσει το σούπερ μάρκετ, σε λίγο, δεν θα έχει άλλη εναλλακτική, παρά να δαγκώσει τον καναπέ. Και θα είναι άνοστος, αφού είναι απ’ το ΙΚΕΑ.

* Παρακολουθώντας τα παράθυρα των ειδήσεων, αλλά και την χθεσινή εκπομπή, μου φαίνεται ότι είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως σχέδιο. Το πασόκ μόνο κόβει για να πληρώσει χρωστούμενα. Κανένα σημάδι ότι θα έχει ένα κάποιο τέλος αυτή η διαδικασία. Καμία κουβέντα για το αν υπάρχει ένα όριο στο κόψιμο του μισθού, στην αύξηση του ΦΠΑ κλπ. Δηλαδή αν δεν βγαίνουμε θα το πάνε 150%; Κανένα σημάδι ότι υπάρχει έστω και μια ιδέα για την παραγωγική διαδικασία της χώρας. Κανένα σημάδι ότι έχουν έστω και την παραμικρή ιδέα για το τι πήγε στραβά. Ποιο ήταν το λάθος όχι για την χρεοκοπία, αλλά για το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος δεν λειτουργεί. Δεν έχει παιδεία, δεν έχει υγεία, παρά μόνο ανθρώπους που παλεύουν ενάντια στις δομές μπας και καταφέρουν το οτιδήποτε. Το ελληνικό κράτος απλά πάντοτε βόλευε τους δικούς του κ μετά βασιζόταν στην καλοσύνη κάποιων. Τώρα πια, χωρίς παραφράσεις, βασίζεται στην καλοσύνη των ξένων. Μόνο που οι ξένοι, όπως και οι ντόπιοι, ενδιαφέρονται πια μόνο για τα νούμερα που επιβεβαιώνουν την ευτυχία τους.

* Και τελικά, λένε και ξαναλένε ότι δεν έχει προτείνει κανείς ρεαλιστική εναλλακτική λύση. Περιμένω ν’ ακούσω την πρόταση της κυβέρνησης. Γιατί βέβαια δεν αποτελούν πρόταση οι περικοπές και οι πωλήσεις. Αυτά είναι απλά μια πρώτη απάντηση στον δοσατζή που χτυπάει την πόρτα.

2.

Παρόλα αυτά, δεν με παίρνει από κάτω. Έχω βρει το αντίδοτο. Βγάζω το λεπτό βιβλιαράκι της εβδομάδας (τώρα: Βακαλόπουλος – Υπόθεση Μπεστ Σέλλερ) και διαβάζω στο στριμωγμένο συρμό.

Σήμερα, Συγγρού Φιξ – Πανεπιστήμιο: «Μόνο ο Μπέργκμαν χρειάζεται το όνομά του, ο Ελύτης, ο Ρίτσος, ο Ριζοσπάστης και δυο τρεις άλλοι ποιητές. Αυτοί το χρειάζονται γιατί πάνε για καριέρα, αλλά εμείς τί να το κάνουμε;»

Μετά, Πανεπιστήμιο – Συγγρού Φιξ: «(..) ενώ η Λήδα θα ήταν ανίκανη να καθίσει να την κοιτάζω χωρίς να μιλάμε πάνω από πέντε λεπτά. Μετά θα είχε απαιτήσεις, θα ήθελε να πηδηχτούμε, να μιλήσουμε, να κάνουμε κάτι. Οι άνθρωποι ζουν ανά πέντε λεπτά, θέλουν να αισθάνονται καλά κάθε πέντε λεπτά. Γι’ αυτό υπάρχει τόσο μεγάλη δυστυχία.»

Έτσι όταν βγαίνω στο δρόμο, νιώθω ελαφρύς. Αναστημένος ήδη. Και επαναλαμβάνω. Μίλησε, βούτηξε, φίλησε.

Advertisements

29 Σχόλια

Filed under διάφορα, ζεστές μέρες

29 responses to “ελαφρύς

 1. Παράθεμα: Ελαφρύς… « //ΠαραλληλοΓράφος//

 2. Παράθεμα: Ελαφρύς… « Το μεγαλύτερο blog της πόλης

 3. Οι δύο βοσκοί

  Αχ βρε βυτίο! Ελπίζουμε στην επανάσταση του αυτονόητου…Όλα βέβαια είναι προδιαγεγραμμένα . Θυμήσου πώς ξεκινάει η Γένεσις Κεφ. Α : Εν αρχή ην ο Γιώργος…( και λοιποί συγγενείς)

 4. Mafalda

  Θα πρέπει να φωτοτυπήσω το (1) και να το διανέμω αντί απάντησης στις ολόιδιες συζητήσεις που κάνω ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ τελευταία … Με το (2) τώρα: όλα καλά με το διάβασμα στο μετρό και τον Βακαλόπουλο εν γένει, αλλά κι αυτά τα αποσπάσματα βρε παιδάκι μου … αντίδοτο δεν τα λες. Εκτός … αν κάνεις ομοιοπαθητική! Χώρια που υπάρχουν και άλλες μορφες δυστυχίας, όπως πχ: κοιμάσαι μικρός και ξυπνάς γέρος κι άντε να βρεις τί έγινε στο μεταξύ (εκτός από το ότι έβλεπες τηλεόραση ίσως).
  υ.γ.1. τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια στην ΚΥΡΙΑ του/που (μου) «Μίλησε»
  υ.γ.2. Και επεκτείνοντας το «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» ας θυμηθούμε το «τί να τα κάνω τα λεφτά όταν δεν έχω φράγκο». Να πχ ένα άλλο «εναλλακτικό» αντίδοτο! http://www.youtube.com/watch?v=e6HXtBsTFak Περαστικά μας! ;-)))

 5. τα αποσπάσματα είναι όαση, όπως κ το βιβλίο γενικώς. μην το βλέπεις ακριβώς ως ομοιοπαθητική. να ας πούμε λέει το τραγούδι: ντεραπάρισε η καρδιά μου.. τώρα αυτό τί είναι; καλό ή κακό; πάντως σίγουρα ωραίο.
  και παρεμπιπτόντως ακόμη δεν γεράσαμε. μικρά παιδιά είμαστε. πλατσουρίζουμε στα ρηχά.

 6. παπαχελά και παπακωνσταντίνου…μια ωραία ανοιξιάτικη νύχτα…αυτό θα πει ορκισμένος στο καθήκον

  • Νόμιζα πως μόνο εγώ το είχα το βίτσιο. Αντίθετα χτες βράδυ έβλεπα τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις να ωρύεται στις ερημιές της Καλιφόρνιας.

   • αφού το δηλώσατε πως εσείς είστε σε πρόγραμμα υποκατάστασης Δύτα , με μεθαδόνες θα τη βγάζετε

    • όλα για την επανάσταση. θυσία να γίνω. σκάι να βλέπω. λίζα δουκακάρου να παρακολουθώ. το κολιέ της τρέμη να κλέψω. whatever it takes.

     υγ. δύτα δεν μπορώ να πω ότι είχα ενθουσιαστεί την πρώτη φορά με τον Ντ. Ντ. Λιούις και έτσι είπα να πάω στα σίγουρα.

 7. Πλατσουρίζετε καλά όμως.
  Δες τι έβλεπα πριν απο λίγο: http://varometro2.wordpress.com/2011/05/24/rafailidis_vs_savvopoulos/
  Τα αφηνω εδω για τους νεους. Και τα πέντε δειχνουν την αρχη του τωρινου πατατράκ. Τα ειχα δει και τοτε, φυσικα, αλλα μια επαναληψη εμπεδωνει τη γνωση.

  • αν και εν πολλοίς έχουν εξαντληθεί τα σχόλια για το θέμα αυτό στο buzz, δεν αντέχω να μη σημειώσω οτι ο πάγκαλος (θέλει να) είναι μια φτηνή ρέπλικα του Ραφαηλίδη και οτι ο σχωρεμένος είχε τη μοναδική και αδιαμφισβήτητη ικανότητα να χάνει μέσα σε προσωπικές επιθέσεις (δικαίως, αδίκως, ουδεμία σημασία, εκτός κι αν συνδιαλέγεται με τον Πλεύρη) την ουσία του κατά περίπτωση δικαίου του έτσι ώστε στο τέλος να εμφανίζεται σχεδόν πάντα ως εμπαθής
   οχι οτι θα ίδρωνε το αυτί του κιόλας…

   • μαζί γράφαμε. συμφωνώ στις παρατηρήσεις σας. και γενικά πάντα απορούσα τί έκανε στη ζούγκλα, γιατί μιλούσε με όλους αυτούς, γιατί ασχολιόταν να γράφει για τη μαλβίνα κλπ;
    άβυσσος η ψυχή. εδώ γούσταρε τη φόνσου.
    προφανώς του άρεσε η μανούρα.

 8. ναι ροδιά τα είδα και στο μπαζ.
  πάντως αν και είμαι φόλα ραφαηλιδικός θα τον ήθελα λίγο πιο χαλαρό..
  αλλά τεσπα, κι έτσι καλά τα λέει. Λίγο είναι να έχεις τον Δοξιάδη μπροστά σου; κάτι σε πιάνει.

  • τότε απομυθοποιήθηκε εντελώς ο Σαββόπουλος μέσα μου. Μυστηριο τρένο ο έλλην άνθρωψ(©πολσεμαννεν) τελικά… Τι να φταιει άραγε για όλο αυτό το πνευματικο/ψυχικο συνονθύλευμα που σέρνουμε; Γιατί δεν το ξεφορτωνόμαστε να καθαρίσουμε πια;
   Στον αξέχαστο Ραφαηλίδη, αυτό (εξακολουθω να) βρίσκω: την καθαρότητα.
   …και δεν μπορω να σκεφτω καποιον συγχρονό μας ζώντα με τόσο ξεκαθαρη σκεψη
   (αν ξεφευγω απο το θεμα, μάλλωσέ με)

 9. Ε τώρα εντάξει, παραληρεί και ο Ραφαηλίδης, τι λέμε τώρα. Ιδίως εκεί στο τέλος: ό,τι νάναι. Αλλά δεν συνεχίζω γιατί θα με πείτε κολλημένο και προκατειλημμένο.

 10. ok, διαφωνώ μεν, αλλά βλέπω το point του. Το είχε γενικά το κόλλημα του με τη δύση και τον ορθολογισμό κλπ. Ή μάλλον πίστευε ότι το είχε, γιατί στα βιβλία του, συνεχώς ξεφεύγει για να μας συναντήσει.

 11. Επειδή οι Σαββοκουβέντες είναι καταδικασμένες να μην τελειώνουν ποτέ, πάρε κάτι που σίγουρα θα σ’ αρέσει: το πιο φιλημένο πρόσωπο όλων των εποχών (δεν μ’ αρέσει πολύ η λέξη φιλημένος που θυμίζει τον πεφιλημένο νεκρό -αν και εδώ, όπως και να το κάνεις, ταιριάζει- μα μια και λέγαμε για Σαββόπουλο, υπάρχει και το πρόσφατο «φιλημένη μες στους κινηματογράφους»).

  Μαντάρα στο κάναμε το μαγαζί, βέβαια.

 12. το μαγαζί είναι φτιαγμένο για να είναι μπορντέλο.
  ωραίο το λινκ, και ωραίο και το φιλημένη. δε θα το συνέδεεα με κηδείες.
  μιας κ πιάσαμε τα άσχετα, πριν λίγο έβλεπα αυτό, αν δεν το έχεις ήδη δει:
  http://antiphono.wordpress.com/2011/05/24/%CE%AD%CE%B2%CF%81%CE%BF%CF%82/

 13. gasireu

  ωραιότατες και οι κυρίες! μπράβο!

 14. ωραίο, ωραία και τα λινκς. εύγε, μικρό βυτίο

 15. Τέτοια κείμενα πρέπει να τα διαβάζουν αυτοί που ζουν στον κόσμο τους και νομίζουν ότι με το να ξεπουλήσουν τα πάντα (εκτός απ’τα δικά τους εννοείται) θα ξεχρεώσει η χώρα και θα πάει μπροστά. Πόσο βαθιά νυχτωμένοι μπορούν να είναι; Προφανώς πιο πολύ απ’ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό!

 16. Ειλικρινά δεν ξέρω πού θα βγει όλο αυτό το περίλυπο σκατό που λέγεται Ελλάδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s