«γλυκά ρεφραίν της ευτυχίας»

Αν ακόμη δεν το έχεις διαβάσει, καλύτερα πήγαινε αμέσως να διαβάσεις το κείμενο του Τάλου.

Σε όσους αρέσουν τα επιχειρήματα, ας μην προχωρήσουν παρακάτω. Θα ήθελα να γράψω ένα ιδιότυπο κάλεσμα, αλλά δεν τα καταφέρνω καλά στους πύρινους πολιτικούς λόγους. Δεν έχω ούτε ψυχραιμία, ούτε συγκρότηση. Συνεπώς επαναλαμβάνω, με τον κίνδυνο να καταντήσω γραφικός και κουραστικός, όσα έλεγα την Παρασκευή στο Radiobubble.

«(..)έπεσα πάνω σ’ ένα μικρό μανιφέστο που είχε συντάξει (σ.σ. ο Απολλιναίρ) το 1913, όπου μοίραζε «σκατά» και «τριαντάφυλλα». «Σκατά» για τον Ντάντε, τον Σαίξπηρ, τον Τολστόι, αλλά και τον Πόε, τον Γουίτμαν, τον Μπωντλαίρ! Τριαντάφυλλα για τον εαυτό του, για τον Πικάσσο, τον Στραβίνσκι».*

Λαϊκίζω αγκαλιά με τον Απολλιναίρ.

Σκατά στους υπουργούς που δεν ντρέπονται να μιλάνε ακόμη για δικαιοσύνη και αναλογία, όταν στους δρόμους περπατάνε άνθρωποι των 700€, των 592€, των 300€ και πάει λέγοντας. Ένα τριαντάφυλλο γι’ αυτούς που κερνάνε χωρίς δεύτερη σκέψη πριν δουν καν το λογαριασμό κι ας ξέρουν πως μετά θα έχουν μείνει μόνο με μια τρύπια, άδεια τσέπη.

Περιφρόνηση σε όσους μετράνε τους ανθρώπους με καριέρες, βιβλιάρια, επιτυχίες και αποτυχίες. Σε όσους μετρούν σε λίρες και ευρώ τη γνώση και αποφασίζουν ότι το να μαθαίνεις κοστίζει ακριβά. (Αυτό συνέβαινε από πάντα έτσι κι αλλιώς, μ’ ένα τρόπο που ποτέ δε θα καταλάβει κανείς υπουργός παιδείας). Ένα τριαντάφυλλο για τους ανθρώπους που βάζουν τα κλάματα εντελώς ξαφνικά και χωρίς κανένα λόγο. Αυτοί τα ξέρουν όλα.

Μόνο σιωπή και περιφρόνηση για τον Μ. Ελευθερίου, την Κ. Δημουλά και όσους μας ζητούν να μάθουμε να είμαστε ξανά φτωχοί. Ο Ηλ. Μαγκλίνης μας μιλάει για τον τσαγκάρη. Ένα τριαντάφυλλο για τον Μανόλη Αναγνωστάκη, την Κατερίνα Γώγου, τον, μόνιμο πια στην τσάντα και την παρέα, Θωμά Γκόρπα και τον Φ. Φανόν που κάποτε έγραψε για της γης τους κολασμένους.

Σκατά στους ανακριτές του bbc. Σε όσους ζυγίζουν την ανεργία και το δημόσιο έλλειμμα, την αγωνία και το χρέος και πάντα βγάζουν βαρύτερα τα δεύτερα. Ένα τριαντάφυλλο σε όσους καταλαβαίνουν ότι τα αρκτικόλεξα εσήεα, γσεε, αδεδυ και λοιπά δεν απέχουν, παρά συναντούν τα δντ, εκτ και λοιπά. Τα πρώτα δεν είναι συλλογικότητες, αλλά ακριβώς όπως τα δεύτερα, είναι τα εμπόδια που πρέπει να υπερβούμε. Ας προχωράμε χωρίς αρκτικόλεξα, αλλά με πρωτοβάθμια σωματεία.

Περιφρόνηση σ’ όσους επιλέγουν να μιλήσουν υπέρ μια αόριστης ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και σιωπούν βλέποντας να αυξάνονται τα υποκείμενα της καθημερινής ζωής που χώνουν τα χέρια τους σε κάδους σκουπιδιών και άδειους πάγκους λαϊκής. Περιφρόνηση σε αυτούς που εκβιάζουν, σε όσους αναγκάζουν τον κάθε άνθρωπο να δεχτεί μείωση σε μισθό κι αξιοπρέπεια, επειδή ξέρουν ότι αυτοί που περιμένουν στο σπίτι πεινάνε για ψωμί, όχι για αξιοπρέπεια.

Ένα τριαντάφυλλο για όσους παρά το ζόρι, την κούραση ή το άγχος που έχει κάτσει πάνω απ’ το κεφάλι μας, διακρίνουν ακόμη ότι η σωτηρία των αριθμών δεν ταυτίζεται απαραίτητα με τη σωτηρία των ανθρώπων. Είτε κατέβουν είτε όχι σ’ αυτή ή στις επόμενες απεργίες, η μάχη θα δίνεται ξανά και ξανά και κάποια στιγμή θα πάρουν θέση. Ένα τριαντάφυλλο γι’ αυτούς που (χτες, αύριο και την επόμενη φορά) επιμένουν να ξεπερνούν το φόβο, περπατώντας μαζί στην χημική Πανεπιστημίου.

Σκατά σε όσους κρατάνε ίσες αποστάσεις όταν κάποιος σέρνεται απ’ το αναπηρικό καροτσάκι, όταν η δημοκρατία πατινάρει, όταν σχολιάζουν σχετικά με τις νέες εργασιακές σχέσεις, ότι όλοι οι κοινωνικοί εταίροι θα δυναμώσουν. Ο ουδέτερος παρατηρητής σήμεραm δεν είναι ουδέτερος, γεγονός που ασφαλώς γνωρίζει και ο ίδιος.

Ένα τριαντάφυλλο για τον παλιό στίχο που διαβάζω ξανά και ξανά:

«παλιοί μου φίλοι παλιοί μου αγαπημένοι παλιά μου λατρευτά κορίτσια σήμερα πάλι η απελπισία μας καίει τα σπλάχνα μας αναστατώνει κι όσοι αδειάζουν απ’ τις τσέπες τους γλυκά ρεφραίν της ευτυχίας μαστροποί κι ευνούχοι κιβδηλεύουν τη ζωή μας»*

Ένα τριαντάφυλλο για τον Μ. Πολέντα και όσους ψελλίζουν μαζί του, ας λήξουν. Τώρα.

*1. το απόσπασμα απ’ τη συνάντηση του Μ. Κούντερα

*2. Ο στίχος του Θ. Γκόρπα απ’ το Μεγάλο Δρόμο.

Advertisements

15 Σχόλια

Filed under υπερβολές, ασυναρτησίες

15 responses to “«γλυκά ρεφραίν της ευτυχίας»

 1. Δεν είναι ούτε υπερβολές ούτε ασυναρτησίες!

 2. Παράθεμα: Tweets that mention “γλυκά ρεφραίν της ευτυχίας” | το βυτιο -- Topsy.com

 3. Ενα τριανταφυλλο κι απο μένα για σένα για αυτήν την λεκτική καταιγίδα..

 4. γειά σας παίδες.
  έχω κολλήσει με το ποίημα. Στο ριπίτ την Λιλια για πάντα.

 5. δωράκι, ενα ποίημα που μ’ αρέσει πολύ:

  ΓΚΙΓΙΩΜ ΑΠΟΛΛΙΝΑΙΡ
  1880-1918

  ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

   Ένα κλωνάρι από ρεικιά στο χέρι μου ριγεί
  Να το θυμάσαι το φθινόπωρο το πεθαμένο
  Δε θα ξαναϊδωθούμε πια ποτέ σ’ αυτή τη γη
  Πικρή ευωδιά της εποχής κλωνάρι της ρεικιάς
  Και να θυμάσαι πως εγώ σε περιμένω

  Μετάφραση: Γιώργος Γεραλής

 6. Ξαφνικά ο καναπές γέμισε τριβόλια…

 7. ένα επαναστατικό γαρύφαλλο για το Βυτίο, κι ας κουοτάρει Κούντερα.

 8. visk

  άψογος! άκουγα το «ας λήξουν» σχεδόν κάθε μέρα πριν πάω στη δουλειά

 9. deus

  τι να σου πω ρε αδερφέ…με πήρανε τα κλάματα κρυφά στη δουλειά…
  και μόνο με τον Γκόρπα για θύμηση μου καψες την ψυχή
  έχουν κάτι αγίους αυτά τα μέρη…να σαι καλά αδερφέ

  να μας θυμόμαστε για να τους πατήσουμε κάτω κάποια στιγμή
  Α

 10. Στο μεταξύ, περιμένουνε την πορεία όπως οι άλλοι το Πάσχα

 11. Ας λήξουν… επιτέλους!

  (το κείμενο σου βοηθάει και στην ανακούφιση των ματιών απο το μετά-πορειακό τσούξιμο)

 12. contrabbando

  Για κάτι τέτοια κείμενα σε αγαπώ… Chapeau.

 13. ευχαριστώ πολύ ροδιά για το δωράκι. και τί δωράκι.

  σας χαιρετώ όλους brothers and sisters.

  (δύτη ακριβώς έτσι. διψάω, λες και ο κόσμος που προχωράει στην πανεπιστημίου θα με ξεδιψάσει, λες και θα με κεράσουν τσίπουρα τα παιδιά με τα πανό. πρέπει να συνέλθω).

 14. δεν ψελλίζουν βυτίο, βροντόφωνα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s