έπρεπε να το περιμένουμε

Πρέπει να διάβαζα αρχαία κάπου περίπου στο λύκειο, όταν ακούστηκε απ’ το σαλόνι στην τηλεόραση ο Μπιθικώτσης απ’ τη συνοικία το όνειρο. Ακολουθώντας την φωνή που έβγαινε από τον παλιό κόσμο έφτασα το ίδιο κιόλας βράδυ στα συρτάρια του πατέρα μου, όπου οι κόκκινες μαύρες maxcell με οδήγησαν στο Θεοδωράκη. Όμως αυτό που επέβαλλε μέσα μου τον Θεοδωράκη, δεν ήταν ο έτσι κι αλλιώς έμφυτος αριστερίστικος λαϊκισμός μου, το μπουζούκι ή οι στίχοι του Χριστοδούλου, αλλά ο Καμπανέλλης. Το δευτερόλεπτο που τελείωσε το «Μαουτχάουζεν» νόμιζα ότι είχα προσγειωθεί ξαφνικά σε έναν άλλο πλανήτη κι ό,τι ήξερα μέχρι στιγμής ήταν απλά θραύσματα ενός καθησυχαστικού νανουρίσματος. Ύστερα είδα ότι ανάμεσα στις κασέτες ήταν και μια που έφερε τον τίτλο του βιβλίου. Εκεί έμεινα για καιρό, νομίζω μήνες ολόκληρους, περιτριγυρισμένος από τα κορίτσια του Μπέλσεν και εκείνον τον Αντώνη που πάνω στη σκάλα ζητούσε επιτακτικά διπλό και τριπλό βράχο.

***

Είμαι σ’ ένα φανάρι στη Νίκαια. Αποφασίζω ότι αρκεί η μουσική και βάζω ραδιόφωνο. Στο μισό λεπτό καταλαβαίνω απ’ τα λόγια του παραγωγού τί συνέβη. Νεκροί και τραυματίες στο δρόμο για τη Γάζα. Στρατός, πόλεμος, όπλα, κυβερνήσεις που προβάρουν το newspeak.

***

Το απόγευμα έχοντας ακούσει και διαβάσει διάφορα, συνειδητοποιώ γιατί σκεφτόμουν το Μαουτχάουζεν. Ο κόσμος φαίνεται ότι ποτέ πια δε θα μιλήσει για ολοκαυτώματα, για σφαγές και απόλυτη φρίκη. Όχι γιατί αυτά θα λείψουν, αλλά γιατί πια ο θάνατος θα είναι ένα νομικό τερτίπι, μια υποπαράγραφος ενός άρθρου μιας διεθνούς συνθήκης, ένα δελτίο τύπου περί δυσανάλογης χρήσης βίας. Ο θάνατος θα είναι διάφανος και εμείς πωρωμένοι σχετικιστές. Κάθε στιγμή θα βρίσκονται μισοί που θα μιλάνε για σοκ και άλλοι μισοί που θα εκλογικεύουν και θα επεξηγούν τις αιτίες που έφεραν το αίμα. Αντί για κρεματόρια θα μιλάμε για αμφιλεγόμενες τακτικές και πιθανότατες παραβάσεις του διεθνούς δικαίου. Δε θα γραφτεί άλλο Μαουτχάουζεν, δε θα φτιαχτούν μνημεία, δε θα γίνουν ταινίες, ο Ίαν Μακέλεν θα παίζει μόνο στους X – Men, ο Μπενίνι θα βγει στη σύνταξη, η Νυρεμβέργη θα είναι μια πόλη ή μια ποδοσφαιρική ομάδα. Το σοκ για το οποίο γράφονται βιβλία και βασανίζει για χρόνια την ανθρωπότητα θα είναι σαν τις νεκρές αλεπούδες στην άκρη του δρόμου. Κρίμα, μα τίποτα το ιδιαίτερο. Ανάμεσα στα «έπρεπε να το περιμένουνε» και στα «ήταν προδιαγεγραμμένο» δεν υπάρχει πλέον χώρος για τη φρίκη. Ο Αντώνης δε θα είναι πια ήρωας, δε θα έχει εκείνα τα τεράστια χέρια που σηκώνουν τρεις βράχους στην πλατιά σκάλα. Τα καθημερινά φορέματα δε θα σημαίνουν πια τίποτα. Οι αρνητές θα είναι οι νηφάλιοι ακόλουθοι μιας λογικής που υπακούσει σε κανόνες και είναι κουφή στις ανθρώπινες κραυγές.

***

Συνεπώς, δεν είναι σκάνδαλο οι 19 (10 τελικά;) νεκροί. Δεν είναι σκάνδαλο η εν ψυχρώ επίθεση οπλισμένων στρατιωτών εναντίον άοπλων ανθρώπων, ούτε η είδηση του θανάτου. Το αληθινό σκάνδαλο είναι ότι οι φωνές που λένε «τί δουλειά είχαν εκεί» και «τί θα μπορούσαν να πετύχουν» πληθαίνουν. Το αληθινό σκάνδαλο είναι ότι οι άνθρωποι λένε ο ένας στον άλλον διαβάζοντας εφημερίδα «έτσι κι αλλιώς δεν αλλάζει τίποτα». Το αληθινό σκάνδαλο είναι η άνευ όρων παράδοση στον θάνατο και η πίστη στο αναπόφευκτο της πορείας μιας οποιασδήποτε σφαίρας. Μισήσαμε την ευθύνη, μισήσαμε τη ζωή. Αγαπήσαμε τους εαυτούς μας καθώς περιμένουμε να μας ανακοινώσουν τα δελτία ειδήσεων το πώς θα ζούμε και μέχρι πότε ακριβώς. Χαμογελάστε, ίσως να βγει σήμερα ο υπουργός και να μας δώσει παράταση.

***

Παρκάρω σε μια κάθετη της Πέτρου Ράλλη. Ακούω στο ραδιόφωνο κάποιον να λέει κάτι για τα πλοία. Παγώνω γιατί σκέφτομαι τον εαυτό μου πριν λίγες εβδομάδες στο Γκάζι στην εκδήλωση για την αποστολή στη Γάζα. Πίνω μπύρα ανάμεσα στους ιδεοληπτικούς και τους επαγγελματίες ακτιβιστές. Νιώθω να με κατακλύζει ντροπή. Ντροπή γιατί κοροϊδεύω κάποιον που μιλάει στο μικρόφωνο λίγο περισσότερο, γιατί σχολιάζω το κορμί μιας κοπέλας που στέκεται λίγο πιο μπροστά, γιατί συζητάω αν θα πάμε πουθενά μετά, γιατί είχα δεύτερες σκέψεις για τα 5 € που έδωσα. Είναι Δευτέρα πρωί και ακόμη δεν έχουμε πληροφορίες για τους νεκρούς, πόσοι ή ποιοί είναι. Η Πέτρου Ράλλη δεν έχει κίνηση, μα δυσκολεύομαι να περάσω το δρόμο. Η άσφαλτος γέμισε πτώματα. Βλέπω τα κορίτσια που στέκονταν μπροστά μου στο Γκάζι γεμάτα αίματα. Βλέπω τον άνθρωπο που πλάτειαζε πεσμένο στο κατάστρωμα. Βλέπω γραφικούς τύπους που πήγαιναν γυρεύοντας. Βλέπω τον Αντώνη να κουβαλάει πέτρες ακούραστος και γελαστός.

Ένα στόμα λέει: «τίποτα δεν αλλάζει».

Είμαι κουφός.

29 Σχόλια

Filed under διάφορα, ζεστές μέρες

29 responses to “έπρεπε να το περιμένουμε

 1. χαιρετώ Αντώνη.
  (εσύ ευχαριστείς; τί να πω εγώ, που δε σε προλαβαίνω;)

 2. Έχεις δίκιο.

  Πολύ θα ήθελα να πω ότι αυτό αλλάζει κάτι.

 3. Βυτίο, νομίζω πως ανέκαθεν οι πολλοί σήκωναν αμήχανα τους ώμους. Κάποιοι αρκετά λιγότερα έγραφαν κείμενα σαν το δικό σου. Και κάποιοι ελάχιστοι ήταν μέσα σε καράβια που πήγαιναν στις Γάζες.
  Πάντα ήταν έτσι.
  Απλώς εμείς τώρα το το βλέπουμε.

  [ο στόχος ήταν το σχόλιο να ήταν αισιόδοξο…]

 4. gasireu

  Είναι ειδήσεις που ακούμε και διαβάζουμε πια, πέραν λογικής, πέραν ακόμα και προφανούς πολιτικού, παραπολιτικού ή συνωμοσιολογικού σχεδίου, σαν ασκήσεις νεύρωνκαι αίματος κάποιων νεοτερικών διπόλων.

 5. mikroapories

  Μήπως τα πράγματα αλλάζουν, αλλά όχι με αριστερίστικους τσαμπουκάδες που υποστηρίζουν βίαια καθεστώτα που πολεμούν άλλα βίαια καθεστώτα;

 6. @ δύτη, μια έκκληση;
  θα μου πεις πού; και τί να λέει;

  @ izoistosaloni,
  τελικά όσο μεγαλώνω μάλλον γίνομαι όλο και πιο κουφός. κι αν κυριολεκτικά αυτό ήταν αναπόφευκτο, μεταφορικά μοιάζει ανάποδο.
  Φοβάμαι τί θα γίνει σε λίγα χρόνια αν συνεχίσω έτσι.

  @ enfant rate,
  θα ήθελα να έχω δίκιο σ’ ένα ποστ που να επιχειρηματολογεί με ακρίβεια πάνω στο πως αλλάζει ο κόσμος μόνο από μας.

  @ κροτ, το σχόλιο σου νομίζω πως δεν πέτυχε το στόχο του. Αλλά και πάλι, ποιός είπε πως θα ήταν εύκολος ακόμη κι αυτός ο στόχος;

  @ gasireu,
  πραγματικά σαν ασκήσεις μοιάζουν πια. Αλλά κάποια στιγμή δεν έχει κι ένα διάλειμμα; μια στιγμή να πάρουμε ανάσα; είναι σαν να πέφτει η πραγματικότητα στα κεφάλια μας και αυτή η πτώση δεν λέει να σταματήσει ούτε για ένα λεπτό.

  @ μικροαπορίες,
  δεν ξέρω πως αλλάζει ο κόσμος.
  νομίζω όμως ότι στην προκειμένη περίπτωση ούτε αριστερίστικους τσαμπουκάδες είχαμε, ούτε υποστήριξη κάποιου καθεστώτος.

  @ σελιτσάνε,
  «(…) τότε έχει μεσολαβήσει μια ολική καταστροφή του νοήματος.» κρατάω αυτό γιατί παρόλο που μοιάζει αυτονόητο, νομίζω όλοι το ξεχνάνε.

 7. @ αλέξανδρε ανδρουλάκη,
  (με πρόλαβες)
  πολλοί μαζί και δεν ξέρω πού να πρωτοκοιτάξω..

 8. Αχ βυτίο, έχεις δίκιο, ώρες-ώρες παραγίνομαι κρυπτικός. Ήθελα να πω, ναι, όπως τα λες είναι -και γω δεν έχω λόγια, ας πούμε.

 9. gasireu

  apropos, μην ξεχνιέμαι για τα εύσημα, πολύ καλό πόστ, με την ανάλυσή του, την αυτοαναφορικότητα, το συναίσθημα, κομπλέ,
  με ψυχή πάνω απ’ όλα!

 10. Παράθεμα: έπρεπε να το περιμένουμε « Η Ζωή στο Σαλόνι

 11. Βυτίο, πέρα από τα απίστευτα κομμάτια που γράφεις, κάθομαι και σε κοιτάζω κι όταν απαντάς.
  Δεν ξέρω πότε με εντυπωσιάζεις περισσότερο, ειλικρινά…

 12. @ δύτη, κρυπτικός; μάλλον είναι η ανατολή μέσα σου που αγαπάει το μυστήριο.

  @ gasireu, θυμείστε μου να κεράσω μπύρα.

  @ γειά σου καλό μου theorema. χαιρετισμούς απ’ την έτοιμη για το καλοκαίρι Αθήνα.

 13. _Χ_

  «…..νομίζω όμως ότι στην προκειμένη περίπτωση ούτε αριστερίστικους τσαμπουκάδες είχαμε, ούτε υποστήριξη κάποιου καθεστώτος…»

  @Βυτίο,
  είστε και κακώς πληροφορημένος και απρόσεκτος και γενικώς…. δε θέλετε να βάλετε μυαλό!

  Ο κ. Γ. Μαΐστρος (ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ) δεν ήταν αντιπρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ;;… Και πώς λέτε οτι δεν έχουμε στην προκειμένη περίπτωση αριστερίστικους τσαμπουκάδες! Αλλά το λάθος έγινε εδώ, στην Ελλάδα! Όταν οι κύριοι αυτοί υποστήριζαν τους μπαχαλάκηδες κανείς δε τους έριξε καμιά ΦΑΠΑ να συμμαζευτούν! Σιγά μη τους χαρίζονταν οι Ισραηλινοί!!!
  Καλά, για το άλλο τι να πει κανείς! Φαντάζει για ανέκδοτο! Ακούς, δεν είχαμε την υποστήριξη κάποιου καθεστώτος!!! Εδώ που φτάσατε θα συμμαχήσετε και με τον Αχμαντινετζάντ!
  Ε Λ Ε Ο Σ !
  Καλά, τόσο δύσκολο είναι να σκεφτεί κάποιος καθαρά;;!

 14. άιντε άιντεεε…. Σχόλιο για ανθολογία.

 15. _Χ_

  Καλά, εσύ Δύτη θα έχεις ιδιαίτερες και άριστες σχέσεις με τους Τούρκους… που να πάει το μυαλό σου οτι όταν μιλάμε για καθεστώς που υποστήριξε την αποστολή βοήθειας, μιλάμε για το τούρκικο καθεστώς!

  Μήπως όμως έχεις και καμιά αντίρρηση και για τον κ. Μαΐστρο;

  Που να κρατήσεις τέτοια σχόλια στο ανθολόγιό σου, αγαπητέ μου! Τέτοια σχόλια, σας προκαλούν αλλεργία και φυσικά τις περισσότερες φορές τα πετάτε! Στα ανθολόγιά σας βάζετε μόνο αυτά που σας χαϊδεύουν τα αυτιά!

 16. Με Τούρκους έχω, με το τουρκικό καθεστώς όχι αγαπητέ. Πάρε ένα σχετικό δωράκι, εδώ, και για τα άλλα, να σου πω, βαριέμαι και να απαντήσω, αρκετές φορές έχω πέσει στη λούμπα. Στο κάτω κάτω, εδώ φιλοξενούμενοι είμαστε.

 17. @ _X_,
  η αλήθεια είναι ότι από μυαλό δεν πάμε καλά, ούτε και πρόκειται άλλωστε στο μέλλον. Και αυτό είναι δέσμευση.
  Λέτε: «Σιγά μη τους χαρίζονταν οι Ισραηλινοί»
  Είτε ήταν συριζάριοι, κουκουέδες, αναρχικοί ή νεοδημοκράτες πάνω στο πλοίο ποσώς με ενδιαφέρει. Οι άνθρωποι αυτοί πήγαν για να μεταφέρουν υλικό (από αλεύρι μέχρι τσιμέντο) σε ανθρώπους που τα χρειάζονται, γιατί ζουν σε καθεστώς αποκλεισμού. Δεν πήγαν για να καταλάβουν τη Γάζα, δεν ήταν στρατός.
  Επίσης πήγαν για να σπάσουν de facto τον αποκλεισμό. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει και μια απόφαση σύγκρουσης. Όχι με όπλα βεβαίως αλλά θέλοντας να στείλουν ένα μνμ στη διεθνή κοινότητα. Η οργάνωση free gaza υπήρχε πριν την όποια υποστήριξη της όποιας Τουρκίας, πριν οι σχέσεις των δύο χωρών να είναι καλύτερες ή χειρότερες και θα συνεχίσει να υπάρχει. Γιατί στόχος της οργάνωσης είναι να βοηθήσει ανθρώπους, όχι καθεστώτα.
  Όσο για τα όσα λέτε στο δύτη, νομίζω δεν χρειάζονται απαντήσεις, γιατί είναι εκτός τόπου.
  πάντως κι εγώ είμαι τουρκόφιλος, τουρκόσπορος κι ότι άλλο θέτε. Μάλιστα μάθαινα επί δύο χρόνια τούρκικα, κι είναι απ’ τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που έκανα στη ζωή μου.

  @ καλησπέρες δύτη.

 18. _Χ_

  Βαρετά πράγματα μου λες και μου προτείνεις!
  Κανείς δε σου είπε οτι αποκλειστικά η ενέργεια αυτή χρηματοδοτήθηκε από το τούρκικο καθεστώς! Μη τρομάζεις! Αλλά οτι υποστηρίχθηκε ΚΑΙ από το τουρκικο καθεστώς!
  Όλα τα άλλα που κάνετε θέλοντας να υποβαθμίσετε τον παράγοντα αυτό είναι και συνηθισμένα και βαρετά! Ίσως γι’αυτό έχεις βαρεθεί!
  Άντε, τώρα που κατάλαβες πως ξανάπεσες στη λούμπα, σταμάτα! ….

 19. _Χ_

  @βυτίο

  το σχόλιό μου ήταν ειδικά και μόνο για το συγκεκριμένο επεισόδιο για το οποίο υποστήριξες οτι:
  “…..νομίζω όμως ότι στην προκειμένη περίπτωση ούτε αριστερίστικους τσαμπουκάδες είχαμε, ούτε υποστήριξη κάποιου καθεστώτος…”

  Έκανες λάθος και για τα δύο!!
  Τα άλλα που μου λες μου φαίνονται δικαιολογίες.

 20. @ _X_,
  εννοούσα ότι οι συμμετέχοντες δεν έκαναν αριστερίστικους τσαμπουκάδες, ούτε θέλησαν να υποστηρίξουν ένα καθεστώς.
  Επαναλαμβάνω, άλλο η σύγκρουση που έχει συγκεκριμένο στόχο και λογική κι άλλο ο ανέξοδος τσαμπουκάς. Τώρα το αν είχε ή όχι την πολιτική στήριξη της Τουρκίας, νομίζω το άρθρο του Παπακωνσταντίνου που λίνκαρε ο δύτης, με καλύπτει.

 21. _Χ_

  Ένα τελευταίο Βυτίο και θα σ’αφήσω να ακούσεις τη μουσική σου.
  Το χειμώνα που μας πέρασε, σε άλλη αποστολή για τη Γάζα, οδικώς, ήταν και πολλοί Τούρκοι βουλευτές! Τότε ο Ερντογάν δε νοιάστηκε μήπως με την ενέργεια αυτή θα διακινδυνεύσει μια ανεπανόρθωτη ρήξη με τον παραδοσιακό του σύμμαχο, όπως μας λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου της Καθημερινής; Ή επειδή μας τα λέει ο κ. Παπακων/νου, είναι ακριβώς έτσι;;;;;;;;
  Μήπως είχε κάτι άλλο στο μυαλό του, ο Ερντογάν, όταν εμπόδιζε τους βουλευτές του να μπουν στο πλοίο;
  Γιατί είστε κοντόθωροι;

 22. που εισαι νιοτη πουδειχνες πως θα γινομουν αλλος!!!!!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s