5/5 – έξω

τί είδα εκεί έξω:

*

Κατεβήκαμε στο πανεπιστήμιο την ώρα που το ΠΑΜΕ περπατάει στη Σταδίου. Απ’ τα μεγάφωνα κλασσικά Ξυλούρης. Ο κόσμος είναι πάρα πολύς. Βλέπεις αρκετά μετά το Σύνταγμα τους πρώτους, οι τελευταίοι ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει από την Ομόνοια.

*

Λίγα μέτρα παραπέρα αρχίζει η άλλη πορεία. Πρωτοβάθμια σωματεία και λοιποί. Οι τελευταίοι, μου λέει απ’ το τηλέφωνο ο Γ., είναι μετά την ΑΣΟΕΕ, ενώ κάποιοι είναι στην Αλεξάνδρας. Μετά την ανακοίνωση των μέτρων για τη μη κατάργηση του 13 και 14 μισθού στον ιδιωτικό τομέα, πίστεψα ότι ο κόσμος στην απεργία θα ήταν αρκετός, αλλά όχι ιδιαίτερα πολύς. Έκανα λάθος. Στις συζητήσεις άκουγες συγκρίσεις και υπολογισμούς. Ακόμη δεν μπορούσα να χωνέψω το μέγεθος του πλήθους.

*

Περπατώντας σημειωτόν παρατηρείς μερικά πράγματα. Τα μπλοκ είναι πυκνά, όχι η συνηθισμένη εικόνα με τους διαδηλωτές να περπατάνε αραιά. Δεν μπορούσες να προχωρήσεις μπρος πίσω, για να δεις πόσος κόσμος υπήρχε πίσω. Παρόλο που απ’ την αρχή της Σταδίου εμφανίστηκαν τα ΜΑΤ με τις γνωστές χημικές διαθέσεις, τα γνωστά συνθήματα «μπα – γου – δο» ακούστηκαν λιγότερο από ποτέ. Η κουβέντα που σερνόταν στα στόματα και έδινε τον παλμό ήταν το «να καεί το μπουρδέλο η βουλή». Η ένταση ήταν πρωτοφανής, νομίζω. Αν θεωρούμε ότι ο προπέρσινος Δεκέμβρης είχε οργή, ας το ξανασκεφτούμε. Στο σημείο εκείνο, λίγο μετά την κορυφή των πρωτοβάθμιων σωματείων, στη Σταδίου, τα ΜΑΤ ξεκίνησαν να πετάνε τα πρώτα χημικά.

*

Ενδεικτικό της κατάστασης ότι με την Ι. επαναλήφθηκε τουλάχιστον τέσσερις φορές ο διάλογος:

Ι: «Πάμε λίγο πιο γρήγορα, εδώ έχει μαύρους».

Moi: «Πού μωρέ; Δεν είναι αυτοί, καμία σχέση».

Μπροστά μας παιδιά χωρίς κουκούλες, τριαντάρηδες και ακόμη μεγαλύτεροι πετάνε μπουκάλια ή και πέτρες στα ΜΑΤ. Δεν έχουν σχέση με αυτούς που σπάνε συστηματικά ή που είναι οργανωμένοι. Πάνω απ’ τα νέφη, πάνω απ’ τον καπνό έχει κατακάτσει μια τρομερή αγανάκτηση.

*

Φτάνουμε στο Σύνταγμα στο κάτω μέρος της πλατείας. Ήδη πάνω γίνονται κάποια μικροεπεισόδια. Ο κόσμος αρχίζει να ανεβαίνει την ανηφόρα στα δεξιά της πλατείας για να φτάσει επιτέλους στο κοινοβούλιο. Με το που φτάνουμε στο τέλος της Όθωνος τρώμε τα δακρυγόνα. Ο κόσμος αρχίζει να τρέχει προς τα πίσω. Φωνάζω ένα «ήρεμα, μην τρέχετε», σκεφτόμενος ότι καλύτερα το χημικό παρά να ποδοπατηθούμε. Κάνω λάθος γιατί αυτό το πράγμα ή είναι πολύ δυνατό ή έχει σκάσει ακριβώς στα μούτρα μας. Μια κοπέλα πέφτει λιπόθυμη κάτω, δύο παιδιά κουβαλάνε έναν γέρο που παλεύει να πάρει ανάσα. Ο κόσμος είναι μέσα στην πλατεία και στη Φιλελλήνων. Ορισμένοι πετάνε πέτρες στις τράπεζες της Όθωνος, σπάνε κάμερες και χειροκροτούνται. Ανεβαίνουν σιγά σιγά πάλι προς τα πάνω, πετάνε πέτρες, δέχονται ξανά δακρυγόνα έρχονται πίσω. Προς το παρόν σάστισμα. Το κύμα έρχεται τώρα απ’ τον μεγαλύτερο κόσμο, αυτόν που δεν σπάει. «Να καεί, να καεί..». Ο κόσμος αρχίζει προς τα πάνω ξανά, μαζί με αυτούς που κρατάνε πέτρες, αξεχώριστα. Προχωράνε μπροστά, δακρυγόνα ξανά. Το γνωστό πήγαινε έλα όχι όμως μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών, αλλά μεταξύ ΜΑΤ και σώματος της διαδήλωσης. Το σύνθημα που επαναλαμβάνεται δεν είναι ένα απλό σλόγκαν. Είναι η συμπύκνωση της οργής, είναι πραγματική επιθυμία. Νωρίτερα κάποιοι δίπλα μου συγκρατούν δυο κουκουλοφόρους λέγοντας «μη σπάτε ρε, κρατηθείτε. Περιμένετε να φτάσουμε στη βουλή». Ένας αριθμός ανθρώπων (100.000; 200.000; 30.000; πες όσους θες) ζητάει επίμονα και με τρομερή ένταση το θέαμα της βουλής που καίγεται. Αυτή ήταν η αίσθησή μου, μπορεί να έκανα και λάθος.

*

14:12. Το πιο ζόρικο δακρυγόνο που έχω φάει στη ζωή μου μόλις ανοίγω τα μάτια μου μοιάζει να είναι το πιο ανίσχυρο όπλο να αντιμετωπίσει τα πρόσωπα γύρω μου. Ο κόσμος καταπίνει τα νέφη με μάτια δακρυσμένα και ορθάνοιχτα. Δίκαιοι και άδικοι, μπάχαλοι, αριστεριστές και αγαναχτισμένοι σαραντάρηδες για μια στιγμή είναι ένα αποφασισμένο σώμα. Σ’ αυτό το σημείο ο Παπαγιώργης μας θυμίζει τη φράση του Ποζνιτσόφ: «Δεν μπορώ να εγγυηθώ για τον εαυτό μου».

*

Την ώρα του δακρυγόνου που προανέφερα η Α.Μπ. μου λέει, ότι έχει πάρει φωτιά η Marfin κοντά στον Ιανό και μιλάνε για δύο αγνοούμενους, δεν απαντάνε στα κινητά τους. Είναι λέει οι πυροσβέστες μέσα και ψάχνουν. Δεν δίνω πολύ σημασία. Λέω: ε καλά δεν πιστεύω να ήταν κανείς μέσα. Άμα ήταν θα μιλούσαν στους πυροσβέστες, θα τους έβρισκαν.

*

Ακολουθεί το γνωστό κυνηγητό. ΜΑΤ, διαδηλωτές, χημικά. Περαστικοί και άλλοι θαμώνες από μαγαζιά βρίζουν τους αστυνομικούς. Το επιχείρημα είναι πολλές φορές ότι τα μέτρα στρέφονται και εναντίον τους. Γιατί υπερασπίζονται τους κλέφτες; Αρχίζουν φωτιές. Στο παράρτημα του υπ. Οικ. σε αμάξια, σε κάδους. Έχουμε φτάσει στην Δ. Αρεοπαγίτου.

δυνατό σουτ στο κέντρο της εστίας

*

Λίγο πιο κάτω η Α.Μπ. μου λέει ότι η πυροσβεστική έστειλε στους συντάκτες ότι έχουμε τρεις νεκρούς στην τράπεζα. Παγώνω. Παίρνω τηλέφωνα, για κάποιο λόγο θέλω να το πω και σε άλλους. Δεν είναι θέμα ενημέρωσης, θέλω να μοιραστώ κατά κάποιο τρόπο το βάρος. Ο Α. είναι στα προπύλαια. Το έχει ακούσει. Μου λέει: Όταν περνούσα από κει, είχε ανάψει μια μικρή φωτιά στην τράπεζα. Κάποιοι είχαν βγει στα μπαλκόνια. Ως συνήθως οι διαδηλωτές τους έβριζαν, λέγοντας τους ότι θα έπρεπε να απεργούν. Ένας άντρας απ’ το μπαλκόνι, λέει: «όχι έτσι ρε παιδιά. Θα καούμε ζωντανοί». Ένας ηλικιωμένος λίγο πιο μπροστά φωνάζει «να καείτε μουνάκια».

*

Ο Α. ήταν μετά έξω απ’ την τράπεζα. Με παίρνει και μου λέει ότι κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι ψέματα. Του λέω το είπε μέχρι και το BBC. Του λέω είναι τελείως μλκ αυτό. Πρέπει να φύγει ο κόσμος από κει. Μου λέει: Μόλις ήρθε ο Βγενό. Το πλήθος φωνάζει «να τος να τος ο πρωθυπουργός» και «προσοχή προσοχή δολοφόνος με γυαλί». Είναι με δέκα μπράβους και μερικούς αστυνομικούς. Κάποιος του φωνάζει: «έτσι θα κυκλοφορείς από δω και πέρα»

*

Είμαι ακόμη Φιλελλήνων. Η Ρ. μου λέει στο τηλέφωνο ότι το έμαθε. Μου λέει ότι αρκετός κόσμος έχει μαζευτεί Εξάρχεια. Έχουν τρελαθεί μου λέει. Φωνάζουν «σε μία μέρα Αργεντινή». Ο κύριος δίπλα μου που ακούει να επαναλαμβάνω το τηλεφώνημα λέει: «τι λέτε ρε παιδιά; Είναι παράδειγμα η Αργεντινή; Είναι περίπτωση ήττας αυτή». Η Ρ. συνεχίζει: «φοβάμαι ότι περνάμε τα στάδια πολύ γρήγορα. Μοιάζει με εμφύλιο. Ή με τους από δώ ή από με τους από κει». Βρίζουμε κι οι δύο, αλλά όχι με ιδιαίτερο σιχτίρι. Έχουμε παγώσει.

*

Η  Α.Μπ. μου λέει απ’ το τηλ. ότι ο Σκάι παίζει κανονικά, ενώ κι η ΕΣΗΕΑ μάλλον θα σταματήσει την απεργία. Πάω με τα πόδια σπίτι. Σκέφτομαι ότι ζούμε ιστορικές στιγμές. Περνάω μια διάβαση στη Βουλιαγμένης σκεπτόμενος ακριβώς τις 14:12 όταν κάποιοι στην Όθωνος κουνάνε τα χέρια τους προς τη Φιλελλήνων λέγοντας: «Πάμε ρε, όλοι μαζί, μην φοβάστε». Το πλήθος ξεκινάει να πολιορκήσει τη Βουλή. Τρώει κι άλλα χημικά. Κάποιοι αρχίζουν να περπατάνε προς τα κάτω την Φιλελλήνων. Μπροστά στην ΑΔΕΔΥ υπάρχουν κάποια πολυτελή αυτοκίνητα. Υπήρχαν. Επιστρέφω στις 14:12. Αν ο κόσμος προχωρούσε λίγο ακόμη προς τη Βουλή, σκέφτομαι ότι δε θα είχαμε μόνο τρεις νεκρούς. Υπερβολικός ή όχι το πιστεύω. Η ένταση του κόσμου ήταν για μένα πρωτοφανής.

*

Στο σπίτι με παίρνει ο Α. Είναι βαρύς. Μιλάει και για μένα. «Δεν μπορώ να μη σκεφτώ ότι για αυτούς τους 3 ανθρώπους φταίμε κι εμείς. Έχουμε ευθύνη. Κάτι πρέπει να γίνει. Τι όμως; Ν’ αρχίσουμε να πλακωνόμαστε δηλαδή στο δρόμο με τους μπάχαλους;». Του υπενθυμίζω ότι σήμερα πέτρες (εντάξει όχι μολότοφ, αλλά πέτρες) πετούσε ένα σωρό κόσμος. Πολύς κόσμος. Ύστερα συμφωνώ μαζί του. Δεν μπορώ παρά να σκεφτώ ότι στις φλέβες μας κυλάει η ένταση μιας φοβερής διαδήλωσης. Δεν μπορώ παρά να σκεφτώ ότι στα ακροδάχτυλά μας υπάρχει έστω και λίγο απ’ το αίμα αυτών των ανθρώπων.

*

Οι στίχοι του Βάρου («πάρε τηλέφωνο τη μοναξιά σου ή βγες ξανά στο δρόμο της φωτιάς») θα έβγαιναν απ’ το στόμα μου με όλο τον λαϊκισμό που λιμνάζει μέσα μου. Τώρα όμως έχουμε τρεις νεκρούς να σκεφτούμε και να πενθήσουμε. Αν ήταν αλλιώς αυτή η μέρα, θα της έπρεπε μια ανεπανάληπτη ανάσα αισιοδοξίας. Τώρα της πρέπει προβληματισμός, περίσκεψη, αναστοχασμός.

[ακολουθούν σχόλια:

Υγ. να λέμε τις δολοφονίες, δολοφονίες.

Υγ2. να μη λέμε δημοκρατία ό,τι απέμεινε απ’ τη δημοκρατία.

αυτό που κάνω ίσως να λέγεται και λαϊκισμός]

111 Σχόλια

Filed under #griots, imfgr, πολιτικά, φωτογραφικά

111 responses to “5/5 – έξω

 1. gasireu

  Ήμασταν ακριβώς στο ίδιο σημείο της πορείας, οπότε είδα τα ίδια πράγματα. Να σημειώσω ότι το σπάσιμο της πορείας στα δύο έγινε με χημικά ξαφνικά και αδικαιολόγητα πριν γίνει οτιδήποτε και μόνο που μεγάλο κομμάτι κινήθηκε προς τη Βουλή. Τα άτομα ήταν εμφανέστατα ενδεδυμένα τη στολή τους και τα ΜΑΤ τους κοίταγαν απλά. Έδιωξαν την πορεία προς την Συγγρού και άρα μέρος της Αθήνας αφύλακτο και χωρίς να το περιμένει με αποτέλεσμα να κάνουν καταστροφές σε απλούς ιδιώτες βλ. παρκαρισμένα ψιλοκυριλέ αμάξια! Η οδηγία ήταν προφανώς, μόνο μακριά από τη Βουλή.

 2. @ gasireu,
  σωστές και οι δύο παρατηρήσεις σου.
  δεν τα έβαλα όλα σε σειρά στο μυαλό μου γι’ αυτο τα ξέχασα. Η δε οδηγία πρέπει να ήταν αυτή που λέτε. Γι’ αυτό και μας έσπρωχναν όλο και πιο πίσω όποτε κάναμε να πλησιάσουμε. Νομίζω ότι το πίστεψαν ότι αν έφτανε ο μεγάλος μπροστά στη βουλή, θα υπήρχε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Μεταξύ μας το πιστεύω και γω μάλλον.
  δε βάζατε μια φωνή να πούμε καμιά κουβέντα;
  νεξτ τάιμ

 3. Βυτίο, ευχαριστώ. Εδώ στην επαρχία (όπου η αντίστοιχη πορεία ήταν ένα τίποτα, αυτή τη φορά, και όπου έφτασε μόνο η παγωμάρα) μου έδωσες την πλήρη εικόνα που έψαχνα από το μεσημέρι.

  Μετά από πολύ καιρό, δεν ξέρω τι θα ξημερώσει· και είναι συγχρόνως συναρπαστικό (λάθος λέξη, αλλά δεν μου έρχεται άλλη τώρα) και τρομακτικό. Σα να ξεμπλόκαρε κάποιο γρανάζι της ιστορίας, ας πούμε.

 4. Γεια σου φίλε. Δύσκολη και θλιβερή μέρα σήμερα. Θα ήθελα να αναδημοσιεύσω αυτό το κείμενο.

 5. Εγώ αδυνατώ να δώσω χρονικό της μέρας με λόγια. Η πορεία ως μέγεθος μου θύμισε αυτές για το Ιράκ, ως ένταση αυτές του Δεκέμβρη. Κάτι πρέπει να κάνουμε για τους τρεις νεκρούς

 6. gasireu

  Τεχνικά έχω να πω και άλλα, πιθανά ανούσια αλλά αληθινά:
  το Υπουργείο Οικονομικών στην Αμαλίας το χτυπούσαν επί εικοσαλέπτου για να σπάσει η τζαμαρία που δεν έσπαγε με τίποτα. Ούτε η αστυνομία, ούτε ο κόσμος έκανε τίποτα ουσιαστικό απλά κάποιοι φώναξαν μη. Το ίδιο και τη Νομαρχία. Οι νεαροί είχαν μαζί τους εργαλεία κομπλέ, βαριοπούλα, καλέμι και λοστούς σε σακίδια, αντιασφυξιογόνες μάσκες high tech και όπως είπα σε όλες τις περιπτώσεις η αστυνομία έβλεπε τι γίνεται. Ο συνολικός αριθμός ΜΑΤ δε ήταν κατ’ εμέ πολύ μικρός, δύο κλούβες Αμαλίας και ο βασικός στρατός των Εξαρχείων που ανέβηκε μόλις ξεκίνησε η δεύτερη πορεία προς Σύνταγμα. Τα στενά αυτή τη φορά ήταν αφύλακτα εντελώς. Φιγουράρανε δε και 10-15 Δίας ντουετάκια, στο ξεκάρφωμα από Φιξ, τα οποία ευτυχώς και δεν προχώρησαν γιατί θα είχαν θέμα έτσι ξεβράκωτοι πάνω στα μηχανάκια σαν χαζά!
  Στις σοβαρές τράπεζες ποτέ δεν δουλεύουν εν μέσω πορείας και πάντα φυγαδεύουν τους εργαζόμενους νωρίς. Καουμποϋλίκια τέτοιου τύπου παλιά δεν έκανε καμία ξένη και οι πιο πολλές ελληνικές τράπεζες. Για μένα τους πήραν στο λαιμό τους. Φονιάς ο εμπρηστής, φονιάς και ο προκλητικός τύπος της εταιρείας που λέει μείνε και έχε ανοιχτά στο μονόφατσο νεοκλασικό τίγκα στην γυψοσανίδα και το ξύλο κτίριο.
  Εγκληματικό και είναι δεύτερη φορά που γίνεται το κυνήγι προς Μετρό και τα δακρυγόνα στην είσοδο του, για λόγους πανικού σε κλειστό χώρο.
  Τι να πρωτοπεί κανείς, νεξτ ταιμ φορ σουρ!

 7. _Χ_

  «Δεν μπορώ να μη σκεφτώ ότι για αυτούς τους 3 ανθρώπους φταίμε κι εμείς. Έχουμε ευθύνη!!!»

  Ηθικοί αυτουργοί το λένε αλλιώς! Ό,τι άλλο και να πείτε είναι φούμαρα!

  Κι ο άλλος ο συναρπαστικός περίμενε κάτι πιο έντονο και στην επαρχία!

  Βρε μήπως έχετε ξεφύγει εντελώς;
  Βρε κακομαθημένοι, τα στερημένα παιδικά σας χρόνια τα πληρώνουν οι πολίτες, οι συμπολίτες σας!
  Αλλά αφού υπάρχει ο Α. άρα υπάρχει η ελπίδα να καταλάβουν κι άλλοι, κάποια στιγμή, οτι Φ Τ Α Ι Τ Ε κι εσείς! Οι συμπεριφορές σας, τα λόγια σας, οι στοχασμοί σας, οι θεωρίες σας, τα καλέσματά σας άρχισαν να μυρίζουν … καμένο! Και να το γνωρίζετε! Η μυρωδιά του καμένου είναι σα ταττού! Κολλάει στον εγκέφαλο για πολλά χρόνια!

 8. βυτίο, πολύ κακό το κείμενο

 9. μάλλον ήσουν δίπλα μου ρε βυτίο…ή κάπου πολύ κοντά μου πάντως!
  ίδιο συναίσθημα κουβαλάω…με πολύ περισσότερες απορίες όμως πια, περισσότερες κι από τον περσινό Δεκέμβρη.
  Οι ρόλοι δείχνουν να ξεκαθαρίζουν ακόμα πιο πολύ. Οι ευθύνες πέφτουν σε ακόμα περισσότερους. Συνεχίζω να αναρωτιέμαι για την άδεια λειτουργίας αυτού του κτιρίου, όπως και για αυτά που ορθά λέει ο gasireu.
  υ.γ. Τα Εξάρχεια σήμερα είναι υπό στρατιωτική κατοχή! Μιας και κάθε εμπρηστής που σέβεται τον εαυτό του θα έρθει να κρυφτεί εδώ…(μα για ηλίθιους μας περνάνε; )

 10. Επιλεκτική καθώς είναι η μνήμη θαρρώ πως από αυτή τη μέρα θα κρατήσει τρεις λέξεις:
  «να καείτε μουνάκια»

 11. _Χ_

  ‘Δεν μπορώ παρά να σκεφτώ ότι στα ακροδάχτυλά μας υπάρχει έστω και λίγο απ’ το αίμα αυτών των ανθρώπων’

  Συγγνώμη για το 2ο σχόλιο, αλλά το παραπάνω το είδα εκ των υστέρων. Θα είναι και το τελευταίο.

  Αν έχετε καταλάβει, έστω λίγο, οτι βουτήξατε τα δάχτυλά σας στο αίμα πώς συνεχίζετε και μιλάτε;
  Συγγνώμη βρε παιδιά αλλά νομίζω ότι είναι καλύτερα να σιωπήσετε .

 12. ευχαριστουμε, Βυτίο

 13. Χάρης

  τα παραλές φίλε. Το αίμα των αθώων δεν είναι στα χέρια κανένος διαδηλωτή. Και ο πιο αδαείς θα ήξερε μια τέτοια μέρα οτι δε πρέπει να ανοίξει μια τράπεζα στο κέντρο. Είναι λογικό σε μια τράπεζα να ανάβει μια φωτιά και να πεθαίνει κόσμος? Δλδ αν έπιανε φωτιά μια μέρα που θα είχε κόσμο η τράπεζα τι θα γινόταν? Οι σημερινοί δολοφόνοι έχουν τόση σχέση με τη διαδήλωση και τη διαμαρτυρία όση σχέση έχουν οι χούλιγκανς με τον αθλητισμό.

 14. @ δύτη,
  μακάρι να ξεμπλόκαρε.
  διάβασε κι αυτά που λέει ο gasireu.
  εκτός των άλλων τί μας ξημερώνει ε; Πραγματικά δεν προλαβαίνω να αγχωθώ και ελπίζω. Δεν προλαβαίνω να χαρώ και απογοητεύομαι.
  ίδωμεν.

  @ Αντώνη,
  ελπίζω να μην περιμένεις να σου δώσω καμιά άδεια. (τίμη μου και χαρά μου)

  @ Γιώργο Κατσαμάκη,
  Τί να κάνουμε άραγε για τους τρεις νεκρούς; νομίζω δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να σκεφτούμε πάνω στα δικά μας πεπραγμένα και τί ακολουθεί, νομίζω.

  @ gasireu,
  έχεις υλικό, βλέπω, δεν έγραφες ένα ποστ να μη μένει θαμένο στα σχόλια;
  μάλλον και μένα δε μου φάνηκαν και τόσοι πολλοί οι αστυνομικοί. Μπορώ να πω ότι σκέφτηκα ότι αν αυτοί περιμένουν να σταματήσουν τόσο κόσμο που θέλει να φτάσει στη βουλή, μάλλον δεν πάνε καλά.
  καλά αυτό δε το κυνήγι στα σκαλιά, είναι πραγματικά εγκληματικό. Απορώ πως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τπτ. Για το αν τους πίεσαν να μείνουν στην τράπεζα, επίσης ακούγονται διάφορα. Πολλά εγκλήματα σήμερα.

  @ μάνε, γιατί;
  ελπίζω να μην κατάλαβες αναστοχασμός και σπίτια μας. Δεν εννοώ αυτό. Αλλά χρειάζεται πολλή σκέψη για τη συνέχεια. Αν είναι ιστορικές οι στιγμές είναι και οι ευθύνες. Πρέπει να πάρουμε και δύσκολες αποφάσεις. Δεν ξεπερνιέται το θέμα λέγοντας απλώς άλλο αυτοί άλλο εμείς.

  @ κόκκινο μπαλόνι,
  εμείς και εμείς ήμαστε τελικά στην πορεία.
  κρατάω αυτό για τις ευθύνες. συμφωνώ και επαυξάνω.
  για τα Εξάρχεια τί να πω; Μάλλον εκεί κρύβεται κι ο Σατανάς, δεν εξηγείται αλλιώς. Κατά τ’ άλλα κοπτόμαστε για το αν το κκ ενδιαφέρεται για τη νομιμότητα. Άλλοι παίζουν με τη δημοκρατία.

  @ Χ
  Ο Α όπως κι εγώ θα ξανακατέβουμε στους δρόμους.
  Για τα παιδικά μου χρόνια μιλάω μόνο ξαπλωμένος σε καναπέ.

 15. gasireu

  »Οι συμπεριφορές σας, τα λόγια σας, οι στοχασμοί σας, οι θεωρίες σας, τα καλέσματά σας άρχισαν να μυρίζουν … καμένο! Και να το γνωρίζετε! Η μυρωδιά του καμένου είναι σα ταττού! Κολλάει στον εγκέφαλο για πολλά χρόνια!»
  αν καμένες ήταν οι γηραιές κυρίες που ήταν πρώτη γραμμή και έκλαιγαν από τα δακρυγόνα για το κομμένο δώρο τους και τη χαμένη τους αξιοπρέπεια,
  ο ποταμός αυτός ανθρώπων που θεόπυκνα περπάτησε όλη την Αθήνα ειρηνικά,
  η οργή όχι για τα χαμένα ΑΛΛΑ για την ΑΛΗΘΕΙΑ που δεν έχει κανείς το σθένος και τη μαγκιά να πει
  η οργή για την πιθανότητα και αυτοί και οι άλλοι να είναι προδότες και ξεπουλητάρια, ενός συνόλου, μιας ιστορίας, ενός γεωγραφικού χώρου ΥΠΑΡΚΤΟΥ και όχι ανυπόστατου που ζει και ανασαίνει ακόμα και πολωμένος ή σκονισμένος,
  το παράπονο όλων αυτών που είναι καθαροί και αλέρωτοι και είχαν ή έχουν όνειρα αξιοπρέπειας,
  το μέλλον τον παιδιών που δεν ενόχλησαν κανέναν

  τότε φίλε μου μάλλον εσύ δεν έχεις καταλάβει τι σου γίνεται!

  εγώ προσωπικά δεν θεωρώ όλους αυτούς, όλους εμάς συνυπεύθυνους

 16. @ τσαλαπετεινέ,
  το πιθανότερο. (παρόλο που είναι μάλλον και λίγο άδικο)

  @ Χερ Κ., 🙂

  @ Χάρη,
  δεν διαφωνώ με την τελευταία σύγκριση. Δεν διαφωνώ ότι η τράπεζα θα έπρεπε να ήταν κλειστή. Αλλά και αυτοί οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να πετάξουν μολότοφ σε κτίριο γεμάτο με κόσμο. Το αίμα στα χέρια μας που λέω, το λέω γιατί για πολύ καιρό ξεπερνούσαμε αυτό το θέμα, λέγοντας απλά ότι εμείς είμαστε με το κίνημα πιστεύουμε σε άλλου είδους πρακτικές κλπ. και κάπου εκεί τελειώναμε.
  (Το ξέρω σήμερα σκέφτομαι λίγο κουκουέδικα, περιφρουρήσεις κλπ, αλλά μέχρι αύριο θα – ελπίζω να- μου έχει περάσει)

 17. lucia

  @μανο

  δεν είναι κακό το κείμενο, είναι απλώς ειλικρινές. κι ο εαυτός μας είναι και αντιφατικός και χαιρέκακος και αυτοκαταστροφικός.
  (βυτίο, το σχολιό μου είναι ειλικρινές αλλά δεν έχει καμία προσωπική μομφή-το καταλαβαίνεις νομίζω)

 18. Ξέρω ότι μόνο ένας από τους σχολιαστές παρεξήγησε αυτό το επίθετο («συναρπαστικό») που έγραψα. Αλλά οφείλω να το διορθώσω, όπως και νάχει: πώς όμως, δεν ξέρω. Απρόβλεπτο, για να το πω, ας πούμε, αντικειμενικά; Τρομαχτικό επίσης, το ξαναλέω.

 19. Εντελώς μαζί ήμασταν, Βυτίο.
  Ήμουν από αυτούς που καλούσαν να ανέβουμε προς τα πάνω, ότι ήμαστε πολλοί.

  Όχι, δεν νομίζω ότι φταίμε και εμείς.
  Δεν μπορούμε να απολογούμαστε για τις ενέργειες ηλιθίων.
  Να αναπροσδιορίσουμε και να ξανασκεφτούμε ορισμένα πράγματα -και πρώτος από όλους εγώ- ναι.
  Αλλά όχι ρε φίλε, δεν θα αισθανθώ συνενοχή.

  Καλύτερα καμένος παρά προσκυνημένος.

  Χ όπως Χίτης;

 20. (το καμένος εννοείται ότι πάει στο σχόλιο του Χ και όχι στους 3 που δολοφονήθηκαν σήμερα από «αγωνιστές» του κώλου)

 21. Παράθεμα: Ad hominem « Black Cat ★ Red Cat

 22. δεν ξέρω βρε βυτίο τι σόι περιφρούρηση μπορεί να γίνει σε μια τέτοια μεγαλειώδη διαδήλωση. Εκεί ήμασταν (και μάλλον σε διπλανά μπλοκ αν καταλαβαίνω από την περιγραφή) και προσωπικά είχα πάθει πλάκα με την «ποικιλία» αυτού του κόσμου που είχε κατέβει (εξηγούσα σε συναδέλφισσες δίπλα μου τη χρήση του Mallox γιατί ήταν η πρώτη τους φορά σε πορεία!)
  ήταν τόσος ο κόσμος που χανόμασταν συνεχώς με την παρέα και αναγκαζόμουν κάθε λίγο και λιγάκι να κοιτάζω για να τους βρω. Πώς να κοιτάμε και τα πλαϊνά της πορείας; Άσε που η βενζίνα (αν ισχύουν αυτά που άκουσα) χύνεται και αρπάζει σε δευτερόλεπτα. Και στο Ζάρα έσκασε μολότωφ, έμαθα. αλλά δούλεψαν τα σπρίνγκλερς και έσβησε στο 5λεπτο. Στη Μαρφίν πώς και δεν δούλεψαν; μπας και δεν υπήρχαν;
  Δεν νιώθω να έχω στα ακροδάχτυλά μου αίμα από αυτά τα 3 παιδιά. Ευθύνες για διάφορα άλλα, ναι νιώθω. Αλλά όχι για μια δολοφονία, όπου οι ηθικοί αυτουργοί πήγαν στον τόπο του εγκλήματος με τους φουσκωτούς τους και την προστασία των ΜΑΤ.
  @αντιδρασέξ
  πάλι καλά που έκανες την διευκρίνηση…τρόμαξα λίγο

 23. @ lucia,
  και προσωπικό να ήταν δεν πειράζει. Έχω υπάρξει και τα τρία καλώς ή κακώς.

  @ Δήτη,
  πάντως χωρίς να παύει να είναι τρομαχτικό ή απρόβλεπτο, να πω και γω ότι το βλέπω συναρπαστικό.
  (εννοείται όχι έχοντας στο νου νεκρούς και αίματα. Αλλά για το τί μπορεί να δημιουργηθεί)

  @ antidrasi + sex,
  όταν λέω ότι μια παρέα ήμαστε απλώς δεν το πήραμε χαμπάρι..
  εκτός από μια παρέα ήμαστε και πολλοί και ίσως έπρεπε να ανέβουμε πάνω. Απλά αναρωτιέμαι τί κόστος θα είχε αυτό. Το πράγμα πήγαινε για ανοιχτή σύγκρουση. Όχι για πέτρες και τέτοια. Για μάχη κανονική νομίζω.
  Α+Σ εντάξει δεν απολογούμαι ακριβώς,
  εννοώ ότι πρέπει να σκεφτούμε ένα σωρό πράγματα και σε εντελώς νέα πλαίσια. Θέλει γεναία αυτοκριτική, απ’ την άποψη ότι ίσως θα πρέπει να περιμέναμε ότι κπτ κάτι τέτοιο θα γίνει.

  @

 24. @ κόκκινο μπαλόνι,
  δεν ξέρω και γω πως θα μπορούσε να γίνει περιφρούρηση. δεν έχω ιδέα. Και γενικά με την αλά κκ περιφρούρηση, έχω θέματα. Αναρωτιέμαι απλώς. Απ’ το 08 και πέρα δεν υπάρχει πορεία που να μην γίνεται αυτό το πράγμα στο πλάι. Αυτό είναι ένα γεγονός, το ξέρουμε. Ότι η αστυνομία απλά ψεκάζει το γενικό πληθυσμό και αυτό το ξέρουμε. Ότι τα πράγματα προσεχώς θα αγριέψουν και ότι θα δούμε ένταση που δεν έχουμε ματαδει επίσης.
  (τώρα κάνω διαπιστώσεις, γαμάτο). Πρόταση δεν έχω συγκεκριμένη, μην περιμένεις. Προσπαθώ να σκεφτώ κτ.
  Για τις ευθύνες της τράπεζας είπαμε, συμφωνώ και επαυξάνω. Είναι πολλά τα ερωτήματα.

 25. Παράθεμα: Επιλογές εκ της σύνταξης « ΚΕΛΑΗΔΙΣΜΑΤΑ

 26. Τα ξημερώματα έκανα ένα ποστ. Η τελευταία μου παράγραφος, με τα μεγάλα γράμματα λέει αρκετά από αυτά που πρέπει να σκεφτούμε.

  Όσο για το ντου στη Βουλή, έτσι όπως ήμασταν -και πολύ περισσότερο αυτοί που έφτασαν στην πόρτα της- μου θυμίζουμε την ατάκα του Χάρρυ Κλυν (για άλλο θέμα):
  Και οι σκύλοι κυνηγάνε τα αυτοκίνητα. Αν τα πιάσουν, ξέρουν τι να τα κάνουν;

  Αν απαντήσουμε σε αυτό, ίσως βρούμε και τα υπόλοιπα.

 27. @ antidrasi+sex
  σωστός ο Χάρρυ. πάντως (ακόμη και στο συμβολικό επίπεδο ) νομίζω πως χρειαζόμαστε και μια νίκη (ας την πούμε).

  Προς όλους: με μια σοβαρή οπτική με καλύπτει πλήρως:
  http://radicaldesire.blogspot.com/2010/05/greques-encore-un-effort-si-vous-voulez.html

 28. κοινή λογική

  Όποιος πιστεύει ότι είναι δυνατό να πέφτουν εκατοντάδες μολότοφ και πέτρες, χωρίς να καεί κανείς και χωρίς να ανοίξει κεφάλι, είναι είτε υποκριτής είτε ηλίθιος.

 29. δεν εχω λογια…συγχαρητηρια για την αναρτηση σου για να μαθαινουμε και μεις εδω στην επαρχια λιγο πως και τι…μη νομιζεις..αν καθομουν να αμπιστευτω τις τηλεορασεις θα χα χασει το μπουσουλα.
  Συγνωμη στις οικογενειες των δολοφονημένων..

 30. Α.Μπ.

  «Αν ήταν αλλιώς αυτή η μέρα, θα της έπρεπε μια ανεπανάληπτη ανάσα αισιοδοξίας. Τώρα της πρέπει προβληματισμός, περίσκεψη, αναστοχασμός» έγραψες.

  Επιστρέφοντας σπίτι αφού σε άφησα με την είδηση για τους τρεις νεκρούς, άκουγα δίπλα μου στο μετρό ανθρώπους παραιτημένους από κάθε διεκδίκηση, «καμένους» όπως λέει και ο antidrasi+sex, να σχολιάζουν «τι θέλουν τώρα κι αυτοί τώρα με τις διαδηλώσεις και ενοχλούν τους υπόλοιπους. Τι περιμένουν δηλαδή…»

  Το να το ακούς αυτό λίγη ώρα αφότου κατάπινες δακρυγόνα μαζί με χιλιάδες ανθρώπους που επέμεναν να πολιορκούν το ναό της δημοκρατίας μας για να φωνάξουν την κατάντια του, θα μπορούσε να μετρήσει ως ήττα στο τέλος της μέρας, με τους αναστοχασμούς.

  Αλλά η ιστορική αυτή μέρα κλείνει για μένα με
  ένα τηλεφώνημα από τη μάνα μου. Δουλεύει από τα 13 της, 50 χρόνια τώρα. Μέχρι χτες κατάπινε στωικά όλα τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί. Το ίδιο κι εγώ. Αλλά όταν κατάλαβε -της εξήγησα τα χτεσινά νέα από το μνημόνιο- τι είναι αυτό που περιμένει τη γενιά των εγγονιών της κι όσες θα ακολουθήσουν στο εργασιακό πρότυπο της Κίνας, μου είπε ότι την επόμενη φορά θέλει να έρθει κι εκείνη στη διαδήλωση. Θα είναι η πρώτη της φορά.

  Κι έτσι, επειδή θα είναι άβγαλτη, έχουμε δύο επιλογές. Ή πρέπει να την εμπιστευθούμε στο ΠΑΜΕ ή να μάθουμε να περιφρουρούμε τις πορείες στις οποίες συμμετέχουμε. Κι όχι μόνο εγώ κι εσύ. Αλλά και και οι υπόλοιποι 100.000, 200.000 ή 300.000.

  Υπάρχει, βέβαια και μια τρίτη επιλογή: να κατεβαίνουν μαζί το ΠΑΜΕ και οι υπόλοιποι 60.000 (και βάλε) και να προστατεύσουν όλες τις μαμάδες, τους μπαμπάδες και τα αδέρφια που μπορούμε να φέρουμε μαζί μας.

  Μάλλον αυτά τα καινούργια χημικά διεγείρουν πολύ την φαντασία.

 31. Rodia

  Respect βυτιο. Συγκλονιστικο χρονικο.

 32. k

  στον old boy:
  5/06/2010 12:06:00 πμ
  Blogger Ο/Η Vrennus είπε…

  Το απόσπασμα της εισαγωγής σου Old-Boy πάει ως εξής: «Ο Α. είναι στα προπύλαια. Το έχει ακούσει. Μου λέει: Όταν περνούσα από κει, είχε ανάψει μια μικρή φωτιά κλπ. κλπ.» Ποιος είναι αυτός ο Α., ήταν πράγματι έξω από την τράπεζα όταν έπιασε φωτιά (γιατί έφυγε και πήγε στα Προπύλαια) και πώς δεν είδε αυτό που σχεδόν όλα τα ΜΜΕ μετέδωσαν, ότι οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους, μόνο που η εξώπορτα ήταν κλειδωμένη;

 33. dimitris

  opws elege kai se ena toixo sta kraththria tou stratopedou tou Xaidariou (apo epoxh Germanwn h Xountas)… AKOY BLEPE SWPA

 34. oneinchman

  “Να καεί το μπουρδέλο η Βουλή”.
  The Reichstag fire (German: Der Reichstagsbrand) was an arson attack on the Reichstag building in Berlin on 27 February 1933. The event is seen as pivotal in the establishment of Nazi Germany.
  Μάλλον είμαι οικτρή μειοψηφία, αλλά δε συμμερίζομαι την αισιοδοξία που θα είχατε ακόμα κι αν ήταν αλλιώς αυτή η μέρα.
  Τα σέβη μου για το κείμενο.

 35. Moxito

  «Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της
  ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την
  αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου
  ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία.» Ισοκράτης

  ξυπνααααααττττττεεεεεεεεεεεεε ρεεεεεεεεεεεεεε

 36. kostis

  εγω δεν καταλαβαινω ενα πραγμα. καλα κανανε και συμφωνω που την καψανε την τραπεζα πολυεθνικη ειναι τα λεφτα δε της λειπουν. αυτοι που πηγαν και πεταξαν την μολοτοφ και την βενζινη βλεπουν οτι υπαρχουν ατομα μεσα και αντι να τους πουν βγειτε εξω γτ θα την καψουμε συνεχιζουν αδιαφορωντας μεσα για τα ατομα που δουλευουν. εγω αν ειμουν εκει θα τον πλακωνα στο ξυλο. γτ οταν τους βλεπεις μεσα τους εχεις απεναντι σου και εσυ τους πετας την μολοτοφ και την βενζινη σημαινει οτι αδιαφορεις για τον αλλον οτι δε σε ενδιαφερει.εκει τοτε το τελευταιο πραγμα ειναι η τραπεζα. εκει ειναι το σημειο που υπαρχει το προβλημα γτ εκει εχεις αντιληφθει τι πας να κανεις εχεις αντιληφθει οτι βαζεις σε κινδυνο την ζωη των αλλων και δε σε ενδιαφερει. ΑΥΤΟΙ που το κανανε δεν ειναι οι μικροι μεγαλοι που πηγαμε στην πορεια να φωναξουμε για το αδικο δεν ειμαστε ουτε ηθικοι αυτουργοι ουτε τιποτα. εμεις κατεβηκαμε για το καλυτερο για τον συνανθρωπο μας και οχι για το χειροτερο.Αυτοι ειναι Δολοφονοι που τους πληροφορω οτι μαλλον κατεβηκαν κατεβηκαν σε λαθος πορεια γιατι εμεις πολυ απλα θα νοιαζομασταν. ΝΤΡΟΠΗ.

 37. Έλεος με την παράφραση του Ισοκράτη.

 38. Γιωργος

  Συγγνωμη ρε παιδια αλλα βλεπω σε πολλες απαντησεις να λενε οτι φταινε που κρατησαν την τραπεζα ανοιχτη και για συστηματα πυρασφαλειας και αλλα τετοια. Αυτο σημαινει οτι α: αποδεχεστε οτι ηταν δεδομενο οτι θα γινουν εκτροπα (αλλιως δεν θα υπηρχε λογος να μεινει η τραπεζα κλειστη). β: κανενα συστημα πυρασφαλειας δεν σταματαει μια μολοτωφ. μια εκρηξη φωτιας δεν σταματιεται ετσι απλα. γ: τα περι απεργοσπαστων και αλλα τετοια…οπως έχεισ δικαιωμα να απεργησεις έτσι εχεις και το δικαιωμα να εργαστεις. (και δεν ηταν ετσι ολοι μεσα με το ζορι στη τραπεζα.) Η μητερα μου εφαγε ξυλο γιατι ηταν με αυτους που ηθελαν να μην απεργησουν. (οχι σε αυτην την απεργεια αλλα καταλαβατε τι εννοω). δ: καλες οι πορειες καλες οι φωνες..αλλα αυριο τα μετρα θα περασουν γιατι τοσα χρονια τρωγαμε τα λεφτα του αυριο (ναι ολοι μας τα τρωγαμε γιατι ο ανιψιος μας διοριστικε στο δημοσιο απο τον ξαδερφο τον βουλευτη,γιατι οι δημοσιες εταιριες ηταν σκετη ζημια και εμεις δεν καναμε τιποτα για αυτο γιατι ανθρωποι που δεν δουλεψαν σχεδον ποτε πηραν συνταξη που δεν πηραν αλλοι ποθυ εργαζονταν για χρονια και δεν συμπληρωσαν για λιγο τα ενσημα.)

  Παντα φταινε οι αλλοι οι γερμανοι που πριν 70 χρονια μας κατεκτησαν,οι τουρκοι πριν 2οο χρονια αυτοι, το κεφαλαιο, οι εξωγηινοι ο Κρονος που ηταν αναδρομος στον Αρη αλλα σιγουρα οχι εμεις…

  Εμεις ολοι τα καναμε σκατα και τωρα τα λουζομαστε. Με γεια μας

 39. Mar

  Στον φόνο μπορεί να έχουμε μερίδιο ευθύνης (αν και το θέμα της περιφρούρησης της πορείας είναι κομμάτι δυσκολότερο ακόμη κι οργανωμένοι να ήμασταν με τα τόοοσα χημικα και καταστολή)
  στην δολοφονία δεν έχουμε κανένα μερίδιο! είναι όλο του Πασοκ,των μπάτσων και του Βγενόπουλου! Και για αυτό το ονομάζω δολοφονία που με ευκολία ξεστομίζουν όλη την ημέρα οι δημοσιοκάφροι και πανελίστες-εισαγγελείς! Δόλος δεν υπήρξε από κανέναν άνθρωπο που κατέβηκε στο δρόμο εκτός κι αν ήταν από την μεριά των άλλων… Μερίδιο όμως και αυτής όπως και όλων των δολοφονιών έχει κι αυτός που σήμερα πήγε εκδρομή, αυτός που βρίζει τους βουλευτές και δεν κάνει τίποτα, αυτός που το άκουσε και ξεκίνησε να σκορπά κατηγορίες. Μερίδιο ευθύνης έχουμε όλοι λοιπόν από διαφορετική σκοπιά.
  Ζούμε σε ιστορικές περιόδους και ξέρουμε πως η βία είναι η μαμή της Ιστορίας.

 40. Incho

  Παιδιά είστε όλοι κουμουνιστές εδώ μέσα ή μου φαίνεται;

 41. @ κοινή λογική, δεν διαφωνώ. Μολότοφ, χημικά κλπ κλπ η λογική λέει ότι οποιαδήποτε στιγμή κάτι μπορεί να γίνει.

  @ Theia Donna, ευχαριστώ για τον καλό λόγο.

  @ Α. Μπ.
  η γ’ επιλογή είναι εμφανώς απόρροια των χημικών δε θα σχολιάσω. Εκ πείρας απλά θα σου πω, πως σήμερα έχοντας στο νου ότι και η δική μου μάνα αποφάσισε να κατέβει, με διακατείχε ένα άγχος. Πρώτα της πιπίλισα το μυαλό για τη σημασία της διαδήλωσης και μετά που αποφάσισε να έρθει φοβόμουν για λογαριασμό της. Ή είμεθα αντιφατικοί ή όχι.

  @ Γειά σου Ροδιά.

 42. @ k αντιγράφω την απάντηση
  «o A. είναι φιλός. Δεν είπε ότι δεν βοήθησαν οι διαδηλωτές. Προφανώς σημείωσα μια κουβέντα που ειπώθηκε την ώρα που περνούσε. Δεν κατηγορεί κανείς όλους τους διαδηλωτές, μια αντίδραση ήταν στιγμιαία και μάλιστα προσωπικά συμφωνώ με gasireu, δε νομίζω ότι είχε καμιά εντύπωση ότι όντως κινδύνευαν οι άνθρωποι μέσα πραγματικά».
  κύριοι δεν είμαστε εναντίον των διαδηλωσεων, μερικές σκέψεις λέμε. Δλδ ας μην είμαστε τόσο καχύποπτοι πια.

  @ dimitris,
  αγάπα το κελί σου – τρώγε το φαί σου – διάβαζε πολύ.

  @ oneinchman,
  γι’ αυτό λέω ότι τα πράγματα είναι πολύ οριακά και πολύ ζόρικα. Το σκέφτομαι αυτό που λέτε. δεν μπορώ να πω ότι δεν με τρομάζει η όλη κατάσταση. Ούτε ότι δεν έχω και το χειρότερο στο μυαλό μου. Θα δούμε.

  @ Moxito
  «Έλεος με την παράφραση του Ισοκράτη.» είπε ο a+s

 43. gremlin

  Το κείμενο και τα περισσότερα σχόλια δεν είναι απλώς κακά, ή τραγικά: είναι επικίνδυνα, όπως και
  ΕΣΕΙΣ.

 44. ισοκρατης

  Οἱ γὰρ κατ’ ἐκεῖνον τὸν χρόνον τὴν πόλιν διοικοῦντες κατεστήσαντο πολιτείαν οὐκ ὀνόματι μὲν τῷ κοινοτάτῳ καὶ πραοτάτῳ προσαγορευομένην, ἐπὶ δὲ τῶν πράξεων οὐ τοιαύτην τοῖς ἐντυγχάνουσι φαινομένην, οὐδ’ ἣ τοῦτον τὸν τρόπον ἐπαίδευε τοὺς πολίτας ὥσθ’ ἡγεῖσθαι τὴν μὲν ἀκολασίαν δημοκρατίαν, τὴν δὲ παρανομίαν ἐλευθερίαν, τὴν δὲ παρρησίαν ἰσονομίαν, τὴν δ’ ἐξουσίαν τοῦ ταῦτα ποιεῖν εὐδαιμονίαν, ἀλλὰ μισοῦσα καὶ κολάζουσα τοὺς τοιούτους βελτίους καὶ σωφρονεστέρους ἅπαντας τοὺς πολίτας ἐποίησεν.

  η μετάφραση του οποίου είναι :

  Διότι εκείνοι που διοικούσαν την πόλη τότε (ενν. στην εποχή του Σόλωνα και του Κλεισθένη), δεν δημιούργησαν ένα πολίτευμα το οποίο μόνο κατ’ όνομα να θεωρείται το πιο φιλελεύθερο και το πιο πράο από όλα, ενώ στην πράξη να εμφανίζεται διαφορετικό σε όσους το ζουν· ούτε ένα πολίτευμα που να εκπαιδεύει τους πολίτες έτσι ώστε να θεωρούν δημοκρατία την ασυδοσία, ελευθερία την παρανομία, ισονομία την αναίδεια και ευδαιμονία την εξουσία του καθενός να κάνει ό,τι θέλει, αλλά ένα πολίτευμα το οποίο, δείχνοντας την απέχθειά του για όσους τα έκαναν αυτά και τιμωρώντας τους, έκανε όλους τους πολίτες καλύτερους και πιο μυαλωμένους.

  μια αποδειξη της παραφρασης

 45. Παράθεμα: () « Country Boy+Girl Plus Friends

 46. Βυτίο,πόνος και απόγνωση για τις χαμένες ζωές ναι.Ενοχές όχι.Εκτός αν πρέπει να νιώθουμε ενοχές και για την ύπαρξη της φτώχειας και της ανεργίας.Οι ίδιες αιτίες τα γεννούν όλ’αυτά.Εναντίον τους παλεύουμε.Και θεωρώ λάθος ακόμα και υπόνοια περί «παράπλευρων απωλειών».Αυτοί οι άνθρωποι-απεργοσπάστες ή εξαναγκασμένοι λίγο μ΄ενδιαφέρει-ανήκαν θέσει στο σώμα των διαμαρτυρομένων.Και αυτός που τους σκότωσε ήταν θέσει εχθρός τους-δεν μ’ενδιαφέρουν οι προθέσεις του,ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις.Εγώ πάντως τους προσμετρώ ως δικούς μας νεκρούς.

  @Moxito
  Φίλε μου ψάξε λίγο τις ιστορικές πηγές σου.Κάτι δεν πάει καλά με δαύτες.

 47. @ kostis,
  πάντως απ’ ότι ακούω υπήρξε πολύς κόσμος που προσπάθησε να βοηθήσει, σπάζοντας μετά τζαμαρίες για να βγουν έξω οι εργαζόμενοι. Προφανώς στην αρχή όσοι ήταν εκεί ή δεν είδαν ότι υπήρχε μέσα κόσμος ή απλά υποτιμήσαν το γεγονός/μέγεθος της φωτιάς.

  @Γιωργος, μα είπαμε για όλα φταίμε κι εμείς. Έχουμε το μερίδιο που μας αναλογεί. Όπως όμως μερίδιο αναλογεί και σε αυτούς (που αν ισχύουν όσα ακούγονται) που πίεσαν τους εργαζόμενους να δουλέψουν, σε όσους δεν φρόντισαν για έξοδο κινδύνου κλπ. Οι αυτουργοί είναι συγκεκριμένοι, αλλά κι όλα τα υπόλοιπα δεν μπορούμε να μην τα βλέπουμε.

  @ Mar, «Μερίδιο ευθύνης έχουμε όλοι λοιπόν από διαφορετική σκοπιά». αυτό πάνω κάτω λέω κι εγώ.
  Δεν μιλάω πάντως για δόλο εκ μέρους των διαδηλωτών, απλά για πράγματα που θα έπρεπε να είχαμε σκεφτεί και να είχαμε πάρει θέση.

  @ Incho, απ’ τους πιο λυσσασμένους.

 48. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

  ΤΟ ΝΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΥΚΟΛΟ. ΑΥΤΑ ΑΞΙΖΕΤΕ ΑΥΤΑ ΕΧΕΤΕ. ΔΕΝ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ.

 49. …ακόμα θυμάμαι την ηλικιωμένη κυριούλα, μόλις εμφανίστηκαν οι πρώτοι καπνοί στην marfin να τρέχει προς την ομάδα Δ στην γωνία και να τους παρακαλάει να κάνουν κάτι γιατί υπάρχουν ακόμα άνθρωποι στην τράπεζα.

  Η πυροσβεστική ήρθε σε λιγότερο από 1 λεπτό, μετά οι καπνοί ήταν πολύ πυκνοί για να πλησιάσει ο οποιοσδήποτε, με μάσκα ή χωρίς.

  Αργότερα έμαθα για τους νεκρούς…ακόμα ανατριχιάζω….

 50. @ gremlin, οκ θα τους πω να μη με ταΐσουν μετά τις 12.

  @ ισοκράτη, καλωσορίζω στο βλογ τις μεγάλες προσωπικότητες.

  @ Σελιτσάνε,
  «ανήκαν θέσει στο σώμα των διαμαρτυρομένων.Και αυτός που τους σκότωσε ήταν θέσει εχθρός τους» ωραία το θέτετε δε λέω. Πάντως ρίξε μια ματιά και στον Ράντικαλ που έβαλα παραπάνω γιατί το εκφράζει καλύτερα το θέμα των ενοχών.

  @ ΔΗΜΗΤΡΗ, οκ

  @ tougo, τραγικό είναι μόνο που το σκεφτόμαστε.

  Εντωμεταξύ πώς βρεθήκατε όλοι εσείς εδώ μέσα; Από Δευτέρα γράφω ξανά μόνο για Ζάτουνα.

 51. Φταίει και το twitter, Βυτίο. Μπορεί και το μπαζ.

  Ισοκράτη, καλά έκανες και το έβαλες το κείμενο σου. Βλέπεις, οι στόκοι, δεν ξέρουν ούτε τον γούγλη να χρησιμοποιήσουν.

 52. Παράθεμα: Tweets that mention 5/5 – έξω « το βυτιο -- Topsy.com

 53. @ A+S, βασικά φοβάμαι πως φταίει που έβαλε λινκ το τρωκτ.
  τί άλλο θα δω σ’ αυτή τη ζωή; Πλέον πιστεύω ότι θα προλάβω την επανάσταση και ότι θα γνωρίσω (βιβλικά) τη Rosario Dawson. Αμήν.

 54. ισοκρατης

  και λιγοι στιχοι του ερωτα και της επαναστασης- την κριτικη σας στον ΤΑΣΟ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ….

  Πάνω στα ματωμένα πουκάμισα των σκοτωμένων
  εμείς καθόμασταν τα βράδια
  και ζωγραφίζαμε σκηνές από την αυριανή ευτυχία του κόσμου.
  Έτσι γεννήθηκαν οι σημαίες μας.

  α, για να γεννηθείς εσύ

  κι εγώ για να σε συναντήσω

  γι αυτό έγινε ο κόσμος..

  Κι όταν δεν πεθαίνει ο ένας για τον άλλον,

  είμαστε κιόλας νεκροί..

  Κι όταν πεθάνουμε να μας θάψετε κοντά κοντά
  για να μην τρέχουμε μέσα στη νύχτα να συναντηθούμε.

  γιατί εσύ είσαι υπεύθυνος για όλες τις φυσαρμόνικες του κόσμου, για όλα τ’ άστρα, για όλες τις λάμπες και για όλα τα όνειρα
  αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος

  Κάποτε θα αποδίδουμε δικαιοσύνη
  μ’ ένα άστρο ή μ’ ένα γιασεμί
  σαν ένα τραγούδι που καθώς βρέχει
  παίρνει το μέρος των φτωχών…

  …Αλλά δε θα ξεχάσω ποτέ μια νύχτα σ’ εκείνη
  τη μεγάλη εξέγερση, οι τραυματιοφορείς μ’ ακούμπησαν για μια στιγμή

  κάτω και τότε κοίταξα τα’ άστρα, θεέ μου, πως έλαμπαν,

  και ξαφνικά δε μ’ ένοιαζε που είχαμε νικηθεί, «όλο το άπειρο είναι

  δικό μας», είπα μέσα μου κι έκανα όρκο να φέρω ως το τέλος το

  πεπρωμένο μου.

 55. ψηφοφόρος του άκυρου

  Δυστυχώς θα έχουμε πολλά προβλήματα.
  Εκτός από την φτώχεια μας θα έχουμε και τους κουμμουνιστές από την μία και τους καρατζαφέρηδες από την άλλη να μας πρήζουνε τα @@ !!!
  Φυσικά και οι κυβερνούντες που δεν μιλάνε – κάνανε μόκο – και σαφώς και τους άλλους ν.δ. και συριζα !! Είναι όλοι για τον πτσο , είστε όλοι για τν πτσο, είμαστε όλοι για τον πτσο … ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ – ΞΥΠΝΗΣΤΕ !!
  ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΛΑΚΕΣ !!
  ΠΑΙΔΕΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ !!!
  Και αυτά για να μην ξεχνιόμαστε είναι αποτελέσματα της Ελλινικής Τηλεόρασης (πρωϊνούς καφέδες κλπ κλπ κλπ)
  ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΘΑ ΣΩΘΕΙ – ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΑΣ ΘΑ ΑΝΕΒΕΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ TV

 56. ψηφοφόρος του άκυρου

  Ελληνικής*

 57. xριστίνα

  παιδιά.. διαβασά όλα όσα γράψατε με προσόχη.. και έχω να κάνω μια ερώτηση… πως μπορείτε και συνεχίζετε ακόμα αυτό το διάλογο? είναι δυνάτον πια τόση υποκρισία? (και δεν αναφερόμαι μόνο σε εσάς.. αναφέρομαι σε όλους όσους κατοίκουν σε αυτή την γαμημένη τη χώρα και δεν την αγαπάνε.. και βάζω και τον εαυτό μου μέσα..) είναι δυνατόν με πρόφαση μια διαδήλωση να ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝΤΑΙ άνθρωποι.. και απο κάτω οι εμπρηστές να φωνάζουν «να καήτε μουνάκια.»?? διάβασα καπου πιο πάνω οτι προκαλούσε η τράπεζα που ήταν ανοιχτή.. σκέφτηκες φίλε μου οτι αυτοί οι «απεργοσπάστες» (οπως αναφέρονται κάπου αλλού) μπορεί να έχουν οικογένειες και να παλεύουν για να τα βγάλουν πέρα? σκέφτηκες φίλε μου οτι η μια κοπέλα που πέθανε σήμερα ήταν έγκυος? οτι είχε σπίτι, σύζυγο και οικογένεια? τι εχει να λέει που η τράπεζα ήταν του βγενόπουλου και του κάθε βγενόπουλου..? δούλευαν άνθρωποι εκεί.. που είχαν οικογένειες σαν τις δικιές μας.. που για κάποιους λόγους θέλησαν η είχαν ανάγκη να δουλέψουν.. πραγματικά νιώθω απογοήτευση και λύπη για αυτά που συμβαίνουν και βλέπω και διαβάζω.. το μέλλον που μας περιμένει είναι τραγικό.. και δεν μιλάω ούτε για την οικονομική κρίση ούτε για τα μέτρα.. αναφέρομαι στο γεγονός οτι φτάσαμε να δολοφονούμε ανθρώπους γιατί δούλευαν σε τράπεζα.. (ακόμα και να καίμε καταστήματα,πχ ζαρα, χωρίς λόγο.. και οι εργαζόμενοι να μένουνε χωρις δουλειά..) αναλογιστέιτε τι συνέπειες εχουν όλα αυτά στις ζωές κάποιων ανθρώπων.. 3 ανθρωποι έφυγαν σήμερα απο τα σπίτια τους και δεν γύρισαν ποτέ.. και φταίμε όλοι γι’ αυτό.. γιατί όταν έσπαγαν, και καίγανε και πετούσαν πέτρες και μολοτοφ δεν τους σταμάτησαμε.. δεν ειμαστε υπεύθυνοι μόνο για ότι κάνουμε, αλλά και για ότι αφήνουμε να συμβεί..

 58. «Εντωμεταξύ πώς βρεθήκατε όλοι εσείς εδώ μέσα;»
  @ ΒΥΤΙΟ
  απο το Troktiko και απο το Facebook που είχε αναμετάδωση το Post αυτο.
  Δεν πειράζει καλώς βρεθήκαμε!
  Και για αυτον[?] που ρώτησε αν είμαστε Κουνουνιστες..
  Ανθρωποι είμαστε.
  σου φτανει?

 59. Γιάννης

  Το πουλί-Παπαγιώργης ξέρει και τον Ποζνιτσόφ. Δεν τον ξέρει κανένας άλλος. Φαντάσου πόσα άλλα ξέρει! Τόσα χρόνια φροντιστήρια, διάβασμα, τελικά σπουδές (ναι Κατίνα μου ο γυιός μας πέρασε στο Πανεπιστήμιο, διαλαλούσε η μαμά Παπαγιώργαινα) μέχρι που πήρε το χαρτί μετά την κατανάλωση άπειρων φραπέδων.
  Και τώρα τι κάνουμε; Το πουλί-μπαμπάς-Παπαγιώργης (υπάλληλος στο ΙΚΑ με πολλές γνωριμίες) έπρεπε να φέρει το τελευταίο σκουλίκι και να το αφήσει ευλαβικά στο στόμα του μικρού πουλιού Παπαγιωργάκη. Ανέλαβε δράση. Απειρες επισκέψεις στα γραφεία του βουλευτή μας.
  -Θα σε ψηφίσουμε αλλά το παιδί πρέπει να το διορίσεις οπωσδήποτε. ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ !!! Μέχρι που το χαρμόσυνο νέο ήρθε. ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΔΕΗ !!!!! Η μαμά Παπαγιώργαινα μόλις το έμαθε κόντεψε να βγεί με το βρακί όπως ήταν στη βεράντα και να αρχίσει να ουρλιάζει από χαρά. Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά (ναι Κατίνα μου το Παπαγιωργάκι ΤΟ ΒΑΛΑΝΕ ΣΤΗ ΔΕΗ !!!!)
  Η ζωή κυλούσε χαρισάμενη στο γραφείο στη Χαλκοκονδύλη. Δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο αλλά όλο και κάτι μπορούσε να βρεθεί για να περάσει η ώρα μετά τις συζητήσεις με τους συμβασιούχους συναδέλφους.
  Κάτι σκίαζε όμως την ατμόσφαιρα. Που τελικά έγινε μαύρη σαν καλιακούδα. ΗΡΘΕ Η ΕΠΑΡΑΤΗ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ !!! Χιλιάδες πουλιά-δεξιοί-μπαμπάδες έψαχναν με μανία σκουλίκια να ταίσουν τα πουλάκια τους που το έπαιζαν όλη μέρα στις καφετέριες και δεν είχαν να φάνε. Επρεπε να βρεθεί χώρος για αυτούς και έτσι έπρεπε να αδειάσει από τους προηγούμενους.
  ΑΔΙΚΙΑ !!! Η μαμά Παπαγιώργαινα πήγε να πάθει εγκεφαλικό όταν το έμαθε. Ο μπαμπάς Παπαγιώργης πήρε το σοβαρό ύφος του. ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ. Η ΘΕΣΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ !!! ΑΠΕΡΓΙΑ !! ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ!!!
  Μετά από μήνες ξεροσταλιάσματος χιλιάδων συμβασιούχων στη Β. Σοφίας ήρθε το χαρμόσυνο νέο. ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΜΕ !!!! ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ !!! ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ !!!
  Οι δεξιοί υπουργοί δαγκώθηκαν. Τα δικά μας τα πουλάκια πως θα τα ταίσουμε; ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΞΑΝΑΒΓΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΝΕ ΛΕΦΤΑ !!! ακούστηκε η αγριοφωνάρα του πιό αγριόφωνου υπουργού. Ετσι και έγινε. Χιλιάδες πουλάκια άρχισαν να μπαίνουν χαρούμενα από πόρτες, παράθυρα και χαραμάδες. Αρχισαν να τρώνε όλα μαζί το καναβούρι μέχρι που ο τόπος βρώμισε από τις κοτσιλιές τους και η μπόχα έφτασε στην Εσπερία.
  Οι Εσπεριώτες κοιτούσαν με την κατάσταση με ανοιχτό το στόμα. Τέτοιο χάλι δεν είχαν ξαναδεί.
  -Οχι μόνο θα αρρωστήσετε και θα ψοφήσετε όλοι αλλά η αρρώστεια σας θα μας κολλήσει όλους είπαν. Μόνη λύση είναι λιγότερο καναβούρι. Ετσι θα χέζετε λιγώτερο.
  -Σε ποιόν τα λέτε αυτά ρε; Φώναξαν όλα τα πουλάκια. ΑΠΕΡΓΙΑ !! ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ!! Μπροστά ήταν ο μπαμπάς Παπαγιώργης. Με τα μάτια γεμάτα μίσος που δεν κατάφερε να πάρει και αυτός καγιέν όπως κάποιοι συνάδελφοί του που ήταν στα κόλπα με τις προμήθειες αναλώσιμων φώναζε ΝΑ ΚΑΕΙ ΝΑ ΚΑΕΙ ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ Η ΒΟΥΛΗ !! Μια τράπεζα πιό πάνω είχε πάρει φωτιά και κάποιοι φουκαράδες είχαν βγεί στα μπαλκόνια. ΝΑ ΚΑΕΙΤΕ ΜΟΥΝΑΚΙΑ !!! φώναξε δυνατά και από το στόμα του κόντεψε να φύγει η μασέλα του.
  Ο μικρός Παπαγιώργης ήταν πιό ήρεμος. Μαζί με ένα φίλο του που έμοιαζε με βυτίο και μόλις είχε βγεί μετά από μήνες εγκλεισμού στη Ναυαρίνου περπατούσαν χαλαρά. Σε μια βιτρίνα με τηλεοράσεις είδε φευγαλέα τον ανταποκριτή ξένου καναλιού στην Αθήνα. Από κάτω έγραφε

  REQUIEM FOR GREECE

  (εδώ ήρθαμε, πάμε να φύγουμε)

 60. outlaw

  ειναι αληθεια…χιλιαδες κοσμου (που υπο αλλες συνθηκες δεν κατεβαιναν) ειχε κατεβει για πρωτη φορα μετα απο πολυ καιρο……
  εγω θα σας πω για το σκηνικο στη MARFIN ετσι οπως το εζησα εγω με τη παρεα μου μιας και ειμουνα εκει λιγο μετα αφου ειχε ξεκινησει η φωτια……
  τα γεγονοτα εξελιχθηκαν μεσα σε λιγα λεπτα….
  ενω περνουσαμε με την πορεια απο μπροστα …ειδαμε μια τζαμαρια (την αριστερη) της τραπεζας σπασμενη και φλογες να βγαινουν απο μέσα….
  μιας και το σκηνικο ητανε λιγο πολυ γνωριμο καναμε ακομα 5 βηματα …αλλα ξάφνου κατι μας σταματησε….ηταν οι φωνες των εργαζομένων απο το μπαλκονι….μεσα στο χαμο ουτε που καταλαβαινα τι ελεγαν…κατι σαν «θα μας καψετε ζωντανους»….
  απο κατω 5-10 ατομα απο μπλοκ , προφανως επειδη δεν καταλαβαιναν το σημαντικο του γεγονοτος η επειδη τελικα καταντησαν ζωα τους λιδορουσαν και τους μουντζωναν….φωναζωντας «καλα να παθετε» και ολα τα επακολουθα που σχετιζονται με τις τραπεζες που πινουν το αιμα μας….ΑΛΛΑ κανεις τους δεν σκεφτηκε οτι δεν μας το πινουν οι εργαζομενοι σε αυτες…..
  το σημαντικο της υποθεσης δεν το καταλαβαμε ουτε και εμεις που συνεχισαμε για ακομα λιγα μετρα ριχνωντας κλεφτες ματιες προς τα πισω…..
  ολοι πιστευαν οτι συντομα θα ερθει η πυροσβεστικη και θα τη σβησει…..μεχρι που οι φωνες απο μετεπειτα μπλοκ της πορειας μας εκαναν να γυρισουμε τρεχωντας…..
  ο καπνος που εβγαινε απο τους πανω οροφους ηταν πραγματικα πολυς…ενας εργαζομενος ειχε ειδη περασει σε διπλανο μπαλκονι και βοηθουσε μια συναδελφο του να περασει και αυτη….οι υπολοιποι 5-6 εργαζομενοι που πριν ειχαν μαζευτει στο μπαλκονι ειχαν εξαφανιστει…..
  ακομα και τωρα θυμαμαι τις τσιριχτες φωνες απο τους πανω οροφους και ανατριχιαζω……
  στο δρομο μια κοπελιτσα φωναζε «βοηθηστε τους!!!δεν ειμαστε κωλοπαιδα..δεν ειμαστε δολοφονοι» ….
  μια ομαδα διαδηλωτων απο τα αποκομμενα μπλοκ προσπαθησαν να παραβιασουν τη κεντρικη πυλη…..ηταν αδυνατον, ειχε σφραγιστει απο τους μεσα…και η φωτια απο τη διπλανη τζαμαρια δεν επετρεπε ηρωισμους….η θερμοκρασια ηταν μεγαλη σε κοντινη αποσταση….
  σε δευτερη φαση πεταξανε οτι βρηκανε μπροστα τους στην δεξια τζαμαρια…ενας πυροσβεστηρας εκανε τη δουλεια και 2-3 ατομα κλωτσωντας την προσπαθησαν να μεγαλωσουν την τρυπα…..
  προφανως δεν βοηθουσε και πολυ η ολη προσπαθεια τους απο πανω μιας και ολο το ισογειο ειχε τυλιχτει στις φλογες και στους καπνους….
  ο κοσμος συνεχισε να φωναζει για βοηθεια, καποιοι πιο ψυχραιμοι να δινουν οδηγιες για να ανοιξει ο δρομος για τη πυροσβεστικη….
  αφου ειχαν περασει τουλαχιστον 10 λεπτα απο οταν πρωτοειδαμε τη φωτια εφτασε πυροσβεστικο οχημα με ισχυρη συνοδεια ΜΑΤ και ΔΙΑΣ…..
  η φωτια στο ισογειο σβηστηκε σε λιγα δευτερολεπτα…τι γινοτανε πιο πανω δεν ξερω…..
  η κοπελιτσα συνεχιζε να φωναζει οτι δεν ειμαστε δολοφονοι….εγω την καθυσηχασα οτι ολα ενταξει λογικα τους σωσανε και υστερα απο λιγο εφυγα προς συνταγμα νιωθωντας ανακουφιση που ολα πηγαν καλα….ΠΟΣΟ ΛΑΘΟΣ ΕΚΑΝΑ….
  μετα απο μιαμιση ωρα που τρωγαμε δακρυγονα στο συνταγμα μου ηρθε μηνυμα απο φιλο…»3 νεκροι απο μολοτωφ σε τραπεζα» …..ηξερα σε ποια….
  μου κοπηκαν τα γονατα…….

 61. Πνευμα Αντιλογίας

  Με την σάτυρα περνάμε μηνύματα ποιο εύστοχα απο τι με βρισιές και εκβιασμούς. Το θέμα εχει ως εξής : αλλαγή εμφάνισης στις πορείες. Αλλαγή νοοτροπίας στο κράξιμο. Φανταστείτε το.

  Μέσα απο το γέλιο,την σάτυρα, την αυτοκριτική θα μάθουμε την αλήθεια

 62. sapsalski

  Οκ, τραγικός κ απαράδεκτος ο βγενόπουλος, όπως κ όλα τα υπόλοιπα μεγαλολαμόγια που στην ουσία κυβερνούν αυτή την χώρα.

  Όμως το ότι η τράπεζα δεν είχε πυρασφάλεια δεν δικαιολογεί τους δολοφόνους. Εξάλλου, ένας τεράστιος αριθμός επιχειρήσεων που είναι υποχρεωμένες από το νόμο να έχουν πυρασφάλεια είτε δεν έχουν ή έχουν ελλιπή. Τί θα πρέπει να κάνουμε κύριοι «οργισμένοι αγωνιστές»? Να πάμε να ρίξουμε μολότωφ σε όλες για να δούμε κατά πόσο έχουν σωστή πυρασφάλεια?

  Κλείνοντας, γιατί έχω την εντύπωση ότι αυτοί οι «οργισμένοι αγωνιστές» συνηθίζουν να αγωνίζονται για τη δημοκρατία με μάλλον φασιστικό τρόπο (μολότωφ, πέτρες) , στην πλειοψηφία τους, είτε είναι βολεμένοι -ίσως όχι και τόσο βολεμένοι πλέον- δημόσιοι υπάλληλοι, ή γιοί δημοσίων υπαλλήλων ή δεν έχουν δουλέψει και πολύ στη ζωή τους?

 63. Giannis

  Κάποιος ή κάποιοι πετάνε μια βόμβα μολότωφ σε μια τράπεζα που υπάρχουν εργαζόμενοι! Οι εργαζόμενοι δεν βρίσκονται στο ισόγειο γιατί απλά η τράπεζα δεν είναι ανοιχτή για το κοινό. Κάποιος ή κάποιοι φωνάζουν »έχει κόσμο μέσα ρε σεις τι κάνετε;» και παίρνει-ουν την απάντηση από κάποιον ή κάποιους »να καούν τα μουνάκια»,
  » γιατί να δουλεύουν, να ήταν μαζί μας στην απεργία». Ακριβώς μια μέρα πριν ο γνωστός Μάκης της Ζούγκλας μιλούσε για αίμα που έρχεται και έδειχνε το χάος της Αργεντινής με τους νεκρούς και τους τραυματίες και τους διαδηλωτές να παραμένουν στις θέσεις τους παρά τα χημικά των αστυνομικών δυνάμεων. Αν κάποιος εκ των διαδηλωτών ή των αστυνομικών πέταγε μια κοτρώνα στο κεφάλι και σκότωνε αυτόν τον φονιά που έριξε την μολότωφ όλα τα κανάλια, όλοι οι δημοσιογράφοι, οι κομμουνιστές κι οι συριζαίοι θα μιλούσαν για την δολοφονία από τους μπάτσους του νεαρού »Δημήτρη» που πάσχιζε για μια καλύτερη ζωή που του την έκλεβε καθημερινά το »σύστημα».
  ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΜΕ!!!
  Για να έχουμε καλύτερη ζωή θα πρέπει να μάθουμε να δουλεύουμε περισσότερο και να μιλάμε λιγότερο.
  ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΜΕ!!!
  Γιατί το ΔΝΤ δεν είναι ευαγές ίδρυμα. Γιατί οι
  δημόσιοι είναι τριπλάσιοι από όσους χρειαζόμασθε. Γιατί οι εργατοπατέρες είναι πιόνια του συστήματος, με παχυλούς μισθούς χωρίς να εργάζονται ξύνοντας συνεχώς την γλώσσα τους. Κι όταν δεν πάει άλλο βάζουν υποψηφιότητα για βουλευτές.
  ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΜΕ
  Γιατί όταν εισέρχονταν στην χώρα εκ/ρια λαθρο-
  μετανάστες και φτιάξαν τα γκέτο τους και το παραεμπόριό τους (60 δις και, παρακαλώ) εμείς λέγαμε »έλα μωρέ να φάνε κι αυτοί λίγο ψωμάκι- αφορολόγητο, δανεικό που τώρα πληρώνουμε εμείς και μας κακοφαίνεται..
  ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΜΕ
  Ανοίξανε οι προδότες πολιτικοί την πύλη στους Κινέζους και μέσα σε λίγα χρόνια έκλεισαν όλα τα εργοστάσια της βιομηχανίας μας σε ένδυση και υπόδηση
  ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΜΕ
  Γιατί ξοδεύαμε περισσότερα από όσα παράγαμε.
  Και να σπίτια, να εξοχικά, να αυτοκίνητα, 10 κινητά ο καθένας, κάθε μέρα διασκέδαση, μπουζούκια.
  ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΜΕ
  Γιατί οι πολιτικοί έπαιξαν τζόγο τα χρήματα των ασφαλιστικών μας εισφορών και εμείς τους ψηφίζαμε!
  ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΜΕ
  Γιατί κλέψανε οι πολιτικοί, κλέψανε κι οι πολίτες
  και χτίσανε βίλες και καίγανε τα δάση για να χτίσουν και το φθηνό τους εξοχικό οι μεροκαματιάρηδες αυθαίρετα κι όταν πήγαινε η μπουλτόζα να το κατεδαφίσει έμπαινε ο ιδρωκοπημένος ιδιοκτήτης, πρότασε τα στήθη του και κραύγαζε »πάνω από το πτώμα μου θα περάσετε».
  ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΜΕ
  και σεις όλοι θέλετε να κερδίζετε ακόμα πιο πολλά χρήματα, για την κατανάλωση ρε γαμώτο!
  ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΜΕ
  Και εμφύλιος να γίνει αυτό δεν αλλάζει!
  Οι δανειστές μας δεν μας πιστώνουν πια.
  Αν δεν αλλάξουμε σωτηρία δεν υπάρχει.

 64. Παράθεμα: Top Posts — WordPress.com

 65. Παράθεμα: Η 5 ΜΑΗ δεν είναι πιά όπως η 4. « ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΔΑΠ

 66. η άλλη Χριστίνα

  Γράφει η Χριστίνα:

  »3 ανθρωποι έφυγαν σήμερα απο τα σπίτια τους και δεν γύρισαν ποτέ.. και φταίμε όλοι γι’ αυτό.. δεν ειμαστε υπεύθυνοι μόνο για ότι κάνουμε, αλλά και για ότι αφήνουμε να συμβεί..»

  Απο αύριο τουλάχιστον, ας μην «αφήνουμε» να συμβεί.
  Όλοι μας.

 67. Θανάσης

  Η κρίση που περνά ο τόπος μας ίσως είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του Ελληνικού Kράτους.

  Η χώρα μας δυστυχώς είχε πάντα χρέη και ελλείμματα. Το φαινόμενο αυτό ήταν αποτέλεσμα των αναπτυξιακών επιλογών των εκάστοτε Κυβερνήσεων. Ήταν αποτέλεσμα των εκάστοτε πολιτικών που μοναδικό τους στόχο απ’ ότι φαίνεται είχαν το ίδιον όφελος.

  Το χρέος της χώρας μας ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι το ίδιο με το χρέος την περίοδο του 2000. Παρά τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν η χώρα μας δεν μπόρεσε να ανάκαμψη με αποτέλεσμα να βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών.

  Η παραγωγικότητα, η εκβιομηχάνιση, η διαφάνεια με την πάροδο των ετών αντικαταστάθηκαν από την «εκδούλευση» την «αρπαχτή» την αδιαφάνεια και την «Δημιουργική Λογιστική». Όροι που μας επέτρεψαν να πρωτοτυπήσουμε παγκοσμίως οικοδομώντας στην αβεβαιότητα και στην αναξιοκρατία, κρύβοντας τα ουσιαστικά προβλήματα .

  Η Ελλάδα σαν μία χώρα με «υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και παράγοντας πλούτο», όπως εμφάνιζε η δημιουργική λογιστική, αποτελούσε τον πλέον σημαντικό προμηθευτή σε υπηρεσίες και προϊόντα.

  Η αδρανοποίηση του παραγωγικού ιστού της χώρας και η αλόγιστη εκροή πόρων, όπως με την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και την αγορά οπλικών συστημάτων, συνέβαλαν σημαντικά να βρεθούμε στη θέση που βρισκόμαστε τώρα..
  Τα μεγάλα έργα υποδομής που πραγματοποιήθηκαν για την εξυπηρέτηση των αγώνων κατασπαταλώντας ευρωπαϊκούς και εγχώριους πόρους, θα μπορούσαν να γίνουν με μικρότερο κόστος, αφού θα ήταν απαλλαγμένα από τις διάφορες «μίζες»
  Τα αμύθητα ποσά για την ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων και τα συστήματα που μας προμήθευσαν δεν δούλεψαν και δεν δουλεύουν. Τα προϊόντα τους δεν έχουν ποιοτικά στάνταρ π.χ. τα υποβρύχια

  Το σύνολο των δαπανών που έγιναν στο τόπο μας, όλα αυτά τα χρόνια, δεν συνέβαλαν να αλλάξει θέση η χώρα μας.
  Η χώρα σταμάτησε να παράγει. Το εύκολο χρήμα και ο γρήγορος πλουτισμός άνοιξαν τον δρόμο για δραστηριότητες, πολλές φορές μη σύννομες. Η κάλυψη των βασικών αναγκών γίνεται κατά το πλείστον από εισαγωγές.
  Ήταν γνωστό το αναπόφευκτο, ότι κάποτε θα φτάναμε σε αδιέξοδο.
  Το ερώτημα όμως είναι γιατί σιωπούσαν οι συνοδοιπόροι στο αδιέξοδο.

  Γιατί σιωπούσαν οι τραπεζικοί κύκλοι που είχαν σημαντικές προμήθειες για να αποκρύπτουν τα χρέη μας, βγάζοντας ψευδής εκθέσεις;
  Γιατί σιωπούσαν τα κράτη των οποίων οι εταιρείες για την πώληση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους στήριζαν και προωθούσαν την μίζα και την αναξιοπρέπεια;
  Γιατί σιωπούσαν όλοι αυτοί που διαχειριζόντουσαν τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου;
  Επομένως εύλογα δυσανασχετούν οι πολίτες που καλούνται πάλι να πληρώσουν «το μάρμαρο».

  Να πληρώσουν για ακόμη μία φορά με τον πλέον επώδυνο τρόπο τις πολιτικές επιλογές των μέχρι σήμερα σωτήρων του έθνους.
  Γνωρίζουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα για όλους μας.
  Πότε επιτέλους θα πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται;

 68. – Δεν μπορώ να μη σκεφτώ ότι για αυτούς τους 3 ανθρώπους φταίμε κι εμείς. Έχουμε ευθύνη. Κάτι πρέπει να γίνει. (Αυτό σημαίνει περιφρούρηση, ό,τι λέει η Α.Μπ.)

  – Δεν μπορώ παρά να σκεφτώ ότι στις φλέβες μας κυλάει η ένταση μιας φοβερής διαδήλωσης. Δεν μπορώ παρά να σκεφτώ ότι στα ακροδάχτυλά μας υπάρχει έστω και λίγο απ’ το αίμα αυτών των ανθρώπων. (Εδώ με χάνεις. Γιατί δεν είναι η ένταση το πρόβλημα, είναι σαν να γυρίζεις στον Γκάντι. Είναι η σκόρπια βία, η εκτός του μαζικού κινήματος δράση. Βία χρειαζόταν, με σκοπό την επιβολή της παρουσίας των διαδηλωτών στο Σύνταγμα. Αυτή η βία που δολοφονεί εργαζόμενους είναι προβοκάτσια. Τρελάθηκα όταν σε διάβασα χτες να μιλάς για ενοχές.)

 69. (είδα ένα σχόλιό σου πιο πάνω, καλά κάνεις και σκέφτεσαι περιφρουρήσεις. Μην κάνεις αυτοκριτική για αυτό. Εχει τραβήξει αρκετά η μαλακία. Και η μαλακία αυτών που φώναζαν να καείτε είναι απίστευτη, βέβαια δικαιολογείται από το πάθος του αγώνα σε συνδυασμό με την αφελή πίστη ότι δεν πρόκειται να καούν στην πραγματικότητα. Οτι αυτό το σενάριο των πτωμάτων δεν παίζει. Ανεγκέφαλοι αναρχικοί ή ασφαλίτες δε με νοιάζει. Να τους πάρει ο διάολος πρέπει. … Αλλά στο σημείο που αναφέρω, ξαναδιάβασε την παράγραφο, είναι σαν να λες ότι είμαστε ένοχοι γιατί διαδηλώσαμε με δυναμισμό)

 70. Βυτίο,χρειαζόμαστε μερικές φωτογραφίες του Λούσιου…

 71. (την ίδια ανοησία διατυπώνει ο ράντικαλ με πιο περίτεχνο ύφος στο πρώτο του σημείο)

 72. Φίλε μου έβαλα quote από το post σου (πάντα με αναφορά) σε ένα δικό μου σχετικό. Αν σε ενοχλεί, πες μου να το κατεβάσω

 73. duke

  Η Marfin στην ανακοίνωση της πέταξε ένα τεράστιο «απεταξάμιν» που έλεγε ότι νιώθει οργή για τους ηθικούς αυτουργούς που δεν θα συλληφθούν όμως ποτέ. Προφανώς ο Βγενό βγάζει την ουρίτσα του απ’έξω. Στον δε ΣΔΟΕ, καιγόταν ο τρίτος όροφος, όπου βρίσκονται τα αρχεία με όσους χρωστούν στο δημόσιο…..Ο νοών νωείτω

 74. ισοκρατης

  δεν τους ψηφισα ,δεν εγλειψα,δεν επαιζα στο παιχνιδι τους ….και ερχονται τωρα οι γλυφτες οι ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΙ να μας πουν ολους ΣΥΝΝΕΝΟΧΟΥς….

  γελοια υποκειμενα που κρυβετε τις ενοχες πισω απο την δολοφονια 3 ανθρωπων …
  ενοχοι για τον φονο ειστε ολοι οσοι δημιουργησατε αυτην την κοινωνια…

  30.000 χιλιαδες παιδια πεθαινουν καθε ΜΕΡΑ απο πεινα …. αλλα ξερω στα αρ….

 75. Αντίστροφή μέτρηση

  Χθες την ώρα που επιχειρούσαν στα Εξάρχεια και άπλωναν τα χέρια τους αρπάζοντας τους κοντινότερους γιακάδας την στιγμή που δεκάδες κάτοικοι κράμονταν απ τα μπαλκόνια τους και φώναζαν αγανακτισμένα αφήστε τα παιδιά, ένα τάπερ γεμάτο φαγητό με αθώα κόκκινη σάλτσα προσγειώθηκε σε ένα λευκό κράνος…(αγαπώ την γειτονιά μου) Λίγες ώρες νωρίτερα ένας πενηντάρης άντρας παχύς και ασπρομάλης, με δυσκολία στο περπάτημα γιατί το αριστερό του πόδι τον έχει προδώσει τελευταία, διαδήλωνε για πρώτη φορά μετά την εποχή του τότε Πολυτεχνείου, αγανακτισμένος και φοβισμένος για τους καιρούς που έρχονται με ακρίβεια μαθηματική και ακρίβια αβάσταχτη… (αγαπώ τον μπαμπά μου).
  Αισθάνομαι ένα σφίξημο μετά τα χθεσινά ένα άγχος γιατί δεν αρκεί η κρίση μου και οι πράξεις μου για τις ευθύνες που καλούμε να αναλάβω.
  Μόνο μια φράση γυρνά στο μυαλό μου πως κάθε πράξη φέρει ένα κίνητρο(κι αυτό είναι υγειές είτε καλό είτε κακό) αλλά είναι τρομακτικό να βλέπεις μια κοινωνία να λειτουργεί σπασμωδικά γιατί η αντίστροφη μέτρηση άρχισε και που χώρος για κίνητρα και πράξεις συνειδητές.
  Κρατώ την όμορφη εικόνα της πιο μεγάλης διαδήλωσης που χουν δει τα μάτια μου… και σιωπώ…

 76. p.

  αυτος ο κωλογερος που ειπε «να καειτε …….» του ευχομαι να πεθανει φριχτα, να μην θαφτει ποτε και να μην το λυπηθει κανεις… και συνεχιζω ευχομαι να φαει μολοτοφ στα μουτρα να προσπαθει να σωθει και να του πετανε πετρες να το σπασουν στο ξυλο την ωρα που καιγεται και σταματαω εδω γιατι θα μπορουσα να γραψω ολοκληρο κατεβατο για αυτον τον πουσταρα νεατερνταλ.. ευχομαι μονο να μην βρεθουν ποτε στην θεση των αδικοχαμενων ατομα της οικογενειας του ξεκολιαρη κωλογερου.. γιατι το μουνι θα ζηταει βοηθεια και δεν θα του την δινει κανεις..θα του αρεσει τοτε του ξεκολιαρη??? τελοσπαντων η οικογενεια του δεν φταει σε τιποτα επειδη αυτος γαμιεται απ το πρωι μεχρι το βραδυ ο πουσταρας

 77. Ρε συ Βυτίο..
  να σου πω εγώ τί σκέφτομαι? Το πατέρα μου..
  Ήταν πιτσιρικάς, μικρότερος από μένα το ’67 όταν κατέβηκαν τα τανκς. Είχε καναδυο θείους με φάκελο, τους έβλεπε σπάνια, αγχώθηκε λίγο όταν κατάλαβε τί σήμαινε «επανάστασις» γι’αυτούς.
  Μού’πε ότι τότε κατάλαβε πως σ’αυτό τον τόπο δεν αλλάζει κι ούτε πρόκειται να αλλάξει τίποτα.
  Ποτέ δε συμφώνησα μαζί του. Ακόμα και τώρα, ανάποδα να με γυρίσεις πιστεύω ότι και η Ελλάδα και ο κόσμος θα αλλάξει.
  Αλλά τώρα κατάλαβα τί εννοούσε: η βρωμιά του κράτους «μας» δεν ξεπλένεται ποτέ.Μονίμως, από γενιά σε γενιά ανατροφοδοτείται, εξαπλώνεται και ζέχνει όλο και περισσότερο.
  100 – 200 – 300,000 κόσμος. Κάποιοι με την ελληνική σημαία να φωνάζουν να καεί το μπουρδέλο, κι ο Φύρερ να κραδαίνει τη ‘δημοκρατική νομιμότητα» έναντι καθενός τολμάει να σκεφτεί ότι το Σύνταγμα μπορεί να αλλάξει, να καταργηθεί ακόμα.
  100 -200 -300,000 κόσμος. Μία τράπεζα, σ’ένα νεοκλασσικό, σ’ένα δρόμο του κέντρου, σε μια πόλη που οι μολότωφ σε τράπεζες είναι σχεδόν καθημερινές. Μία τράπεζα, ανοιχτή, μόνη αυτή, σε μια πόλη που καίγεται σχεδόν καθημερινά, σ’ένα δρόμο που περνάν 100 -200 -300,000 άνθρωποι.
  ΝΑ μην είμαστε ανυπεράσπιστοι. Το κράτος δολοφονεί με στολή, δολοφονεί με κουκούλες, δολοφονεί με τα μέτρα τα «αναγκαία», δολοφονεί με τους πρωινατζήδες δημοσιογράφους των «δώστε πίσω τα κλεμμένα» banner, δολοφονεί με τις τράπεζες που έβγαλαν δις ευρώ τόσα χρόνια, δολοφονεί με τις στημένες συζητήσεις που στραγγαλίζουν κάθε ψήγμα αλήθειας και νοήματος.
  Δίκιο είχε ο γέρος. Η κουκούλα, το παρακράτος, οι εφπλιστές απ’τη μια κι ο λαός απ’την άλλη.
  Μας έμαθαν στο σούρσιμο ,μας έκαναν σκουλήκια για να μας πατάνε όταν γουστάρουν.
  Αισιοδοξία? Θα περιφρουρήσω όσο πιο πολύ μπορώ. Γενικώς προς κάθε κατεύθυνση και σε κάθε πορεία , σε κάθε εκδήλωση της ζωής μου. Εκεί θα βρω την αισιοδοξία..

 78. Υ.Γ. όταν λέω «δίκιο είχε ο γέρος» δεν εννοώ τον θρυλούμενο του «να καείτε μουνάκια». Το δικό μου γέρο εννοώ…

 79. κοινή λογική

  Θα ήταν περισσότερο τίμιο να δεχτείτε τους νεκρούς ως αποδεκτά θύματα. Συνεχίστε να ρίχνετε μολότοφ. Με κάθε μια που ρίχνετε φέρνετε πιο κοντά τον φασισμό. Με κάθε μια που φεύγει από το χέρι του διπλανού σας, είστε συνένοχοι. Ένας ο Βγενόπουλος που τους ανάγκασε να δουλεύουν, τρεις που ‘βάλαν την φωτιά, διακόσιοι που ήταν τριγύρω και χάρηκαν που καίγεται η τράπεζα. Δεν μας αξίζει μια καλύτερη κοινωνία, τουλάχιστον δεν είδα να την προσφέρει κανείς.

 80. Φίλε βυτίο,

  Λαϊκισμός; Χμ… Δεν ξέρουμε. Εκείνο που ξέρουμε: Άνετα, ο Γεωργελές κι ο Τσαγκαρουσιάνος θα το αναδημοσίευαν.

  Δεν το γράψαμε εμείς το ποστ και δεν έχουμε ενοχές. Το μπαλάκι είναι στη δική σου την αυλή…

  Τα λέμε

 81. ο σίσυφος τραβάει την ανηφόρα.

  @ ισοκράτη,
  ευχαριστούμε για τα ποιήματα.

  @ ψηφοφόρε του άκυρου,
  κρατάω το είμαστε μαλάκες, και την κλειστή τιβι.

  @ Χριστίνα,
  είμαστε μαλάκες, είμαστε και υπεύθυνοι. όχι σκέτη απαισιοδοξία ρε παίδες.

  @ Γιάννη,
  τώρα δεν προλαβαίνω να διαβάσω την ιστορία σου. με μια διαγώνια ματιά, ο Παπαγιώργης πάντως άξιζε καλύτερης τύχης. η τελευταία σας φράση είναι νομίζω υπεραπλούστευση.

  @ gianni, ok κάνετε διαπιστώσεις. Μπορούμε πάντα να βλέπουμε μόνο τα αρνητικά ή μόνο τα θετικά. αλλά ας μην τα μπλέκουμε όλα (μαζί και το μεταναστευτικό). Τόσα χρόνια δε μιλάγαμε και κοιτούσαμε μόνο τη δουλίτσα ή τη «δουλιτσα» μας. Ας μιλήσουμε και λίγο.

  @ αλλη Χριστίνα, μαζί σου. πώς όμως;

  @ Θανάση, και πότε, μα το θέμα είναι και πώς με ποιό τρόπο; εμείς τί κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση;

  @ duke, αυτό περί ΣΔΟΕ και αρχείων διαψεύστηκε. Εκτός των άλλων, θέλω να ελπίζω ότι το 2010 δε νομίζω να στηριζόμαστε σε φωτοτυπίες. Υπάρχουν και πισιά.

 82. @ αντίστροφη μέτρηση,
  κρατάω μαζί σου την κόκκινη σάλτσα και την όμορφη εικόνα της διαδήλωσης που ανάβει..
  λέτε: «γιατί δεν αρκεί η κρίση μου και οι πράξεις μου για τις ευθύνες που καλούμε να αναλάβω.»
  πιστέψαμε ότι δεν μπορούμε. με τόσα χρόνια μούχλας γίναμε ευθυνόφοβοι και διστακτικοί. Με όλες μας τις αντιφάσεις, με όλες τις αναπηρείες μας, αν δεν μιλήσουμε τώρα, πότε; Αν δεν προσπαθήσουμε τέλος πάντων. Σφίξιμο ναι. Να μας οδηγήσει σε μεγαλύτερη ωριμότητα.

  @ p, όμορφα λέμε.

  @ κοινή λογική, κανείς δε λέει τέτοια πράγματα. Ας μην κάνουμε συζήτηση λες και είμαστε στα τηλεοπτικά παράθυρα. Την καλύτερη κοινωνία δεν την έχει κανείς στην τσέπη για να την προσφέρει. Δικιά μας δουλειά είναι.

  @ estarian,
  ελεύθερα.

 83. @ μάνε τα είπαμε από τηλεφώνου. καταλαβαινόμαστε νομίζω. («δεν χρειάζονται περσσότερα..») τί μου ‘ρθε τώρα.

  @ δύτη και σελιτσάνε,
  νομίζω πως με νιώθετε. ζορίζομαι.

  @ regimientocinqo,
  σκέφτομαι τον καρατζαφ. να μιλάει για το Σ. και δεν το χωράει ο νους μου. Να μιλάνε για την αριστερά ως πιθανούς ανατροπείς. Που έχουν κάνει τις εργασιακές σχέσεις όχι λάστιχο, αλλά μια σκέτη τραγωδία. Τους βλέπεις στην τιβί, μετά μιλάω με φίλους που δουλεύουν σε ιδιωτικές εταιρείες και μου λένε τα αίσχη. Για ποιά νομιμότητα και ελευθερία μιλαμε;
  Κατά καιρούς σε όσα λες και γράφεις έχω τις διαφωνίες μου, αλλά σήμερα, υπό τις σημερινές οριακές συνθήκες είμαι μαζί σου, ειδικά σ’ αυτό «να μην μείνουμε ανυπεράσπιστοι». Ούτε στους δρόμους, ούτε στους χώρους εργασίας.

  @ LeftG700,
  ή να πω 540,
  Τσαγκ και Γεωρεγ.? είναι καλό αυτό τώρα?
  τεσπα, πέρα απ’ την πλάκα, όταν λέω ενοχή, εννοώ αυτό που ξεκινάει απ’ την αίσθηση της ευθύνης.

 84. Φίλε βυτίο,

  Όχι, δεν είναι καλό. Αλλά δεν είμαστε αναμάρτητοι· και δεν ρίχνουμε λίθους…

  Τα λέμε

 85. κοινή λογική

  @το βυτίο
  Αυτό ακριβώς είπα. Ότι κανείς δεν μπορεί να προσφέρει την καλύτερη κοινωνία. Μόνο που συμπεριλαμβάνω κι εμάς μέσα. Εγώ απλώς απογοητεύομαι και δεν θέλω να στηρίξω κανένα αγώνα από εδώ και πέρα. Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν την θέση τους για το πως θέλει να τραβήξει ο «αγώνας» τους. Αν θεωρούν ότι είναι καλό μέσο το να καίνε τράπεζες, ας δεχτούν ότι σε κάθε εκατό καμένες τράπεζες θα αντιστοιχούν και 3 νεκροί. Μέρος της ευθύνης όπως λες κι εσύ έχουν όλοι. Όσοι χαίρονταν ή ένιωθαν ανακουφισμένοι σε κάθε άλλη μαζική εκδήλωση από το γεγονός ότι «οι καταστροφές ήταν στοχευμένες», ας λάβουν υπόψη ότι κάθε στόχος ενδεχομένως να έχει και παράπλευρες απώλειες. Κάνω λάθος ή αν δεν υπήρχαν νεκροί και απλώς καιγόταν η τράπεζα θα ήμασταν ευχαριστημένοι;

 86. theo

  too little too late filoi mou.

  tosa xronia pou itan olos autos o kosmos????

  o kathenas th parth tou kai twra pou xanoune merika euro vgikane oloi stous dromous kai ti vlepoune agwnistes.

  katalavete oti exoume ftasei se dead end kai den yparxoun enallaktikes.

  katw ta kefalia kai doulepste na swsete th xwra giati ta xeirotera akoma den exoun erthei!!!

  ginete epitelous ypeythynoi polites kai niasteite gia tous ypoloipous gyrw sas.

  oloi mazi mporoume na kanoume thn Ellada pou oneirevomaste.

  filika,

  thodoris

 87. @ LeftG700 🙂

  @ κοινή λογική, ναι πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την αντίδρασή μας σ’ αυτό το ζήτημα. Η γιούχα δεν είναι αρκετή απ’ ότι φαίνεται. Θα πρέπει να βρούμε τρόπους.
  η γενική παραίτηση δεν ξέρω τί προσφέρει. Αλλά αν μιλάμε για ευθύνες, σίγουρα μέρος της ευθύνης μας είναι και να μην αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους.

  @ theo,
  το αν υπάρχουν εναλλακτικές είναι τουλάχιστον συζητήσιμο. Τί σημαίνει να δουλέψουμε; Υπό οποιεσδήποτε συνθήκες; Να πούμε ναι σε ότι πει η λέσχη των 300;
  Να βρούμε τον τρόπο.

 88. theo

  @ το βυτίο

  eyxaristo gia to post sou

  otan lew doulepste den ennow sth douleia mas alla san koinwnia kai nootropia.

  emeis eimaste ypefthynoi gia th katastash ths xwras, emeis epitrepsame th katastash na ftasei se auto to shmeio.

  mh me parekshgeis…

  pistevw sthn eleutheria logou kai opote xreiastike hmoun apo tous prwtous pou antidrouse alla oi kairoi twra apaitoun syspeirwsh kai omadikothta wste na vgaloume to topo apo to adieksodo.

  anti na koitazoume ayth th krish ws kati arnhtiko kai me pesimismo kalytera na th doume san thn xrysh efkaireia pou tosa xronia oneirevomastan gia na afisoume nootropies tou parelthontos pou akoma mas talipwroun pisw mas.

  elpizw na mhn se kourasa.

  filika,

  theo

 89. Πολύ μου αρέσει που μας εγκαλούν για συνενοχή πολλοί από αυτούς που με τις ψήφους τους τόσα χρόνια έφεραν την χώρα εδώ. Κοιταχτείτε σε κάνα καθρέφτη παιδιά, και αν δεν πιάσει σε κάναν ψ.

 90. Kris

  Ρε παιδιά, είμαι από επαρχία, ούτε έχω ιδέα από πορείες στην Αθήνα αλλά αναρωτιέμαι, είναι τόσο δύσκολο όταν δείτε κάποιον να σπάει κάτι ή να έχει μολότωφ, να πέσουν 10 άτομα πάνω του κ να τον ακινητοποιήσουν; Δεν υπάρχει περίπτωση όταν βλέπετε κάποιον κουκουλοφόρο να τον κράζετε να τον γελειοποιείτε, να τον πιάνετε έτσι ώστε να το σκέφτει καλά πριν ξανα έρθει; Μιλάω για κατάπνιξη επεισοδίου πριν αρχίσει ο χαμός με δακρυγόνα και φωτιές. Μπορεί να με βρίσετε να λέτε τι λέει η άσχετη, πάντως αν ήξερα ότι μπορεί να με πιάσουν κ να με δείρουν δε θα κατέβαινα για μαγκιές. Συγγνώμη κιόλας ,αν είναι βγάλτε με από την πλάνη μου, δεν έχω και πιο σχετικό άτομο να ρωτήσω.
  Τα επεισόδια και τα έκτροπα τόσο καιρό τα βλέπω στην τηλεόραση μετά από κάθε πορεία. Και οι διαδηλωτές χάνουν το δίκιο τους και αντί να έχουν σύμμαχους τους πολίτες τους έχουν απέναντι επειδή καταστέφονται οι περιουσίες τους . Είναι τόσο ουτοπικό να αλλάξει αυτή η κατάσταση με τους κουκουλοφόρους;

 91. Τόση οργή, τόση θλίψη

  Λίγο χρόνο για να αναλογιστούμε
  Να οργανώσουμε την σκέψη να βγουν οι λέξεις

  Οι βολές δεξιά και αριστερά δεν ωφέλησαν ποτέ
  Μεγάλωσαν το κοινωνικό σχίσμα μόνο
  Χρειαζόμαστε όσο ποτέ να ενωθούνε,
  με τα συνθήματα, με τις φωνές μας με την παρουσία μας
  Η βία δεν είναι μόνο στην μολότοφ. Είναι καθημερινή
  Ένα μπαμ όμως, δυο, τρια μας αφήνουν άναυδους… και παγωμένους
  Όσοι βρέθηκαν κάτω ήταν εκστασιασμένοι από το πλήθος του κόσμου
  Μια έκσταση που την πήρε το σοκ των τριών θανάτων

  Τι να αναλογιστεί κανείς μετά?
  Τι να εξηγήσει?
  Και πόση ευθύνη παίρνει ο καθένας?

  Αν ο έλεγχος χάνεται και ο αγώνας καπηλεύεται από τραμπούκους ανεγκέφαλους δολοφόνους
  τότε το κίνημα -από όπου κι αν είναι το κάλεσμα- θα πρέπει να δυναμώνει να οργανώνεται και να είναι έτοιμο για τέτοια χτυπήματα: να μπαίνει μπροστά και να τα εμποδίζει.

  Η ευθύνη μετά τι εχει να δηλώσει?
  η καταδίκη στη βία στα λόγια τι έχει έμπρακτα να μας πεί?
  Να εμποδίζουμε παρόμοιες κινήσεις
  εγώ, εσύ, όσοι είναι εκεί.
  αφού το γνωρίσουμε εξ άλλου πως στην πλατη μας γίνονται

  Θα προτιμούσα να τα λέγαμε από κοντά κάποια στιγμή

 92. le vert

  Το χου με πει το χουμε πει και το χουμε ξανά πει:η βία μιλάει τη γλώσσα της εξουσίας. Της εξουσάις που κρύβεται σε προσχήματα, σε κουκουλές, σε γνωστούς-άγνωστους και σε άνανδρους που δεν εμφανίζονται ποτέ. Γιατί οι γενναίοι φυλακίζονται.
  Δε μπορεί να σκεφτόμαστε πια να κατέβουμε στους δρόμους μήπως κάποιος μπαχαλάκης σκοτώσει έτσι για πλάκα 2-3 ανθρώπους. Πρέπει να βρεθεί μία λύση. Πραγματικά οι πορείες παράγουν πια φόβο. Είναι κάτι άγριο που δεν έχει σχέση πια με την κουλτούρα της μη βίας.

 93. @ le vert, ναι μιλάει τη γλώσσα της εξουσίας,αλλά
  α) http://www.triaridis.gr/keimena/keimD067.htm
  β) οι πορείες που παράγουν φόβο είναι στο χέρι μας ν’ αλλάξουν. Αν είναι ιστορική η στιγμή, είναι και η ευθυνη.
  να τους σταματήσουμε. ο δρόμος δεν τους ανήκει. τρομοκρατία απ’ τη μια τρομοκρατία απ’ την άλλη, δεν πάνε στο διάβολο λέω γω;
  θα επανέλθω.

 94. tram21

  Τελείως συμπτωματικά βυτίο, διάβαζα κι εγώ το κείμενο αυτό του Τριαρίδη. Μπορεί να μη συμφωνώ 100%, αλλά αναγνωρίζω ότι λέει τα πράγματα με τ’ όνομα τους και θέτει όλους μας ενώπιον των ευθυνών μας.

 95. Το σημαντικό θέμα περί αυτής της πορείας είναι το τεράστιο πλήθος που συγκεντρώθηκε..
  Ο αληθινός χαρακτήρας της κυβέρνησης φάνηκε από τα δακρυγόνα που εκτοξεύονταν συνεχόμενα, μέσα στις αλυσίδες της πορείας από τους robokop…
  Τον τελευταίο καιρό βλέπω παντού αστυνομία, είναι για την ασφάλεια μας ή για την ασφαλεια τους?
  Για μία διαφορετική ανάλυση του γεγονότος με τους τρεις νεκρους : http://efhbos.wordpress.com/2010/05/05/5-5-2010/

 96. @efhbos

  ναι αυτό με την αστυνομία παντού το έχω προσέξει και εγώ…εδώ σήμερα είδα το πρωί στο Μαρούσι 6 αστυνομικούς μισοκρυμένοι πίσω από τους πυλώνες στον σταθμό του ΗΣΑΠ να κοιτάνε ποιοι μπαίνουν και ποιοι βγαίνουν….που στο συγκεκριμένο σημείο (επειδή δουλεύω εκεί) δεν έχω δει πότε κανέναν.

  plus ότι η συμπεριφορά τους εχθές το βράδυ στην συγκέντρωση ήταν απαράδεκτη. Μου δίνουν την εντύπωση (γιατί εντολές εκτελούν) ότι κάποιοι τους προετοιμάζουν για κάτι.

 97. @ theo, αλλαγή νοοτροπίας, χρειάζεται σίγουρα. αλλά δεν φτάνει αυτό, χρειάζονται και πολιτικές λύσεις που να μη συνοψίζονται στο σου κόβω το χαρτζιλίκι

  @ antidrasi+sex, είπαμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας και κόντεψε το ντού νδπασοκ να μας πείσει ότι για όλα φταίει η Αλέκα που διώχνει τον τουρισμό.

  @ Kris, το ζήτημα της περιφρούρησης είναι τεράστιο. Όπως και να έχει δεν είναι και το πιο απλό πράγμα να πλακώνονται οι διαδηλωτές μεταξύ τους.

  @ streetfox, ναι θα τα πούμε κι από κοντά. Το ερώτημα είναι πάντως πώς; πρακτικά πώς θα τους εμποδίσουμε;

  @ tram21, οκ δεν είναι ότι με καλύπτει και μένα πλήρως. Συναισθηματικά πάντως με έπιασε. Νομίζω ο Τριαρίδης στο ζήτημα αυτό έχει κρατήσιε γενικώς μια πολύ ενδιαφέρουσα στάση και με παλιότερα κείμενά του.

  @ έφηβε και tougo,
  η αριστερά παρασχολήθηκε με τα ΜΑΤ. Η συμπεριφορά τους είναι τραγική, προκλητική, μέχρι και παράνομη και ότι θες. Δεν είναι τα ΜΑΤ όμως το βασικό μας πρόβλημα, ούτε καν το δευτερεύον.
  Εμείς τί κάνουμε στην παρούσα συγκυρία είναι το ερώτημα.

 98. βρίσκω τέλειο αυτό με τους σκύλους που κυνηγάνε τα αυτοκίνητα… (σχόλιο από αντίδραση + σεξ)

 99. @βυτίο

  φυσικά και δεν είναι τα ΜΑΤ το θέμα…το πρόβλημα είναι ότι αποκτούν μια συμπεριφορά του (φταίνε στανταρντ οι από πάνω) …όποιος διαφωνεί θα φάει και ξύλο. Πατάνε και στο τραγικό γεγονός και ότι τώρα λόγο αυτού θα είμαστε πιο προσεχτικοί από ποτέ για τις φασαρίες που γίνονται σε συγκεντρώσεις.

  Όλο αυτό σε κάνει να αναρωτιέσαι από άρχισε το ντόμινο και έφτασε στα ΜΑΤ και αν υπάρχει τρόπος να το αναστήλεις.

  Ο μόνος τρόπος είναι η ειρηνική διαμαρτυρία αλλά όσο και το να δέρνουν να είναι κατά τους υπάρχουν πολλοί διαδηλωτές που δεν θέλουν να φάνε ξύλο/χημικά για κανέναν απολύτως λόγο και άρα δεν κατεβαίνουν.

  Μετά θα βγαίνουν διάφοροι μαλάκες και θα λένε ….να δεν είχε συμμετοχή.

  ξέφυγα λίγο αλλά νιώθω μια μπερδεμένη αγανάκτηση τις τελευταίες μέρες.

 100. βυτίο σήμερα είχα ακριβώς την ίδια κουβέντα, συμφωνώ κι εγώ ότι παραασχοληθήκαμε με τα ΜΑΤ. Αυτοί τη δουλειά τους, εμείς τη δική μας -το πραγματικό πρόταγμα όμως είναι αλλού…

 101. Παράθεμα: Υπόγειες Διαδρομές « Μέσα στη Νύχτα

 102. χαμένος

  Εξηγήστε μου, το παρακάτω:
  Αυτοί που προκαλούν τις καταστροφές τις προκαλούν ακριβώς δίπλα σε απλούς διαδηλωτές. Στο συγκεκριμένο γεγονός, μέσα σε μια πορεία με χιλιάδες κόσμο. Δεν μπορεί να παρακαμφθεί το ότι κανείς δεν έκανε κάτι για να τους σταματήσει. Θεωρώ επίσης ότι δεν υπάρχει περίπτωση αν εμφανίζονταν η αστυνομία αμέσως μετά τον εμπρησμό, να μπορέσει να τους πιάσει. Είναι δεδομένο ότι θα διευκολύνονταν οι εμπρηστές να χαθούν στο πλήθος και πολύ πιθανό ότι οι διαδηλωτές θα εμπόδιζαν ηθελημένα την αστυνομία να τους καταδιώξει. Εάν δεν σκοτώνονταν τρεις άνθρωποι, δεν θα θυμόμασταν αυτό τον εμπρησμό σήμερα. Δεκάδες μαγαζιά και τράπεζες καίγονται και καταστρέφονται μπροστά σε απλούς διαδηλωτές. Απλώς στην συγκεκριμένη υπήρχαν και άνθρωποι. Συνεπώς, εάν οι διαδηλωτές/κοινωνία δεν μπορεί να προασπίσει την αποφυγή καταστροφών (και ενίοτε θανάτων) αλλά δεν θέλει να αφήνει την αστυνομία να το κάνει αυτό, ποιος γαμώτο μου θα το κάνει;

 103. theo

  o kathenas pairnei auto pou tou aksizei….

 104. Παράθεμα: Ο χαμένος τα παίρνει όλα. « Η Ζωή στο Σαλόνι

 105. ισοκρατης

  για μας που μεγαλωσαμε οντως τα ματ ειναι απλως το μακρυ χερι καποιων αλλων, που αυτοι ειναι το προβλημα.
  Ομως η στρατηγικη της εντασης στα εξαρχεια ,με συμμετοχους -ματ -διας κτλ..- οδηγει με μαθηματικη ακριβεια, ενα κομματι πιτσιρικαδων βασικα , στην ασκηση τυφλης βιας τοτε που τους ΄΄παιρνει»….στις πορειες δηλαδη…
  και αυτο μας αφορα ολους και πολυ.

 106. Παράθεμα: ¡Ya basta! Όχι στο όνομα των αγώνων μας, όχι στο όνομά μας « Το κόκκινο μπαλόνι

 107. Φίλε βυτίο,

  Τις προάλλες συζητήσαμε λίγο εδώ. Στο σημερινό μας ποστ αναφερόμαστε στο ζήτημα. Συμπεριλαμβάνουμε μάλιστα και την πληροφορία που μετέδωσες εδώ για τον ηλικιωμένο που φώναξε «να καείτε…». Αν και δεν αναφερόμαστε σε σένα ειδικά, σε είχαμε κάπου στο μυαλό μας και σένα όταν το γράφαμε. Επομένως αισθανόμαστε υποχρέωσή μας να σε ενημερώσουμε για να το διαβάσεις αν θέλεις και να καταθέσεις την όποια άποψή σου -επίσης αν θέλεις.

  Τα λέμε

  ΥΓ Ελπίζουμε να μην εκλάβεις το σχόλιο ως έμμεση …διαφήμιση. Το κάναμε παλιά στην αρχή και άμεσα, χωρίς ντροπές. Τώρα είναι σκέτη δεοντολογία.

 108. @ tougo,
  παρόμοιες σκέψεις κάνουμε πάντως. απ’ όπου κι αν το πιάσεις, δυσκολεύεσαι να βρεις απάντηση της προκοπής.

  @ δύτη,
  έτσι όπως είναι το πράγματα αναρωτιέμαι ποιός μπορεί να θέσει τα σωστά ερωτήματα. Πάντως αν διάφορες συζητήσεις ακούω ότι είναι ώρα να τεθούν πιο πρωωθημένα αιτήματα. Δεν νομίζω ότι συμφωνώ, απλά το αναφέρω.

  @ χαμένε,
  δεν είναι κι έτσι απλό το θέμα. Δεν είναι δλδ ότι προσπαθεί η αστυνομία να τους πιάσει και δεν τους αφήνουν οι διαδηλωτές. Η αστυνομία 9 στις 10 αλλού έχει το νου της.

  @ theo,
  δεν ξέρω αν μας συμφέρει να το πιστεύουμε αυτό.
  και πέρα απ’ την πλάκα, δεν το πιστεύω κιόλας ότι ισχύει αυτό. Κάπως χριστιανικό μου φαίνεται.

  @ ισοκράτη, βεβαίως μας αφορά και πολύ. Το θέμα είναι ότι νομίζω ότι οι ανοχές της κοινωνίας στις παρεκτροπές των ΜΑΤ είναι πολύ μεγάλη. Επιστρέφουμε δυστυχώς από άλλους δρόμους, στο τάξη και ασφάλεια.

  @ leftG700,
  ελεύθερα. το ζήτημα είναι να προχωράει η κουβέντα, όχι το μαγαζάκι του καθενός, οπότε καλά κάνατε.

 109. Παράθεμα: Ένστολοι “Αναρχικοί” « Γιώργος Μαργαρίτης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s