ζουμ στο πρόσωπο

Οι κάμερες δεν λειτουργούν για να πιαστούν όσοι παρανομήσουν. Δεν αναστέλλουν παραβατικές συμπεριφορές. Δεν αποτρέπουν ανθρωποκτονίες, θανατηφόρες ληστείες ή βιασμούς. Οι κάμερες δεν είναι εκεί για χάρη του νόμου, των πολιτών ή για τη διευκόλυνση της αποδεικτικής διαδικασίας ενώπιον του δικαστηρίου.

Οι κάμερες, όπως και κάθε οθόνη που προβάλλει τις σκιές μας παρά τη θέληση μας (;), ζητάνε το μερίδιό τους στις κάθε λογής αποφάσεις μας. Η παρακολούθηση της πρωινής βόλτας, της διαμαρτυρίας, του πρώτου φιλιού ή μιας εκνευρισμένης χειρονομίας αποσκοπεί τελικά στη ρύθμιση της κάθε λεπτότατης πτυχής της ζωής μας. Το ξέρεις από πριν, σε κοιτάνε. Η Πανεπιστημίου είναι μια σκηνή, ένα πάλκο. Άρα να συμπεριφερθείς ανάλογα. Να ρυθμίσεις την εικόνα σου ανάλογα. Φτιάξε το είδωλο που σ’ αρέσει και πρόβαλλέ το στην οθόνη. Οι μπάτσοι, οι ανακριτές, οι καλόπιστοι εισαγγελείς δε θα σου αναγνωρίσουν κανένα ελαφρυντικό. Το άγρυπνο κι ακούραστο μάτι της δικαιοσύνης είναι εκεί και καταγράφει την ανάσα σου. Το θέμα δεν είναι να μην παρανομήσεις, αλλά από πριν να υιοθετήσεις ένα είδος συμπεριφοράς. Οι πράξεις σου να εμπίπτουν στις από το κοινό αποδεκτές κι αναγνωρίσιμες ενέργειες.

Όψιμοι πρωταγωνιστές σε μέτρια ταινία επιστημονικής φαντασίας με θέμα την πρόγνωση του εγκλήματος (minority report) ή απλά πειραματόζωα στις ευφυείς ιδέες του J. Bentham και του Πανοπτικού του. Έλα, όλοι σε κοιτάνε, δείξε τον καλύτερο εαυτό σου. Γίνε παράδειγμα. Show, παράλληλες πραγματικότητες, παραληρήματα περί ασφάλειας. Είμαστε μικρά ηθικά, όμοια ανθρωπάκια που βλέπουν τις ίδιες σειρές, αγοράζουν το ίδιο σαπούνι και μοιράζονται τα ίδια όνειρα.

Η κάμερα ζουμάρει κι η διαφορετικότητα είναι ο στόχος. Επιλογές, δρόμοι, προσανατολισμός στις πολλαπλές διασταυρώσεις. Παρόμοια έργα στα σινεμά. Το δράμα κι η γελοιότητα μιας ζωής σε απευθείας μετάδοση. Οι ηθοποιοί ανταλλάσουν τις ίδιες πάνω κάτω ατάκες. Στο τέλος ο κομφορμισμός κερδίζει το χειροκρότημα ως υπόκλιση στη νομιμότητα και την ανάπτυξη.

Advertisements

3 Σχόλια

Filed under ασυναρτησίες

3 responses to “ζουμ στο πρόσωπο

  1. «Η κάμερα ζουμάρει κι η διαφορετικότητα είναι ο στόχος.»

    Συνολικά, πολύ εύστοχο κείμενο.

  2. ευχαριστώ niemandsrose,
    δεν ξέρω ίσως να ‘μαι υπερβολικός, αλλά εξακολουθώ να βλέπω στις κάμερες λιγότερο την καταστολή και περισσότερο ένα είδος ρύθμισης ή και χειραγώγησης της συμπεριφοράς.

  3. Η «νύχτα με τις μάσκες» θα μεταμορφωθεί σε «καθημερινότητα με τις μάσκες». Αν δεν το έχει κάνει ήδη…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s