και το zapping είπε: χαίρε Μπένυ

Οι εκλογές μας τελείωσαν κι εμείς φτου κι απ’ την αρχή για άλλα τρία, τρεισήμισι (ή τριάμισι όπως μας διορθώνει γνωστός τηλεπαρουσιαστής) χρόνια. Δυσαρέσκεια ακούγαμε, δυσαρέσκεια νιώθαμε, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι δυσαρέσκεια έβγαλε η πολυαγαπημένη μας κάλπη.

Αυτό που σίγουρα έβγαλε είναι δέκα έδρες για το ΛΑΟΣ, και μια οριακή αυτοδυναμία για το κόμμα που είναι έτοιμο να αποκαθηλώσει το έμβλημά του για χάρη της ένδοξης ελληνικής σημαίας. Τα κόμματα της Αριστεράς, όπως την εννοούν οι ντόπιοι εκφραστές της αγκύλωσης, των περδικλωμένων ιδεών και της παντελούς απουσίας εναλλακτικής πρότασης, υποτίθεται ότι ανέβηκαν. Το αν όντως ο κόσμος επέλεξε αυτούς ή απλώς δεν άντεχε τους άλλους είναι προς συζήτηση. Ακόμη οι ψηφοφόροι, μεταξύ άλλων, απλά επιβεβαίωσαν την ανυπαρξία του ΠΑΣΟΚ, ενώ ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό επέλεξε την αποχή είτε γιατί δεν του αρέσουν οι αερολογίες περί εκπροσώπησης, είτε γιατί δεν βρήκε λόγο να κάνει τα πολλά ή λίγα χιλιόμετρα ως την κάλπη.

Αυτό που μοιάζει ανησυχητικό δεν είναι το αν οι ψήφοι μας χάρισαν το αστραφτερό χαμόγελο του εκλεκτού σε πρόσωπα που διασκεδάζουν το κοινό με ακροδεξιές κραυγές. Δε μας τρομάζει ακόμα η διαφαινόμενη αδυναμία των φερόμενων ως αριστερών δυνάμεων να καταφέρουν να συνενοηθούν ή να πετύχουν κάτι με τις παραπανίσιες έδρες τους.

Εκείνο που αξίζει την προσοχή, αν όχι την αγωνία μας, είναι οι σχεδόν απόλυτα τηλεορασόπληκτες επιλογές σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Η κάλπη έδειξε για νικητές ανθρώπους, που αραδιάζουν ασυνάρτητες κραυγές, που προτάσσουν στιλ κι όχι ιδέες, που δεν ακούν κι όμως έχουν μόνο δίκιο. Ο φάκελος περιείχε ονόματα που πιο πολύ εμφανίζονται, παρά γνωρίζουν και επίθετα που κατέχουν μόνιμη θέση στην ομάδα των απρόσκλητων που εισβάλλουν σπίτι μας με το πάτημα ενός κουμπιού. Ο Αρανίτσης σ’ ένα κείμενο για το Θεοδωράκη, είχε γράψει πως οι παλιότεροι αριστεροί …απέτυχαν άλλωστε να συλλάβουν το γεγονός ότι η τηλεόραση δεν είναι όπλο των αντιπάλων αλλά ο ίδιος ο αντίπαλος αυτοπροσώπως. Παρομοίως και η λεγόμενη «επικοινωνιακή» πολιτική συνολικά. Αυτό ακριβώς δεν φαίνεται ακόμη και σήμερα να υπολογίζουμε, παρόλο που (νομίζω ότι) είναι εμφανές ότι ακόμη κι όσοι κατηγορούνται ως «ακροδεξιοί», κάθισαν στα έδρανα, όχι τόσο λόγω των ιδεών τους, όσο λόγω των εκπομπών και της υπερπροβολής από την άπληστη για αίμα και κραυγή τηλεόραση. Χωρίς να θέλω να πω ότι η τηλεόραση είναι ο διάβολος, είναι σίγουρο ότι η επιρροή της σε όλα τα επίπεδα είναι τεράστια και παραδόξως υποτιμημένη. 

Εκεί που το κέφι απ’ το εκλογικό πανηγυράκι είχε ανάψει για τα καλά (κι αφού βέβαια έχουμε ξεχάσει με φοβερή ταχύτητα τους τόπους που σκεπάστηκαν από στάχτη και πτώματα), ο κ. Βενιζέλος έκανε, λέει, αρχηγική εμφάνιση. Ένιωσε (όπως είχε πει κι ο κ. Αβραμόπουλος κάποτε σε μια συνέντευξή του) πως τον φωνάζει ο τόπος και το καθήκον. Όσο κι αν αγαπάμε την υπερβολή, τέτοιου είδους μεγαλοστομίες, που μας προετοιμάζουν για το χειρότερο, προκαλούν μόνο τρόμο. (Ή ίσως και μια περίεργη απορία για το αν κάπου εκεί έξω υπάρχει κάποιος με τ’ όνομα καθήκον που συνηθίζει ν’ ανοίγει κουβέντα με τους μεγάλους πολιτικούς άνδρες). Τρόμο ακόμα προκαλεί η πρόταση του συνταγματολόγου για debate, τηλεοπτικό δηλαδή διακανονισμό μεταξύ των δύο υποψηφίων, προτού καν μαζευτούν οι ίδιοι οι ΠΑΣΟΚΟΙ να ξεκαθαρίσουν τί θέλουν και τί πιστεύουν για το κόμμα τους. Λες και για τη χασούρα τους φταίει αποκλειστικά η φάτσα του ΓΑΠ (η εικόνα στην οθόνη δηλαδή) κι όχι η ολοκληρωτική έλλειψη σοβαρών προτάσεων και απόψεων.    

Χορτάστε λοιπόν τώρα στελέχη του «κινήματος» να τρέχουν να δηλώσουν υποστήριξη στον ένα ή τον άλλο, όλοι φυσικά υποκινούμενοι αποκλειστικά από την αγάπη τους για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Η δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ όμως, έχουν από καιρό χωρίσει, αν είχαν και ποτέ την παραμικρή σχέση. Μικρή ένδειξη γι’ αυτό αποτελεί το πώς γυαλίζει το μάτι ορισμένων και μόνο στη μυρωδιά της εξουσίας. Δύο μόλις μέρες μετά τη μεγαλειώδη ήττα, κάποιοι δε διστάζουν να δείξουν ότι, αν μπορούσαν πριν τρία χρόνια, θα είχαν πάρει τις καρέκλες σπίτι τους, τέτοια μανία έχουν.

ΥΓ. Απλά να υπενθυμίσω ότι ο κ. Βενιζέλος, που πολλοί θαυμάζουν για το λέγειν του, έχει κάνει τη σαφή όσο και μεστή νοήματος δήλωση ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα σοσιαλιστικό, δημοκρατικό, προοδευτικό, λαϊκό, αυθεντικό κόμμα που εκφράζει ένα ριζοσπαστικό και μεταρρυθμιστικό πνεύμα. Όλα μέσα, για να μην τρομάξουμε τον μικροαστό πελάτη και τον χάσουμε, που λέει κι ο Πανούσης.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under πολιτικά

One response to “και το zapping είπε: χαίρε Μπένυ

  1. le vert

    θα συνεχίσω να πιστεύω ότι η καλύτερη όραση είναι αυτή ( ή αυτί) της ακοής. και εξάλλου επειδή τίποτα δεν εκπορεύτεαι από το χώρο του τυχαίου, είναι σαφές το μήνυμα του ειδώλου τού σώματος του Βενιζέλου. Πόσο η εικόνα του εκφράζει έναν ψυχισμό όπως αυτός που τόσο εύκολα αφήνεται να ανακαλυφθεί στον Ερμή του Πραξιτέλη? Και δεν εννοώ ότι o ψυχισμός του τελευταίου είναι αλάνθαστος ή φυσιολογικός. Εννοώ όμως ότι αυτός του πρώτου φανερώνει το ψυχικό του έλλειμμα, την ψυχική του αναπηρία, κατακλυσμένη από ματαιοδοξία και μισαλλοδοξία, αναγνωρίζεται πανεύκολα παρατηρώντας το ρομποτικό τρόπο ομιλίας του, απογυμνωμένο από κάθε είδους συναισθηματισμό ο οποίος αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα ανδρών επιφανών, αν όχι ανδρών και ανθρώπων. Βυθισμένος σε ένα απατηλό πάθος, αυτό της μοντέρνας, κούφιας και ωραιοποιημένης πολιτικής καριέρας, δε διαφέρει από κάποιον ο οποίος ισορροπεί τον ψυχισμό του με μία σύριγγα ή ένα χαρτοπαίγνιο. Τουλάχιστον οι τελευταίοι κινούνται και δρουν σε προσωπικό επίπεδο και για τον ευαυτό τους. Γνωρίζουν τι επιθυμούν και ποια λαγνεία τους φωνάζει. Γιατί και όλοι αυτόι οι σύγχρονοι πολιντικάντηδες έχουν δημιουργήσει πλήρως ερωτική σχέση με την καρέκλα.Αν υποψιαστώ ότι αφήνομαι σε μία πέτρα ή κάλλιον σε ένα βράχο να μου επιβληθεί με διαθέσεις βιασμού (ψυχικού, πολιτικού και τελικά σωματικού) δε μου μένει παρά να βαφτίσω την παράνοια λογική και να συνεχίσω φυτοζωώντας.Ή μήπως να αντισταθώ? Πάλι το δίλλημα μιας ψεύτικης μοντέρνας, ανούσιας, επιλογής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s