κι όμως οι εκλογές γίνονται για μας

Μέρες πριν αρχίσει η φλόγα να σκεπάζει τα μάτια μας οι πολιτικοί είχαν ήδη κατακλείσει τις οθόνες και τα ραδιοκύματα ζητώντας με κάθε άλλο παρά κομψό τρόπο την ψήφο μας.

Μαζεύονται πέντε άνθρωποι γύρω από το ίδιο τραπέζι και συνομιλούν, μα δεν κοιτάνε ο ένας τον άλλον, πάρα κατευθείαν την κάμερα, σημάδι του σεβασμού που τρέφουν ο ένας για τον άλλο, αλλά και της τρομακτικής τους καούρας να αποσπάσουν την παραμικρή συμπάθειά μας. Δυσκολεύονται να συνεννοηθούν για το οτιδήποτε, φωνάζουν μες στα σπίτια μας λες και δεν τους περνάει ποτέ απ’ το μυαλό ότι είναι απρόσκλητοι κι ανεπιθύμητοι, βγάζουν στη γύρα την αλαζονεία και την ημιμάθειά τους χωρίς καμία ντροπή. Είναι οι υποψήφιοι βουλευτές μας και είναι πέρα για πέρα δικοί μας.      

Στην φυσιολογική βαρεμάρα που προκαλεί το κάθε ψέλλισμά τους, καλούμαστε τώρα ν’ αντιτάξουμε όση δύναμη μας έχει απομείνει.  Την στιγμή που ουρλιάζουν όλοι μαζί, που η παράνοια κι η σιγουριά του επιτυχημένου ξεχειλίζουν απ’ την οθόνη καλούμαστε να επιδείξουμε υπομονή και ψυχραιμία. Σ’ αυτές τις εκλογές θα είμαστε οι άγρυπνοι και προσεκτικοί παρατηρητές. Δε θα κλείσουμε την τηλεόραση, θα νικήσουμε την ανία και θα τους κοιτάξουμε ακόμη πιο καλά. Θα καταγράψουμε τα λόγια τους, θα μετρήσουμε τις εκφράσεις τους, θα τους φάμε στη μάπα. Γιατί ήρθε η ώρα να καταλάβουμε ποιος μας κυβερνάει τόσα χρόνια. Ήρθε η ώρα ν’ αφήσουμε κατά μέρος τις βολικές δικαιολογίες και να αντικρύσουμε την πραγματικότητα. Ποιος παίρνει αποφάσεις, ποιος ψηφίζει τους νόμους, ποιος είναι υπουργός. Ας τους προσέξουμε γιατί εμείς τους βάζουμε εκεί που είναι, εμείς τους καθίζουμε στις καρεκλίτσες τους, εμείς τους δίνουμε χαρτί και μελάνι να κάνουν τις ακριβές για μας ζωγραφιές τους, εμείς τελικά τους ψηφίζουμε. (Δηλαδή για να τελειώνουμε και μ’ αυτό, εμείς κυβερνάμε 30 χρόνια τώρα, εμείς αποφασίζουμε για την παιδεία, τους δρόμους, τα αυθαίρετα, τις λακκούβες και τους μισθούς. Όλα είναι δικά μας, τα σκάνδαλα, οι πολυκατοικίες, τα χρηματιστήρια και τα ομόλογα. Εμείς τους ψηφίζουμε, εμείς τους δίνουμε τα πάντα και τους τα ξαναδίνουμε πάλι).  

[Σώθηκαν οι δικαιολογίες για μας. Χάθηκαν χωριά, κάηκαν άνθρωποι, λιγόστεψαν οι πατρίδες μας.] 

Ο όποιος θυμός κι η όποια στενοχώρια είναι ώρα (;) να βρει τη λογική και μαζί να καταλήξουν στο καταραμένο το χέρι μας που από καιρό κάνει μόνο ασυνάρτητες κινήσεις τις κρίσιμες Κυριακές. Βέβαια σοφή κίνηση, για άλλη μια Κυριακή, ακόμη αναζητείται, τουλάχιστον συζητήσεις όμως γίνονται (πχ. εδώ και εδώ) και ωραία λόγια λέγονται (Με λίγα λόγια, οι απέχοντες, πρέπει να διαλέξετε άν θα υποδυθείτε τον οπαδό ενός κόμματος που δεν σας εκφράζει,ή άν θα εκφραστείτε ελεύθερα, χωρίς υποκρισία, σε ένα σύστημα που σας δουλεύει ψιλό γαζί. Ψεύτες ή μαλάκες λοιπόν;)

Στην πραγματικότητα το πιθανότερο είναι, ότι το αποτέλεσμα της 16ης Σεπτεμβρίου δε θα είναι κατά πολύ διάφορο από αυτό των προηγούμενων εκλογών. Εξηγήσεις για την στασιμότητα και την επανάληψη του δράματος θα βρεις πολλές να κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα στα έρημα καφενεία της Αρκαδίας και στα διπλοπαρκαρισμένα Ι.Χ. στο κέντρο της Αθήνας. Γέροι που χάλασαν τα μάτια τους στην κολτσίνα και φοιτητές που βολτάρουν με δυσκολία στην Σόλωνος έχουν από μια ωραία ιστορία να πουν.(Αιώνες τώρα με τον καημό να ανακαλύψουμε στο παρελθόν την ιδέα που θα μας ενώσει, αφού για κάποιο λόγο σε κανέναν δε φαίνεται αρκετό το κοινό αύριο στην ίδια γειτονιά) Ή αλλιώς με τον τρόπο του ποιητή:

«Πάλι τα ίδια και τα ίδια, θα μου πεις φίλε.

Όμως τη σκέψη του πρόσφυγα τη σκέψη του αιχμάλωτου

τη σκέψη

του ανθρώπου σαν κατάντησε κι αυτός πραμάτεια

δοκίμασε να την αλλάξεις, δεν μπορείς»

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under πολιτικά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s